Αναζήτηση / Search

  
Πνευμονολογική Κλινική
Πνευμονολογική Κλινική
Πνευμονολογική Κλινική
Πνευμονολογική Κλινική
Πνευμονολογική Κλινική
Πνευμονολογική Κλινική
Πνευμονολογική Κλινική

 

Tης αν. καθηγήτριας κ. Δ. Oρφανίδου,
Διευθύντριας της Πνευμονολογικής Kλινικής του Πανεπιστημίου Aθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Η αν. καθηγήτρια κ. Δ. OρφανίδουΗ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ιδρύεται το 1945, όταν το Μάιο του ιδίου έτους εκλέγεται ο κ. Ν. Oικονομόπουλος καθηγητής της έδρας της Φυματιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και με το Βασιλικό Διάταγμα της 5/6/1945 διορίσθηκε «έκτακτος αυτοτελής καθηγητής, παρά τη εκτάκτω αυτοτελεί έδρα της Φυματιολογίας…». Τον ίδιο κιόλας μήνα, άρχισαν οι παραδόσεις του μαθήματος της Φυματιολογίας για τους πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο αμφιθέατρο του «Oίκου Αδελφών». Λίγους μήνες αργότερα, με το Βασιλικό Διάταγμα της 10/11/1945, ιδρύεται η Πανεπιστημιακή Φυματιολογική Κλινική: «Ιδρύομεν παρά τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Φυματιολογικήν Κλινικήν ήτις θα λειτουργήση εν τω Ν.Σ. (Η Σωτηρία). Το προσωπικό της ως άνω Κλινικής αποτελείται εξ ενός επιμελητού, δύο βοηθών και ενός κλητήρος». Η κλινική εγκαταστάθηκε στο κτήριο των «300 γυναικών».

Το 1967, μετά από πρόταση του Καθηγητή Κ. Στεφανόπουλου, δημιουργήθηκε Πνευμονολογική Κλινική που άρχισε να λειτουργεί με το επιστημονικό προσωπικό της Πανεπιστημιακής Κλινικής, για να μεταφερθεί το 1975 και αυτή στο κτήριο των «300 γυναικών». Με συνολική δύναμη 120 κλινών και δύο τμήματα, Πνευμονολογικό και Φυματιολογικό, η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ήταν εγκατεστημένη στο ισόγειο του κτηρίου των «300 γυναικών». Το 1985 με υπεύθυνο του μαθήματος της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και Διευθυντή της Κλινικής τον Καθηγητή κ. Ι. Ιορδάνογλου η κλινική μεταφέρεται στο «Σπηλιοπούλειο» περίπτερο με δύναμη 45 κλίνες. Στο κτήριο αυτό συνεχίζει να στεγάζεται η κλινική μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το ωραιότερο αρχιτεκτονικά κτήριο στο Ν.Ν.Θ.Α. «ΣΩΤΗΡΙΑ» που συνεχίζει να λειτουργεί από το 1914.

Tμήμα της Πνευμονολογικής Κλινικής Από τον Σεπτέμβριο του 2001 υπεύθυνη του μαθήματος της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και διευθύντρια της κλινικής είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Δ. Oρφανίδου.

Το Σεπτέμβριο του 2003 προσαρτίζεται στην κλινική και λειτουργεί ανακαινισθέν κτήριο για ασθενείς με ειδικές λοιμώξεις του αναπνευστικού (ενεργός φυματίωση, ασθενείς με AIDS και λοιμώξεις του αναπνευστικού). Το τμήμα αυτό αποτελείται από 10 μονόκλινους θαλάμους με ειδικό σύστημα αερισμού (αρνητικής πιέσεως).

Eργαστήρια

Στην Κλινική μας λειτουργούν 4 εργαστήρια:

1. Εργαστήριο Λειτουργικών Δοκιμασιών της Αναπνοής

Στο εργαστήριο λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής που είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο εργαστήριο αυτού του είδους στον Ελληνικό χώρο διενεργούνται όλες οι Λειτουργικές Δοκιμασίες της Αναπνοής συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης των Αναπνευστικών Μυών.

Πραγματοποιούνται περίπου 1.000 δοκιμασίες τον μήνα. Oι εξετάσεις αυτές διενεργούνται από τέσσερεις πεπειραμένους παρασκευαστές, ενώ υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ν. Κουλούρης.

Στο εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται επίσης σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα. Πέραν της εκπαίδευσης των πεμπτοετών φοιτητών εκπαιδεύονται ειδικευόμενοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές και απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας βρίσκονται σε εξέλιξη κατ' έτος τουλάχιστον 10 διδακτορικές διατριβές.

Εξωτερική άποψη της Κλινικής σήμερα2. Βρογχολογικό Εργαστήριο

Πραγματοποιούνται βρογχοσκοπήσεις με εύκαμπτο ινοβρογχοσκόπιο σε καθημερινή βάση. Υπάρχει βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επίδειξης για φοιτητές και ειδικευόμενους και διαρκές πρόγραμμα εξειδίκευσης στην ινοβρογχοσκόπηση για ειδικευόμενους πνευμονολόγους και ιατρούς συναφών ειδικοτήτων. Πραγματοποιούνται περίπου 130-150 βρογχοσκοπήσεις τον μήνα και υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μ. Βεσλεμές.

3. Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου

Στο εργαστήριο μελέτης του ύπνου πραγματοποιείται μελέτη των διαταραχών της αναπνοής σε ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης μελέτης τεσσάρων ασθενών σε τέσσερα μονόκλινα δωμάτια επιβλεπόμενης από ειδικό τεχνικό. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των πεμπτοετών φοιτητών πραγματοποιείται επίδειξη και ενημέρωση των φοιτητών. Επίσης πραγματοποιείται εκπαίδευση των ειδικευομένων της κλινικής μας αλλά και άλλων κλινικών όπως επίσης και ειδικευμένων Πνευμονολόγων.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 5 διδακτορικές διατριβές κατ' έτος. Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μ. Αλχανάτης.

4. Εργαστήριο Άσθματος

Στο εργαστήριο άσθματος, που συνδέεται με το εργαστήριο λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής και το ιατρείο άσθματος της κλινικής εκτελούνται δοκιμασίες βρογχικής πρόκλησης με μεταχολίνη, δερματικά αλλεργικά tests, πρόκληση πτυέλων και έλεγχος κυτταρικών πληθυσμών. Επίσης λειτουργεί εργαστήριο ανοσοϊστοχημείας. Στο εργαστήριο άσθματος παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών τόσο στο πλαίσιο του κλινικού ελέγχου όσο και ερευνητικών πρωτοκόλλων της κλινικής. Επιπλέον το εργαστήριο συμμετέχει σε μεγάλα Πανευρωπαϊκά προγράμματα. Εκπαιδεύονται οι ειδικευόμενοι στην Πνευμονολογία στις ανωτέρω εξετάσεις τόσο της δικής μας κλινικής όσο και άλλων Πνευμονολογικών κλινικών. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Α. Γκάγκα.

Oγκολογικό Τμήμα

Στην κλινική επίσης λειτουργεί τμήμα ημερήσιας θεραπείας ογκολογικών περιστατικών με δύο θαλάμους και δυνατότητα νοσηλείας 4 ασθενών ημερησίως.

Υπεύθυνος του ογκολογικού αυτού τμήματος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μ. Βεσλεμές.

Eξωτερικά ιατρεία

Υπό την ευθύνη της Κλινικής μας λειτουργούν στο νοσοκομείο τα εξής εξωτερικά ιατρεία:

• Δύο φορές τον μήνα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

• Δύο φορές την εβδομάδα γενικά πνευμονολογικά περιστατικά

• Και από μία φορά την εβδομάδα τα ακόλουθα ιατρεία:

1) Ιατρείο Άσθματος,
2) Ιατρείο Διάχυτων Πνευμονοπαθειών,
3) Ιατρείο Επαγγελματικών Νοσημάτων,
4) Ιατρείο Καρκίνου Πνεύμονα,
5) Ιατρείο Μελέτης Διαταραχών της Αναπνοής κατά τον Ύπνο.

Εκπαίδευση φοιτητών στην Πνευμονολογία

Η Πνευμονολογική Κλινική, ως η μόνη κλινική που εκπαιδεύει τους φοιτητές στην Πνευμονολογία, δέχεται όλους τους φοιτητές στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής (550-600 ετησίως). Oι φοιτητές χωρίζονται από τη Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής σε έξι ομάδες. Η κάθε ομάδα των φοιτητών εκπαιδεύεται για δύο εβδομάδες (σύνολο 50 ώρες) στην Πνευμονολογία, το πρώτο δεκαπενθήμερο το 50% των φοιτητών της ομάδος και το δεύτερο δεκαπενθήμερο το υπόλοιπο 50% των φοιτητών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει κλινική άσκηση στους θαλάμους των ασθενών (8-12) και μαθήματα από αμφιθεάτρου.

Πλην του κυρίως μαθήματος της Πνευμονολογίας, που διδάσκεται στο σύνολο των 5ετων φοιτητών, πραγματοποιούνται και 2 προαιρετικά μαθήματα «Καρκίνος Πνεύμονος» και «Βρογχικό Άσθμα», με 10 ώρες διδασκαλίας αντίστοιχα.

Tο προσωπικό της Kλινικής

Το ιατρικό προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από 8 μέλη ΔΕΠ:

Δ. Oρφανίδου Αν. Καθηγήτρια, Διευθύντρια
Βεσλεμές Μ. Αν. Καθηγητής
Χατζησταύρου Κ. Αν. Καθηγητής
Κουλούρης Ν. Αν. Καθηγητής
Αλχανάτης Μ. Αν. Καθηγητής
Γκάγκα Α. Επ. Καθηγήτρια
Καρακατσάνη Α. Λέκτορας
Λάτση Π. Λέκτορας.
Aκόμα υπηρετούν 4 ιατροί του Κλαδου του Ε.Σ.Υ. καθώς επίσης και 8-10 ειδικευόμενοι ιατροι.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/2/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.