Αναζήτηση / Search

  
Μελανινοτρόπος ορμόνη (MSH)
Μελανινοτρόπος ορμόνη (MSH)
Μελανινοτρόπος ορμόνη (MSH)
Μελανινοτρόπος ορμόνη (MSH)
Μελανινοτρόπος ορμόνη (MSH)
Μελανινοτρόπος ορμόνη (MSH)
Μελανινοτρόπος ορμόνη (MSH)

 

 

Σε πολλά ζώα διακρίνουμε στην υπόφυση, πέρα από τον πρόσθιο και τον οπίσθιο λοβό, και έναν μέσο λοβό. Τα κύτταρα του μέσου λοβού έχουν ειδικευτεί στην παραγωγή της μελανινοτρόπου ορμόνης (MSH, Melanocyte-Stimulating Hormone), η οποία επάγει την παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος. Στον άνθρωπο ο μέσος λοβός δεν διακρίνεται σαφώς και αποτελεί μια μικρή στιβάδα κυττάρων προσκολλημένη στον πρόσθιο λοβό (αδενοϋπόφυση).

Η MSH παράγεται από τη διάσπαση ενός μεγαλύτερου πεπτιδίου, της προοπιομελανοκορτίνης (POMC) που εκκρίνεται από την υπόφυση. Διακρίνουμε διάφορα προϊόντα διάσπασης με δράση μελανινοτρόπου ορμόνης, που χαρακτηρίζονται αντίστοιχα ως α-MSH, β-MSH και γ-MSH. Άλλα προϊόντα διάσπασης της POMC αποτελούν η ACTH, η β-λιποτροπίνη και η β-ενδορφίνη.

Στη φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια (νόσος του Addison) παρατηρείται αντισταθμιστική αύξηση στην έκκριση ACTH από την υπόφυση, λόγω καταστροφής του φλοιού των επινεφριδίων. Τα κλάσματα διάσπασης της POMC προκαλούν τη χαρακτηριστική μελάγχρωση του δέρματος και των βλεννογόνων του παρατηρείται στους πάσχοντες από νόσο του Addison.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.