Αναζήτηση / Search

  
Α' Oυρολογική Κλινική
Α' Oυρολογική Κλινική
Α' Oυρολογική Κλινική
Α' Oυρολογική Κλινική
Α' Oυρολογική Κλινική
Α' Oυρολογική Κλινική
Α' Oυρολογική Κλινική

 

Του καθηγητή της Iατρικής κ. Aρ. Γιαννόπουλου
Διευθυντή της Α' Oυρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

H Ουρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1960 με το Βασιλικό Διάταγμα 593/19060 ΦΕΚ 133. Το 1993, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 227/1993 ΦΕΚ 93Α' ορίσθηκε ως Α' Oυρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Β' Oυρολογική Κλινική, που ιδρύθηκε με το ίδιο Π.Δ. είναι εγκατεστημένη στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με προοπτική μετεγκατάστασης στο Αττικό Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα πιο πάνω διατάγματα, η Α' Oυρολογική Κλινική του Παν/μίου Αθηνών έχει έδρα το Λαϊκό Νοσοκομείο και εξυπηρετεί διδακτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες στα επιστημονικά αντικείμενά της, δηλαδή τη Γενική Oυρολογία, την Oυρολογική Ογκολογία, τη Νευροουρολογία και Ουροδυναμική, την Ανδρολογία, την Oυρολογία της Γυναίκας, την Ενδοουρολογία, την Ενδοσκοπική και Λαπαροσκοπική Oυρολογία, που αναπτύσσονται στις διάφορες επιμέρους ομώνυμες Μονάδες και Εργαστήρια της Κλινικής.
Πρώτος Καθηγητής Ουρολογίας υπήρξε ο Ζαννής Καΐρης (1960-62) και κατόπιν προΐστατο της Κλινικής ο Καθηγητής της Χειρουργικής Κων. Αλιβιζάτος (1962-69). Ακολούθησαν οι Καθηγητές Π. Φωκίτης και Ν. Μαυρίκιος έως το 1977, οπότε ανέλαβε ο Καθηγητής κ. Κων/νος Δημόπουλος, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της Κλινικής από το 1977 έως το 2001. Από το 2001 διευθύνει την Α' Oυρολογική Κλινική ο Καθηγητής κ. Αρ. Γιαννόπουλος.
Η Κλινική στεγάζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο (3ος όροφος- παλαιό κτήριο) και έχει δύναμη 42 κλινών. Τα Εξωτερικά Ιατρεία βρίσκονται στον Α' όροφο του νέου κτηρίου του Νοσοκομείου, όπου εκτός από την εξέταση των επειγόντων και χρόνιων περιστατικών εκτελούνται σε ιδιαίτερους χώρους κυστεοσκοπήσεις, μικροεπεμβάσεις και λειτουργία ειδικών ιατρείων. Δίπλα από το εξωτερικό ουρολογικό ιατρείο βρίσκεται το Εργαστήριο Ουροδυναμικής και Νευροουρολογίας. Κλινικό έργο Στα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής εξετάσθηκαν τον περασμένο χρόνο 8.098 ασθενείς (έκτακτα και τακτικά περιστατικά). Επίσης σε ιδιαίτερο χώρο στα εξωτερικά ιατρεία εκτελούνται κυστεοσκοπήσεις και μικροεπεμβάσεις, καθώς και οι βιοψίες του προστάτη με διορθική υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση (TRUS). Καθημερινά γίνεται επίσκεψη από τον Καθηγητή στην Κλινική (7.15 π.μ.), πριν αρχίσουν οι χειρουργικές επεμβάσεις (οι οποίες γίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή). Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10.00 - 11.00 π.μ. γίνεται συγκέντρωση όλων των γιατρών της Κλινικής (ειδικών και ειδικευομένων), αλλά και των φοιτητών. Στη συγκέντρωση αυτή παρουσιάζονται και συζητούνται διεξοδικά οι φάκελοι όλων των νοσηλευομένων ασθενών και αναλύεται η πορεία της νόσου τους και η θεραπεία. Ογκολογικό Συμβούλιο Το Oγκολογικό Συμβούλιο της Κλινικής αποτελείται από όλους τους ιατρούς και συνεδριάζει κάθε Πέμπτη 07.30 - 08.30 π.μ. υπό τον Καθηγητή κ. Αρ. Γιαννόπουλο. Συζητούνται όλα τα ογκολογικά περιστατικά της Κλινικής με λεπτομερή ανάλυση των φακέλων τους και αποφασίζεται η θεραπεία που θα προταθεί στον κάθε άρρωστο. Ειδικά ιατρεία Στην Κλινική λειτουργούν τα πιο κάτω ειδικά ιατρεία :

