Αναζήτηση / Search

  
Α' Χειρουργική Κλινική
Α' Χειρουργική Κλινική
Α' Χειρουργική Κλινική
Α' Χειρουργική Κλινική
Α' Χειρουργική Κλινική
Α' Χειρουργική Κλινική
Α' Χειρουργική Κλινική

 

Tου καθηγητή κ. H. Μπαστούνη,
Διευθυντή της A΄ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Α' Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία από τις πλέον ιστορικές χειρουργικές κλινικές της χώρας μας και μία από τις δέκα παλαιότερες χειρουργικές κλινικές των Βαλκανίων. Κατά τη διαδρομή της στο χρόνο, έχει τιμηθεί από κορυφαίες προσωπικότητες της Ιατρικής Επιστήμης και έχει συνδεθεί με την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών στη Γενική και Αγγειακή Χειρουργική και τη Χειρουργική Θώρακος.

Ιδρύθηκε το 1838 με πρώτους διευθυντές τους καθηγητές Γεώργιο Oλύμπιο και Ερρίκο Στράιμπερ, ο οποίος εισήγαγε στην Ελλάδα την αναισθησία με αιθέρα. Εν συνεχεία ακολούθησε πλειάδα Καθηγητών-Διευθυντών της μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα, διευθυντής ήταν ο καθηγητής Θεόδωρος Ζαΐμης, ο οποίος χρημάτισε Υπουργός Παιδείας και αργότερα, για σύντομο διάστημα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθως, το 1921 ανέλαβε τη διεύθυνσή της ο καθηγητής Μαρίνος Γερουλάνος, που είχε γίνει καθηγητής της Χειρουργικής Παθολογίας το 1910. Η κλινική στεγαζόταν τότε στο Πολιτικό Νοσοκομείο, κτήριο που σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Το 1934 το νεότευκτο, διώροφο τότε, Λαϊκό Νοσοκομείο υποδέχθηκε την Α' Χειρουργική Κλινική με διευθυντή τον Μ. Γερουλάνο και επιμελητές τους Πέτρο Κόκκαλη (πρώτες θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις), Χάρη Τούλ και Ζαννή Καΐρη, θεμελιωτή της ελληνικής ουρολογίας. Από το 1940 μέχρι το 1955 τη διεύθυνση της Κλινικής ανέλαβε ο Γεώργιος Καραγιαννόπουλος (με μεγάλη εμπειρία θωρακοχειρουργικής) , που είχε συνεργάτη τον μετέπειτα καθηγητή και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Τούντα. Από το 1956 την διεύθυνση ανέλαβε ο καθηγητής Νικόλαος Χρηστέας, ο οποίος μαθήτευσε στη φημισμένη σχολή του διάσημου καθηγητή Rene Leriche στο Στρασβούργο. Την εποχή εκείνη συνεργάτες του ήσαν οι μετέπειτα καθηγητές Παναγιώτης Μπάλας, ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, ο Μιχαήλ Σέχας και ο Σταύρος Πλέσσας, οι οποίοι έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση στην Αγγειακή Χειρουργική. Τον Ν. Χρηστέα διαδέχθηκε το 1971 ο καθηγητής Παναγιώτης Χρυσοσπάθης, ο οποίος πραγματοποίησε πρωτοποριακές για την εποχή του επεμβάσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, με εξαιρετικούς συνεργάτες μεταξύ των οποίων τον μετέπειτα Kαθηγητή Βασίλειο Γολεμάτη.

Το 1982 ανέλαβε διευθυντής της Κλινικής ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπάλας ο οποίος θεωρείται εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης Ελληνικής Αγγειακής Χειρουργικής. Μετά την αποχώρησή του το 1994, ανέλαβε διευθυντής της Κλινικής ο υπογράφων, Αναπληρωτής Kαθηγητής τότε και Kαθηγητής από το 1997.

Σήμερα, η Α' Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών διαφυλάττει τη χειρουργική της κληρονομιά , την οποία χρησιμοποιεί ως βάση για να καλλιεργεί και να αναπτύσσει την Χειρουργική Επιστήμη, προσπαθώντας να παραμένει στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον ελληνικό πληθυσμό.

Σύμφωνα δε με τον πρόσφατα αναθεωρημένο κανονισμό της, λειτουργούν οι ακόλουθες Μονάδες:

1) Μονάδα ενδοσκοπήσεων ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού.
2) Μονάδα χειρουργικής ανωτέρου πεπτικού συστήματος.
3) Μονάδα χειρουργικής ήπατος - παγκρέατος - χοληφόρων.
4) Μονάδα χειρουργικής παχέος εντέρου και πρωκτού.
5) Μονάδα ογκολογικής χειρουργικής,
6) Μονάδα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων.
7) Μονάδα χειρουργικής μαστού.
8) Μονάδα χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου.
9) Μονάδα χειρουργικής αιματολογικών νόσων.
10) Μονάδα λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής.
11) Μονάδα αγγειοχειρουργικής.
12) Μονάδα ενδοαγγειακής χειρουργικής.
13) Μονάδα αιμοδυναμικής μελέτης

Με δύναμη 64 κλινών, η Α' Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών διενεργεί άνω των 1.500 επεμβάσεων ετησίως, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεγάλης βαρύτητος (ενδεικτικά αναφέρονται 35 ηπατεκτομές, 30 παγκρεατεκτομές, 60 ανευρυσματεκτομές, 100 ενδαρτηρεκτομές καρωτίδος κ.λπ.) και αφορούν όλο το φάσμα της γενικής, αγγειακής χειρουργικής και χειρουργικής θώρακος. Στα πλαίσια αυτά εκπαιδεύονται 15 ειδικευόμενοι στη Γενική Χειρουργική ιατροί και 3 (ένας υπεράριθμος) στην Αγγειακή Χειρουργική, ενώ ασκούνται συνολικά περί τους 100 φοιτητές του 6ου έτους , 95 φοιτητές του 4ου έτους, επίσης 40 φοιτητές Οδοντιατρικής και 10 της Νοσηλευτικής Σχολής.

Με το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο, η Α' Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αναδειχθεί σε μία από τις πλέον γνωστές και δυναμικές χειρουργικές κλινικές στον ελληνικό αλλά και τον διεθνή ιατρικό χώρο.

Το προσωπικό της Κλινικής

Στην Κλινική μας υπηρετούν 14 μέλη Δ.Ε.Π.: Οι Αναπληρωτές Καθηγητές κ. Ευστάθιος Παπαλάμπρος, Χρήστος Τσιγκρής, Παναγιώτης Καραμανάκος, Ιωάννης Μπράμης, (που πρόσφατα εξελέγη Διευθυντής της Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Αθανάσιος Γιαννόπουλος, (νύν Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Θεόδωρος Διαμαντής, Παναγιώτης Μιχαήλ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, και Νικόλαος Καλαχάνης, οι Λέκτορες Χειρουργικής Ευάγγελος Φελέκουρας, Εμμανουήλ Πικουλής και Ιωάννης Γκρινιάτσος καθώς και οι Λέκτορες Αγγειοχειρουργικής Σωτήριος Γεωργόπουλος και Χρήστος Κλωνάρης.

Επίσης υπηρετούν 2 μέλη Ε.Τ.Ε.Π., τα οποία πλαισιώνουν την Γραμματεία της Κλινικής, η Μαρία Καρατζόγλου και η Ελένη Αγγελή.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 1/4/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.