Αναζήτηση / Search

  
Ιντερφερόνη
Ιντερφερόνη
Ιντερφερόνη
Ιντερφερόνη
Ιντερφερόνη
Ιντερφερόνη
Ιντερφερόνη

 

Οι ιντερφερόνες είναι γλυκοπρωτεϊνικής φύσεως ουσίες, που εκκρίνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανήκουν, συνεπώς, στις κυτταροκίνες. Κύρια δράση των ιντερφερονών είναι η προστασία έναντι των ιογενών λοιμώξεων και των κακοήθων νεοπλασιών. Ασκούν τη δράση τους σε πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

Η ιντερφερόνη α παράγεται από τα λεμφοκύτταρα. Η ιντερφερόνη β παράγεται κυρίως από τις ινοβλάστες. Τέλος, η ιντερφερόνη γ παράγεται από τα ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα. Όλες οι ιντερφερόνες εκκρίνονται ως απάντηση στις λοιμώξεις από ιούς και στην παρουσία όγκων. Αποτελούν μεσολαβητές στη φλεγμονώδη απάντηση. Ενεργοποιούν τα φυσικά κύτταρα-φονείς (NK cells, natural killer cells) και τα μακροφάγα, ώστε να καταστρέψουν τα μολυσμένα από ιούς κύτταρα, αλλά και τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Η μαζική παραγωγή ιντερφερόνης για θεραπευτικούς σκοπούς έγινε εφικτή με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA. Οι ιντερφερόνες α και γ χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπεία σε πολλές κακοήθεις νεοπλασίες. Για παράδειγμα η ιντερφερόνη α-2b χρησιμοποιείται στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας. Οι ιντερφερόνες α-2a και α-2b και οι πρόσφατα εμφανισθείσες πεγκυλιωμένες ιντερφερόνες α-2a και α-2b χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη ριμπαβιρίνη στη θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας C. Οι ιντερφερόνες β-2a και β-2b βελτιώνουν με άγνωστο μηχανισμό τα νευρολογικά συμπτώματα στην πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας). Αμφιλεγόμενη είναι η χρήση ιντερφερόνης για την αντιμετώπιση της γρίππης και του κοινού κρυολογήματος.

Οι ιντερφερόνες χορηγούνται με ενδομυϊκές ενέσεις. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες από τη χορήγησή τους είναι η εμφάνιση πυρετού, αδιαθεσίας, όπως επίσης πόνου και ερυθήματος στην περιοχή της ένεσης.

Γρίβας Δημήτριος, Ιατρός
Μετά από τις υποδείξεις της Επίκουρης Καθηγήτριας Μικροβιολογίας, Βελεγράκη Αριστέας
Εργαστήριο Μικροβιολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία αναθεώρηση : 10/5/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.