Αναζήτηση / Search

  
Ωχρινοποιητική ορμόνη (LH)
Ωχρινοποιητική ορμόνη (LH)
Ωχρινοποιητική ορμόνη (LH)
Ωχρινοποιητική ορμόνη (LH)
Ωχρινοποιητική ορμόνη (LH)
Ωχρινοποιητική ορμόνη (LH)
Ωχρινοποιητική ορμόνη (LH)

 

 

Η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH, Luteinizing Hormone) είναι μια γλυκοπρωτεϊνική ορμόνη που εκκρίνεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης (αδενοϋπόφυση). Μαζί με την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη αποκαλούνται γοναδοτροπίνες. Μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο, η γοναδοεκλυτίνη (GnRH), επάγει την έκκριση των γοναδοτροπινών από την αδενοϋπόφυση. Η έκκριση των γοναδοτροπινών καταστέλλεται από τις ορμόνες του φύλου (οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη) δημιουργώντας, με τον τρόπο αυτό, ένα κύκλωμα αρνητικής ανατροφοδότησης (feedback).

Η LH παρουσιάζει παρόμοια χημική δομή με άλλες ορμόνες, όπως η FSH, η β-hCG και η TSH. Συγκεκριμένα, οι ορμόνες αυτές αποτελούνται από δύο πρωτεϊνικές υπομονάδες, την α και τη β. Η α-υπομονάδα είναι κοινή, ενώ η β-υπομονάδα διαφέρει και δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ορμόνη. Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη, λόγω ομοιότητας στη χημική δομή με την LH, μιμείται τις δράσεις της LH στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται στη θεραπευτική για την τεχνητή ωοθυλακιορρηξία.

Η LH είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των ορμονών του φύλου. Στη γυναίκα διεγείρει τις ωοθήκες προς παραγωγή ανδρογόνων από τα κύτταρα της έσω θήκης της ωοθήκης. Στη συνέχεια, τα ανδρογόνα υφίστανται αρωματοποίηση και μετατρέπονται σε οιστρογόνα. Στο μέσο του κύκλου εμφανίζεται μια εκκριτική αιχμή της LH, που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας. Στο δεύτερο μισό του κύκλου η LH διεγείρει το ωχρό σωμάτιο της ωοθήκης (ένα σχηματισμό που προέρχεται από το ραγέν ωοθυλάκιο), προς παραγωγή προγεστερόνης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωχρινοποίηση. Στον άνδρα, η LH διεγείρει τα κύτταρα του Leydig των όρχεων, προς παραγωγή τεστοστερόνης.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.