Αναζήτηση / Search

  
Θυρεοεκλυτίνη (TRH)
Θυρεοεκλυτίνη (TRH)
Θυρεοεκλυτίνη (TRH)
Θυρεοεκλυτίνη (TRH)
Θυρεοεκλυτίνη (TRH)
Θυρεοεκλυτίνη (TRH)
Θυρεοεκλυτίνη (TRH)

 

Η θυρεοεκλυτίνη (TRH, ορμόνη εκλυτική της απελευθέρωσης TSH, TSH Releasing Hormone), είναι μια πεπτιδικής φύσεως ορμόνη που παράγεται από τον υποθάλαμο και διεγείρει την έκκριση θυρεοτροπίνης (TSH) από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Η ορμόνη αυτή μεταφέρεται από τον υποθάλαμο στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης, μέσω του πυλαίου αγγειακού συστήματος. Είναι η μικρότερη υποθαλαμική ορμόνη, αποτελούμενη από τρία μόνο αμινοξέα (τριπεπτίδιο).

Η θυρεοτροπίνη, με τη σειρά της, διεγείρει το θυρεοειδή αδένα για παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η υπόφυση και ο υποθάλαμος έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και να προσαρμόζουν ανάλογα τη λειτουργία τους. Αν παρατηρηθεί μείωση της στάθμης των θυρεοειδικών ορμονών, τότε αυξάνει η έκκριση της TRH και της TSH, προκειμένου να επανέλθουν τα επίπεδα των ορμονών στο φυσιολογικό. Και αντιστρόφως, αν παρατηρηθεί αύξηση της στάθμης των θυρεοειδικών ορμονών, αναστέλλεται η έκκριση της TRH και της TSH.

Η TRH αποτελεί το ερέθισμα για την έκκριση και της προλακτίνης (PRL) από τα λακτοτρόπα κύτταρα του προσθίου λοβού της υπόφυσης.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.