Αναζήτηση / Search

  
Νιασίνη
Νιασίνη
Νιασίνη
Νιασίνη
Νιασίνη
Νιασίνη
Νιασίνη

 

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3, νικοτινικό οξύ) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Το αμίδιο του νικοτινικού οξέος (νικοτιναμίδιο) εμφανίζει παρόμοια δράση βιταμίνης. Το όνομα «νιασίνη» επιλέχθηκε, προκειμένου να αποφευχθεί η συνειρμική διασύνδεση της βιταμίνης με το κάπνισμα, που οφειλόταν στη χρήση του όρου «νικοτινικό οξύ».

Aποτελεί δομικό συστατικό του νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτιδίου (NAD+/NADH), που αποτελεί συνένζυμο στις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις της αναπνευστικής αλυσίδας των μιτοχονδρίων (οξειδωτική φωσφορυλίωση). Αποτελεί, επίσης, δομικό συστατικό του φωσφορικού νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτιδίου (NADP/NADPH2), όπου παίζει σημαντικο ρόλο, ως συνένζυμο μεταφοράς υδρογόνου.

Το νικοτινικό οξύ μπορεί να συντεθεί στο συκώτι από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Ωστόσο το παραγόμενο με αυτή την οδό νικοτινικό οξύ ποσοτικά δεν επαρκεί. 60 mg τρυπτοφάνης απαιτούνται για τη σύνθεση 1 mg νιασίνης. Για το λόγο αυτό, το νικοτινικό οξύ έχει το χαρακτήρα βιταμίνης, είναι δηλαδή απαραίτητη η πρόσληψή του με τη διατροφή.

Περιέχεται στο κρέας, τα ψαρικά, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και στα πράσινα χορταρικά. Καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νιασίνης ανέρχεται σε 18 mg για τους άνδρες και 13 mg για τις γυναίκες. Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει, συνήθως, το ποσό αυτό της βιταμίνης και δεν απαιτείται εξωγενής χορήγησή της. Διαιτητική έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις υποσιτισμού και αλκοολισμού. Στην κύηση αυξάνουν οι ανάγκες σε νιασίνη. Εξάλλου, ουσίες που περιέχονται στο καλαμπόκι μπορούν να αναστείλουν την ενδογενή οδό σύνθεσης και να προκαλέσουν συμπτωματολογία στέρησης, σε άτομα που το καλαμπόκι αποτελεί τη βάση για τη διατροφή τους.

Η έλλειψη της νιασίνης προκαλεί τη νόσο πελλάγρα. Χαρακτηρίζεται από νευρολογικά συμπτώματα (ψευδαισθήσεις και παραλήρημα), διάρροια, βλεννογονίτιδα και δερματικές βλάβες με φαιά χροιά, που παρατηρούνται στις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στο φως.

Το νικοτινικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, σε δόσεις μεγαλύτερες της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Στις δόσεις αυτές μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπότασης, ερυθρότητας και εξάψεων.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.