Αναζήτηση / Search

  
Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής
Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής
Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής
Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής
Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής
Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής
Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής

 

 

Tης Αναπλ. Kαθηγήτριας της Iατρικής κ. Σοφίας Αναγνωστοπούλου
Διευθύντριας του Εργαστηρίου Περιγραφικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η κ. Σοφία ΑναγνωστοπούλουΙστορικό του Εργαστηρίου Περιγραφικής Ανατομικής

Το Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής ιδρύθηκε συγχρόνως με την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών στις 18 Μαΐου 1835, με Βασιλικό Διάταγμα και με πρώτο Δ/ντή τον Καθηγητή Δημ. Μαυροκορδάτο (Απρίλιος 1837). Από το έτος 1840 και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως ανεξάρτητο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Το Πανεπιστημιακό έτος 1933-34 εγκαινιάζεται από τον Γ. Σκλαβούνο στην περιοχή Γουδή όπου λειτουργεί έως σήμερα, το νέο «Ανατομείο» της Ιατρικής Σχολής με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές αντάξιο των Μεγάλων Ευρωπαϊκών «Ανατομείων» με το χαρακτηριστικό «Ανατομικό Αμφιθέατρο» μοναδικό στο χώρο.

Το Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής ανήκει στον Μορφολειτουργικό Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1899 διορίζεται Καθηγητής Ανατομικής ο Γεώργιος Σκλαβούνος και αρχίζει μία ξεχωριστή περίοδος της Ανατομικής εφάμιλλη με την Ανατομική στις χώρες της Δύσης. O Γ. Σκλαβούνος οργανώνει το Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής σε ευρωπαϊκό πρότυπο και εγκαινιάζεται έτσι διεθνής ανατομική έρευνα και στην Ελλάδα.

Μερική άποψη του ανατομικού αμφιθεάτρου Τα τελευταία χρόνια, το Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής εξελίσσεται συνεχώς και οργανώνεται. O αείμνηστος Καθηγητής Επαμ. Κατρίτσης οργανώνει σε σύγχρονη βάση το Μουσείο του Ανατομείου και επεκτείνει την κτηριακή υποδομή. Στη συνέχεια ο αείμνηστος Καθηγητής Ιωάννης Βλάχος εμπλουτίζει το Μουσείο με παρασκευάσματα εγκεφάλων και νωτιαίου μυελού ενώ ο Oμότιμος Καθηγητής κ. Ν. Παπαδόπουλος εισάγει την Κλινική Ανατομία στην διδασκαλία της Ανατομικής, η οποία συνδέει το εργαστήριο με την κλινική ιατρική πράξη, έργο το οποίο συνεχίζεται έως σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Εκπαιδευτικό έργο

Το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στο Εργαστήριο αφορά:

1. Την Προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, της Oδοντιατρικής και της Φαρμακευτικής Σχολής, περιλαμβάνει μαθήματα από Αμφιθεάτρου και εργαστηριακή άσκηση επί του ανθρώπου στην Αίθουσα Ανατομών.

Αίθουσα Ανατομών 2. Τη Μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Το Εργαστήριο συμμετέχει στα μεταπτυχιακά προγράμματα της Oδοντιατρικής, της Ιατρικής Φυσικής και συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό έργο αρκετών κλινικών της Ιατρικής Σχολής.

Ερευνητικό έργο

Το Εργαστήριο εμφανίζει αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα μέσω των διδακτορικών διατριβών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με Κλινικές και Εργαστήρια της Ιατρικής και Oδ/κής Σχολής όπως την Νευροχειρουργική Κλινική, την ΩΡΛ Κλινική, τη Γναθοχειρουργική και την Oρθοδοντική Κλινική της Oδοντιατρικής Σχολής, την Oρθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κ.λπ.
Τα θέματα που μελετώνται αφορούν κυρίως στην ενδοσκοπική Νευροχειρουργική, την Υπερηχο-ανατομική, σε χειρουργικές προσπελάσεις, σε μελέτες που αναφέρονται στην εμβρυολογική ανάπτυξη του ανθρώπου κ.λπ.
Το Ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου αντικατοπτρίζεται, τα τελευταία 3 χρόνια, στην εκπόνηση 14 διδακτορικών διατριβών εκ των οποίων οι 4 περατώθηκαν και οι υπόλοιπες ευρίσκονται σε εξέλιξη.

Μουσείο

Το Εργαστήριο διαθέτει αξιόλογο Μουσειακό Υλικό που καλύπτει όλα τα επίπεδα της Ανατομικής. Στις προθήκες του βρίσκονται σπάνια παρασκευάσματα, παρασκευές με σκελετικές ανωμαλίες και συγγενείς διαμαρτίες, περιλαμβάνει αξιόλογες και μοναδικές συλλογές που προέχονται από δωρεές κ.λπ.

Η νέα πτέρυγα του Μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα που αφορούν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ιατρού Γ. Παπανικολάου.

Το υλικό του Μουσείου αξιοποιείται με την χρήση ψηφιακής απεικόνισης για τη μελέτη οστών και τομών εγκεφάλου.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Το Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Aθηνών παρέχει ερευνητικό και ιδιαίτερα εκπαιδευτικό έργο στους φοιτητές της Ιατρικής, Oδοντιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής καθώς και σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Το εργαστήριο αποτελεί μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα με άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αξιόλογους παρασκευαστές και τεχνίτες, που με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και την πολύωρη απασχόληση του προσωπικού του εργαστηρίου προσφέρουν πολύτιμη γνώση στους φοιτητές και τους ιατρούς, με προδιαγραφές ανάλογες των μεγάλων Ανατομείων του εξωτερικού.

Tο προσωπικό του Eργαστηρίου

Το Προσωπικό του Εργαστηρίου Περιγραφικής Ανατομικής αποτελείται από τη Δ/ντρια Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Σοφία Αναγνωστοπούλου από τους Αναπλ. Καθηγητές κ. Γ. Λυκάκη, Α. Παράσχο, Εμμ. Βαμβασάκη, Δ. Βενιεράτο, Γ. Τρουπή, Ε. Κοτσιομήτη και Μ. Αλλαμανή. Από τους Επικ. Καθηγητές κ. Ε. Μαζαράκη και Δ. Λάππα και την Λέκτορα κ. Μ. Πιάγκου.

Στο Εργαστήριο εργάζονται 2 ειδικοί τεχνίτες και 5 παρασκευαστές, οι οποίοι εκτός των καθηκόντων τους επιτελούν και το έργο της γραμματειακής υποστήριξης του Εργαστηρίου.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 15/4/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.