Αναζήτηση / Search

  
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας

 

 

Της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Ιατρικής κ. Χαράς Σπηλιοπούλου, Ιατροδικαστού, Διευθύντριας του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η κα. ΣπηλιωπούλουΣύντομο ιστορικό του Εργαστηρίου

Η έδρα της «Δικαστικής Ιατρικής» (όπως αρχικά ονομαζόταν) ήταν από τις πρώτες που ιδρύθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Όθωνα. Μετά την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, εκτός από τις τρέχουσες, πολλαπλές εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις και τις ερευνητικές του δραστηριότητες, παρέχει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην Ελληνική πολιτεία και ιδίως στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Το έτος 1974, το Εργαστήριο μεταφέρθηκε από την οδό Ακαδημίας στα κτήρια της Ιατρικής Σχολής στο Γουδή. Σήμερα, στεγάζεται σε αυτοτελές τριώροφο κτήριο. Στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ανήκει το Νεκροτομείο Αθηνών, όπου φιλοξενείται και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Εργαστήριο οφείλει τη σημερινή του επιστημονική εξέλιξη αλλά και την οργανωτική του διάσταση στον –ομότιμο σήμερα– Καθηγητή κ. Αντ. Κουτσελίνη. O Καθηγητής Κουτσελίνης εξελέγη καθηγητής το 1981 και μέχρι το έτος 2003 διηύθυνε το Εργαστήριο, χαράσσοντας πραγματικά μια νέα εποχή στις Ιατροδικαστικές επιστήμες στη χώρα μας. Παρέλαβε έναν μικρό χώρο και δημιούργησε ένα πρωτοποριακό, μεγάλο Εργαστήριο, με πολλαπλές επιστημονικές δυνατότητες, σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα πρότυπα του κλάδου μας. Στα 22 χρόνια που ο Καθηγητής Κουτσελίνης διηύθυνε το Εργαστήριο έδωσε στις Ιατροδικαστικές επιστήμες τη θέση που τους αρμόζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πολλά εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές.

Ιδιαιτέρως πρέπει να μνημονευθεί το γεγονός ότι με δικές του ενέργειες το 1992 απέκτησαν τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των Α.Ε.Ι. το δικαίωμα διενέργειας ιατροδικαστικών πράξεων, καταργουμένου έτσι του μονοπωλιακού καθεστώτος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ίσχυε στη χώρα μας από το 1911.

Tμήμα αμφιθεάτρου του EργαστηρίουΣήμερα το Εργαστήριο, προσπαθώντας να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές του και να κατοχυρώσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του, έχει ξεκινήσει διαδικασία διαπίστευσης των αναλυτικών του μεθόδων, στο πλαίσιο του ISO 17025 και για τον σκοπό αυτό έχει λάβει επιχορήγηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στο Εργαστήριο λειτουργούν σήμερα εργαστήρια Τοξικολογίας, Δικαστικής Ιστοπαθολογίας, Μοριακής Ιατροδικαστικής και Δικαστικής Ανθρωπολογίας.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Το Εργαστήριο παρέχει τις εξής υπηρεσίες

1. Ιατροδικαστική (Διενέργεια αυτοψιών – νεκροψιών – νεκροτομών σε αιφνιδίους και βιαίους θανάτους, εξέταση κλινικών περιστατικών).

2. Τοξικολογία (Διενέργεια τοξικολογικών αναλύσεων σε βιολογικά υλικά και πειστήρια που αφορούν, αφενός μεν τη διερεύνηση δικαστικών υποθέσεων για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφετέρου δε τη διάγνωση και αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηριάσεων από νοσοκομεία. Ειδικές εξετάσεις για την ανίχνευση εξαρτησιογόνων ουσιών σε βιολογικά υλικά. Παρακολούθηση της επαγγελματικής έκθεσης εργατών σε τοξικές ουσίες. Τοξικολογικές αναλύσεις σε δηλητηριάσεις από ζώα).

