Αναζήτηση / Search

  
Ανατομία πρωκτού
Ανατομία πρωκτού
Ανατομία πρωκτού
Ανατομία πρωκτού
Ανατομία πρωκτού
Ανατομία πρωκτού
Ανατομία πρωκτού

 

Το ορθό ή απευθυσμένο ή ευθύ έντερο (μήκους 11-16 εκ.) είναι η τελευταία μοίρα του παχέος εντέρου, όπου αποθηκεύονται τα κόπρανα μέχρι να αποβληθούν με την αφόδευση. Το όριο μεταξύ ορθού και πρωκτικού σωλήνα ονομάζεται οδοντωτή γραμμή και εντοπίζεται περίπου 1.5 εκατοστό από την σχισμή του πρωκτού. Εξωτερικά της γραμμής αυτής, το επιθήλιο που καλύπτει τον πρωκτικό σωλήνα μοιάζει με το δέρμα. Εσωτερικά της γραμμής αυτής, το ορθό καλύπτεται από βλεννογόνο, πιο παχύ από το βλεννογόνο του παχέος εντέρου και πιο αγγειοβριθή.

Στην εσωτερική επιφάνεια του πρωκτικού σωλήνα διακρίνονται οι πρωκτικές στήλες του Morgani, οι οποίες προς τα κάτω συνδέονται μεταξύ τους με μηνοειδείς πτυχές, τις πρωκτικές βαλβίδες. Οι πρωκτικές κρύπτες ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και τη δημιουργία περιεδρικών αποστημάτων και συριγγίων.

Στο τοίχωμα του πρωκτικού σωλήνα διακρίνονται δύο μύες, που η φυσιολογική τους λειτουργία είναι η διατήρηση κλειστής της πρωκτικής σχισμής. Ο έσω σφιγκτήρας του πρωκτού είναι μια κυκλοτερής πάχυνση της μυϊκής στιβάδας στο ύψος περίπου της οδοντωτής γραμμής. Είναι ένας μυς, που ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα και δεν υπακούει στη βούλησή μας. Ο έξω σφιγκτήρας του πρωκτού είναι ένας ισχυρός μυς και ελέγχεται από τη βούλησή μας. Η διαδικασία της αφόδευσης προϋποθέτει την ενεργητική χάλαση του έξω σφιγκτήρα του πρωκτού. Ο ανελκτήρας του πρωκτού είναι ένας άλλος σημαντικός μυς, ο οποίος με τη σύσπαση του δημιουργεί γωνία μεταξύ ορθού και πρωκτικού σωλήνα.

Οι φλέβες του ορθού αρχίζουν από το αιμορροϊδικό φλεβικό πλέγμα. Η κιρσοειδής διάταση του πλέγματος αυτού είναι η αιτία για το σχηματισμό των αιμορροΐδων. Η περιοχή του πρωκτού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, καθώς δέχεται πλουσιότατη, συμπαθητική και παρασυμπαθητική, αισθητική νεύρωση.

Πιάγκου Μάρα, Λέκτορας Ανατομικής
Γρίβας Δημήτριος, Ιατρός
Εργαστήριο Ανατομικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθύντρια : Αναγνωστοπούλου Σοφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τελευταία αναθεώρηση : 1/4/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.