Αναζήτηση / Search

  
Σωματοεκλυτίνη (GHRH)
Σωματοεκλυτίνη (GHRH)
Σωματοεκλυτίνη (GHRH)
Σωματοεκλυτίνη (GHRH)
Σωματοεκλυτίνη (GHRH)
Σωματοεκλυτίνη (GHRH)
Σωματοεκλυτίνη (GHRH)

 

Η σωματοεκλυτίνη (GHRH, Growth Hormone Releasing Hormone, ορμόνη εκλυτική της έκκρισης GH) είναι μια πεπτιδικής φύσεως ορμόνη που παράγεται από τον υποθάλαμο και διεγείρει την έκκριση αυξητικής ορμόνης (GH) από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Η ορμόνη αυτή μεταφέρεται από τον υποθάλαμο στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης, μέσω του πυλαίου αγγειακού συστήματος.

Η έκκρισή της δεν είναι συνεχής, αλλά γίνεται κατά αιχμές, οι οποίες προκαλούν αντίστοιχες αιχμές στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Λόγω των εκκριτικών αυτών αιχμών, η συγκέντρωση της GH στο αίμα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μεγαλύτερες αιχμές έκκρισης της GHRH παρουσιάζονται τις πρώτες ώρες του βαθέως ύπνου. Η συνεχής χορήγηση της ορμόνης, αντιθέτως, έχει ως αποτέλεσμα την απευαισθητοποίηση των σωματοτρόπων κυττάρων της υπόφυσης.

Τις δράσεις της GHRH στα σωματοτρόπα κύτταρα της υπόφυσης ανταγωνίζεται μια άλλη ορμόνη του υποθαλάμου, η σωματοστατίνη.

Η GHRH έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του υποφυσιακού νανισμού.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.