Αναζήτηση / Search

  
Γοναδοεκλυτίνη (GnRH)
Γοναδοεκλυτίνη (GnRH)
Γοναδοεκλυτίνη (GnRH)
Γοναδοεκλυτίνη (GnRH)
Γοναδοεκλυτίνη (GnRH)
Γοναδοεκλυτίνη (GnRH)
Γοναδοεκλυτίνη (GnRH)

 

Η γοναδοεκλυτίνη (GnRH, Gonadotropin Releasing Hormone, ορμόνη εκλυτική της έκκρισης FSH και LH) είναι μια πρωτεϊνικής φύσης ορμόνη που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο και μεταφέρεται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης (αδενοϋπόφυση) μέσω του πυλαίου αγγειακού συστήματος. Στην αδενοϋπόφυση διεγείρει την έκκριση των γοναδοτροπινών (δηλαδή της FSH και της LH).

Η έκκριση της GnRH δεν είναι σταθερή, αλλά γίνεται κατά ώσεις. Στον άνδρα η συχνότητα των ώσεων είναι περίπου σταθερή, ενώ στη γυναίκα επηρεάζεται από τη φάση του έμμηνου κύκλου. Πρό της ωορρηξίας η συχνότητα των ώσεων αυξάνει, προκαλώντας μια αντίστοιχη αύξηση της έκκρισης γοναδοτροπινών. Αντίθετα, η συνεχής έκκριση GnRH έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έκκριση γοναδοτροπινών. Το γεγονός αυτό το εκμεταλλευόμαστε στην ορμονική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, όπου χορηγούνται συνθετικά ανάλογα της GnRH, σε συνεχές σχήμα, προκειμένου να καταστείλουμε την έκκριση των γοναδοτροπινών (φαρμακευτική ορχεκτομή).

Τα επίπεδα της GnRH είναι χαμηλά προ της ήβης. Κατά την ήβη αυξάνει προοδευτικά, με άγνωστο μηχανισμό η έκκριση της GnRH από τον υποθάλαμο. Αυτό έχει ως συνέπεια την αντίστοιχη αύξηση της έκκρισης των γοναδοτροπινών από την υπόφυση και, ακολούθως, των ορμονών του φύλου από τους όρχεις ή τις ωοθήκες. Το νέο αυτό ορμονικό περιβάλλον καθιστά τον έφηβο έτοιμο για αναπαραγωγική λειτουργία και του προσδίδει τα δευτερεύοντα φυλετικά χαρακτηριστικά.

Οι ορμόνες του φύλου (οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη) ασκούν ανασταλτική επίδραση στην έκκριση GnRH από τον υποθάλαμο. Για το λόγο αυτό, συνθετικά ανάλογα οιστρογόνων και προγεστερόνης χρησιμοποιούνται ως αντισυλληπτικά, καταστέλλοντας την έκκριση GnRH από τον υποθάλαμο.

Η έκκριση GnRH από τον υποθάλαμο επηρεάζεται και από ψυχολογικές παραμέτρους. Για παράδειγμα το έντονο stress μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια στις γυναίκες, λόγω διαταραχής στην έκκριση της GnRH.

Ανάλογα της GnRH έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπευτική σε περιπτώσεις υπογοναδισμού υποθαλαμικής αιτιολογίας.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.