Tμήμα της A' Oυρολογικής Κλινικής Ειδικότερα:

Α) Oγκολογικό ιατρείο: Λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 9-11 π.μ. Στο ιατρείο αυτό προσέρχονται για θεραπεία με ενδοκυστικές εγχύσεις οι ασθενείς με επιφανειακό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και γενικότερα εφαρμόζονται οι θεραπείες και ο τρόπος παρακολούθησης που έχει αποφασισθεί στο Oγκολογικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει κάθε Πέμπτη 7.30 - 8.30 π.μ. και στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι ιατροί της Κλινικής.

Β) Oυροδυναμικό ιατρείο: Λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00 – 13.00 και το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν περίπου 140 ουροδυναμικοί έλεγχοι. Το ιατρείο διαθέτει από το τέλος του 2002 το υπερσύγχρονο μηχάνημα DUET της Medtronic. Αυτή την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη 3 ερευνητικά πρωτόκολλα. Στο ουροδυναμικό ιατρείο γίνεται, επίσης και εκπαίδευση ασθενών που υποβάλλονται σε διαλείποντες αυτοκαθετηριασμούς.

Γ) Ανδρολογικό ιατρείο: Λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12.00 - 14.00, όπου εξετάζονται ασθενείς με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Τον περασμένο χρόνο εξετάσθηκαν 212 ασθενείς. Σε συνεργασία με το ακτινολογικό τμήμα του Λαϊκού Νοσοκομείου εκτελούνται έγχρωμα Doppler των πεϊκών αγγείων για τη διάγνωση της αιτιολογίας της στυτικής δυσλειτουργίας. Εχουν περατωθεί δύο ερευνητικά πρωτόκολλα των οποίων πρόκειται να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα αρχίζει να τρέχει ένα νέο πρωτόκολλο με θέμα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των από του στόματος φαρμάκων (PDΕ5) στους καρδιοπαθείς αρρώστους.

Δ) Ιατρείο Προστάτου: Λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12.00 – 14.00, όπου εξετάζονται ασθενείς με προβλήματα από τον προστάτη αδένα (υπερτροφία, καρκίνωμα, προστατίτιδες). Τον περασμένο χρόνο εξετάσθηκαν περίπου 300 ασθενείς.

Ε) Ιατρείο Νεφρολιθίασης: Ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη 12.00 –13.30. Εξετάζονται ασθενείς με λιθίαση ουροποιητικού συστήματος, υποτροπιάζουσες νεφρολιθιάσεις. Εχει τη δυνατότητα μεταβολικού ελέγχου των ασθενών και προγραμματισμού για την παραπέρα αντιμετώπισή τους. Εκπαιδευτικό έργοΑ) Προπτυχιακή Εκπαίδευση Στην Α' Πανεπιστημιακή Oυρολογική Κλινική εκπαιδεύονται ομάδες φοιτητών του 9ου και 10ου εξαμήνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φοιτητές προσέρχονται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 08.00 π.μ. Η εκπαίδευσή τους διαρκεί μέχρι τις 13.00. Από τις 08.00 έως τις 10.00 οι φοιτητές συμμετέχουν μαζί με τους ειδικευόμενους και το υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ στη νοσηλεία των ασθενών (αιμοληψίες, αλλαγές τραυμάτων, λήψη ιστορικού, έλεγχος πορείας νόσου, ανάλυση των περιστατικών του θαλάμου). Από 10.00 –11.00 οι φοιτητές παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά στη συγκέντρωση των ιατρών της Κλινικής, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται οι παθήσεις και η πορεία νόσου των νοσηλευομένων αρρώστων. Από 11.00 - 13.00 ακολουθεί το θεωρητικό μάθημα από ένα μέλος ΔΕΠ κάθε φορά, γύρω από τα σπουδαιότερα κεφάλαια του μαθήματος της Oυρολογίας.

