Αναζήτηση / Search

  
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Ε

 

Η βιταμίνη Ε ονομάζεται και τοκοφερόλη. Ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Υπάρχουν διάφορες χημικά συγγενείς παραλλαγές του μορίου της βιταμίνης. Η πιο διαδεδομένη μορφή είναι η α-τοκοφερόλη. Η βιταμίνη πήρε το όνομά της (τοκοφερόλη) από πειράματα σε επίμυες, όπου η έλλειψη της βιταμίνης από την τροφή συνδυάστηκε με καταστάσεις στείρωσης.

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει τον οργανισμό από την τοξική δράση των ελευθέρων ριζών. Χωρίς να υπάρχει απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείται πως η βιταμίνη Ε, με τον τρόπο αυτό, προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου και καρδαγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα, στον πνευμονικό ιστό αποτοξινώνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Στο αίμα καθορίζει το βαθμό οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης. Βοηθά, εξάλλου, στην ακεραιότητα της μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, προστατεύοντας από την αιμόλυση.

Η βιταμίνη Ε περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τη μαργαρίνη και σε ορισμένα λαχανικά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης E ανέρχεται σε 30 IU. Σε μια ισορροπημένη δίαιτα, η πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι συνήθως επαρκής. Υψηλές δόσεις της βιταμίνης, ενδέχεται να είναι τοξικές για τον οργανισμό.

Έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να παρατηρηθεί σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης του λίπους (π.χ. νόσος του Crohn, χρόνια παγκρεατίτιδα κλπ).

Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε πλήθος καλλυντικών σκευασμάτων για το δέρμα και επουλωτικών αλοιφών, καθώς θεωρείται ότι βοηθά στην ταχεία ανάπλαση του δέρματος από τραύματα ή εγκαύματα.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.