3. Δικαστική Ιστοπαθολογία (Διενέργεια ιστολογικών εξετάσεων σε δείγματα ιστών από δικαστικές υποθέσεις).

4. Μοριακή Ιατροδικαστική (Διενέργεια αναλύσεων DNA για τη δικαστική διερεύνηση ποικίλων υποθέσεων, για καθορισμό ταυτότητας, αμφισβήτηση πατρότητας κ.λπ.).

Tμήμα του Eργαστηρίου5. Δικαστική Ανθρωπολογία (Μελέτη πτωματικών ιστών και σκελετικών υπολειμμάτων).

Eκπαιδευτικό έργο

Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Εργαστηρίου έχουν πολλαπλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

α. Στην Ιατρική Σχολή. Υποχρεωτικά μαθήματα: Ιατροδικαστική, Ιατρική της εργασίας (διατμηματικό). Κατ' επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα: Ναρκωτικά, Ιατρική Ευθύνη και Δεοντολογία.

β. Στο Φαρμακευτικό Τμήμα. Υποχρεωτικά μαθήματα: Τοξικολογία Ι και ΙΙ.

Συμμετοχή σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών: της Ιατρικής, του Φαρμακευτικού και του Βιολογικού Τμήματος και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Μουσειακές σπουδές (διατμηματικό).

Το Εργαστήριο είναι εξουσιοδοτημένο από το Υπουργείο Υγείας για την εκπαίδευση νέων γιατρών στην ειδικότητα της Ιατροδικαστικής (5 θέσεις ειδικευομένων).

Ερευνητικό έργο

Το ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου είναι πολύπλευρο, όπως ακριβώς και το αντικείμενο των ιατροδικαστικών επιστημών. Αφορά κυρίως τη διερεύνηση του θανάτου και κυρίως τη σχέση αιτίας και αιτιατού, θέματα βιο­ηθικής και ιατρικής δεοντολογίας, έρευνα των επιμέρους παραμέτρων που καθορίζουν την τοξικολογία του περιβάλλοντος (βιομηχανικού, οικιακού και αγροτικού), καθώς και δραστηριότητες στον χώρο της κοινωνικής ιατρικής (ιατρική της εργασίας, επαγγελματικά νοσήματα, εξαρτήσεις, δικαστική ανθρωπολογία). Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων αναλυτικών μεθόδων για την αναζήτηση δηλητηρίων σε βιολογικά υλικά και τυποποίηση της μεθοδολογίας ταυτοποίησης ατόμων, με τη μελέτη παραμέτρων του γενετικού υλικού (DNA).

Τέλος, προωθούνται ερευνητικές συνεργασίες με άλλα Εργαστήρια και Κλινικές του Πανεπιστημίου μας καθώς επίσης και με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Tο προσωπικό της Kλινικής

Tο προσωπικό του Εργαστηρίου αποτελούν οι:
1. Σπηλιοπούλου Χαρά, Αναπλ. Καθηγήτρια
2. Μαραβέλιας Κωνσταντίνος, Αναπλ. Καθηγητής
3. Χατζηιωάννου Αργυρώ, Αναπλ. Καθηγήτρια
4. Αθανασέλης Σωτήρης, Αναπλ. Καθηγητής
5. Γεωργίου Μαρία, Επίκ. Καθηγήτρια
6. Στεφανίδου Μαρία, Επίκ. Καθηγήτρια
7. Ντονά Άρτεμις, Επίκ. Καθηγήτρια
8. Βλαχοδημητρόπουλος Δημήτρης, Επίκ. Kαθηγητής
9. Θεοχάρης Σταμάτης, Επίκ. Kαθηγητής
10. Γούτας Νικόλαος, Λέκτορας,
11. Παπαδόδημα Σταυρούλα, Λέκτορας
12. Μωραΐτης Κωνσταντίνος, Λέκτορας (νεοεκλεγείς)
13. Πίστος Κωνσταντίνος, Λέκτορας (νεοεκλεγείς)

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/10/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.