Αναζήτηση / Search

  
Ωκυτοκίνη
Ωκυτοκίνη
Ωκυτοκίνη
Ωκυτοκίνη
Ωκυτοκίνη
Ωκυτοκίνη
Ωκυτοκίνη

 

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από νευρικά κύτταρα του υποθαλάμου και μεταφέρεται, μέσω των νευραξόνων τους, στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, απ’όπου αποδεσμεύεται στην κυκλοφορία. Είναι μια πεπτιδική ορμόνη, που αποτελείται από εννέα αμινοξέα. Παρουσιάζει δομικές ομοιότητες με την αντιδιουρητική ορμόνη, από την οποία διαφέρει μόνο σε δύο αμινοξέα.

Κατά το θηλασμό, τα νευρικά ερεθίσματα από τη διέγερση της θηλής του μαστού μεταφέρονται στον εγκέφαλο και αποτελούν το ερέθισμα για την έκκριση ωκυτοκίνης. Η ορμόνη αυτή μεταφέρεται με το αίμα στους μαστούς, όπου επάγει τη σύσπαση των μυοεπιθηλιακών κυττάρων των γαλακτοφόρων πόρων και αδένων. Με τον τρόπο αυτό υποβοηθείται η εκροή του γάλακτος, μέσω των γαλακτοφόρων πόρων, προς τη θηλή του μαστού.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού εκκρίνεται επίσης ωκυτοκίνη. Μέσω της κυκλοφορίας μεταφέρεται στη μήτρα, όπου προκαλεί σύσπαση των τοιχωμάτων της. Συχνά, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των ωδίνων της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στις περιπτώσεις αυτές, χορηγείται ωκυτοκίνη, ως φάρμακο, με ενδοφλέβια έγχυση. Στη λοχεία, η ωκυτοκίνη βοηθάει, με τις συσπάσεις που προκαλεί στη μήτρα, στην αποβολή των λόχιων και την υποστροφή της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος. Και στα δύο φύλα ωκυτοκίνη εκκρίνεται και κατά τη διάρκεια του οργασμού.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.