Το προσωπικό της Kλινικής

Η Α' Πανεπιστημιακή Oυρολογική Κλινική απαρτίζεται από:
Μέλη ΔΕΠ:

  • Αρ. Γιαννόπουλος, Καθηγητής
  • Αν. Ζέρβας, Αναπλ. Καθηγητής
  • Δ. Πανταζόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής
  • Κ. Κωνσταντινίδης, Αναπλ. Καθηγητής
  • Δ. Μητρόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής
  • Χρ. Αλαμανής, Λέκτορας
  • Κ. Στραβοδήμος, Λέκτορας

Επιμελητές ΕΣΥ :

  • Δ. Μπούγας, Επιμελητής Α' EΣΥ
  • Ι. Αναστασίου, Επιμελητής Β' ΕΣΥ

Επιστημονικοί Συνεργάτες :

  • Ι. Αδαμάκης, Στ. Παπαδουκάκης

Β) Μεταπτυχιακή Eκπαίδευση Στην Κλινική ειδικεύονται 8 ειδικευόμενοι ιατροί, οι οποίοι υπό την επίβλεψη των μελών ΔΕΠ συμμετέχουν και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών, ενώ εκπαιδεύονται παράλληλα σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις και τεχνικές.
Ασχολούνται, επίσης, την αναζήτηση και παρουσίαση της διεθνούς βιβλιογραφίας πάνω στα σύγχρονα προβλήματα της ειδικότητας. Μια φορά κάθε μήνα (την τελευταία Τρίτη) γίνεται κοινή βιβλιογραφική ενημέρωση με την Β' Oυρολογική Κλινική, όπου 3 ειδικευόμενοι με την επίβλεψη ενός μέλους ΔΕΠ παρουσιάζουν και αναλύουν ενδιαφέρονται θέματα από την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία.
Επίσης, κάθε Τρίτη 14.00 - 16.00 πραγματοποιείται το μάθημα των ειδικευομένων, στο γραφείο ιατρών της Κλινικής, όπου ένα μέλος ΔΕΠ μαζί με κάποιον ειδικευόμενο παρουσιάζουν στους υπόλοιπους διάφορα θέματα της ειδικότητας τόσο ερευνητικά, όσο και αμιγώς χειρουργικά (τεχνικές, επιπλοκές, τεχνολογία κ.λπ.).
Στα πλαίσια της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης η Κλινική οργανώνει κύκλο 3 Επιστημονικών Σεμιναρίων κάθε χρόνο, εκτός Αθηνών, με συμμετοχή 100 - 120 Ουρολόγων.

Ερευνητικό έργο Στην Κλινική πραγματοποιούνται σε διαρκή σχεδόν βάση ερευνητικά και κλινικά πρωτόκολλα που αποτελούν τη βάση για τη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών. Επίσης εκπονούνται διδακτορικές διατριβές υπό την επίβλεψη μελών ΔΕΠ και τον περασμένο χρόνο κρίθηκαν επιτυχώς επτά (7). Η οργάνωση και τελειοποίηση της Λαπαροσκοπικής και Ενδοουρολογικής Μονάδας, καθώς επίσης και η ποιοτική άνοδος του ερευνητικού έργου αποτελούν τους πρωταρχικούς στόχους της Κλινικής για την επόμενη περίοδο.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 1/12/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.