Αναζήτηση / Search

  
Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη
Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη
Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη
Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη
Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη
Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη
Αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη

 

 

Ο μυελός των επινεφριδίων εκκρίνει τις ορμόνες αδρεναλίνη (επινεφρίνη) και νοραδρεναλίνη (νορεπινεφρίνη) που ονομάζονται και κατεχολαμίνες, επειδή είναι παράγωγα μιας αρωματικής αλκοόλης, της κατεχόλης. Νοραδρεναλίνη εκκρίνεται επίσης και από τους μεταγαγγλιακούς νευρώνες του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Ο μυελός των επινεφριδίων παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τους μεταγαγγλιακούς νευρώνες του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, αποτελούν και οι δύο τα «εκτελεστικά όργανα» της συμπαθητικής μοίρας του αυτόνομου νευρικου συστήματος, δέχονται προγαγγλιακή νεύρωση από αυτό και έχουν την ικανότητα να συνθέτουν κατεχολαμίνες. Η διαφορά έγκειται στο ότι, ενώ από τους μεταγαγγλιακούς νευρώνες οι κατεχολαμίνες εκκρίνονται κοντά στα όργανα στόχους, στο μυελό των επινεφριδίων οι κατεχολαμίνες εκκρίνονται απ’ευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Η βιοσυνθετική οδός για τη σύνθεση των κατεχολαμινών ξεκινά από το αμινοξύ τυροσίνη. Το τελευταίο στάδιο της οδού, δηλαδή η μετατροπή της νοραδρεναλίνης σε αδρεναλίνη, συμβαίνει μόνο στο μυελό των επινεφριδίων, επειδή μόνο εκεί απαντά το αντίστοιχο ένζυμο. Συνεπώς η αδρεναλίνη συντίθεται αποκλειστικά στο μυελό των επινεφριδίων. Από το μυελό των επινεφριδίων παράγεται 80% αδρεναλίνη και 20% νοραδρεναλίνη περίπου.

Η αδρεναλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέρχεται σε οξείες καταστάσεις stress. Ερεθίσματα για την έκκρισή της αποτελούν ο φόβος, οι συγκινήσεις, οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, το ψύχος, η πτώση της πίεσης και η υπογλυκαιμία. Με τις δράσεις της, προετοιμάζει τον οργανισμό είτε να αντιμετωπίσει άμεσα το στρεσσογόνο παράγοντα (αντίδραση μάχης), είτε να τον αποφύγει ταχέως (αντίδραση φυγής).

Οι δράσεις των κατεχολαμινών ασκούνται μετά από σύνδεση των ορμονών με τους αντίστοιχους αδρενεργικούς υποδοχείς των οργάνων στόχων. Διακρίνουμε τους α υποδοχείς (α1 και α2) και τους β υποδοχείς (β1 και β2). Η δράση των υποδοχέων δεν είναι πάντοτε η ίδια, αλλά εξαρτάται από το όργανο στο οποίο βρίσκονται. Επίσης η κατανομή των διαφόρων τύπων υποδοχέων δεν είναι η ίδια για κάθε όργανο. Τέλος παρατηρούνται και ορισμένες διαφορές στη δράση μεταξύ αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη δρα τόσο στους α, όσο και στους β υποδοχείς, ενώ η νοραδρεναλίνη εξειδικεύει τη δράση της στους α υποδοχείς.

Η αδρεναλίνη αυξάνει την καρδιακή παροχή προκαλώντας ταχυκαρδία και αύξηση της συσταλτικότητας του μυοκαρδίου (β1 δράση). Αυξάνει τη συστολική αρτηριακή πίεση, αλλά ελαττώνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση, λόγω της αγγειοδιαστολής που προκαλεί στους μυς (β2 δράση). Η νοραδρεναλίνη έχει αγγειοσυσπαστική δράση στα αγγεία του δέρματος και των σπλάγχνων, και με τον τρόπο αυτό αυξάνει τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (α1 δράση).

Η αδρεναλίνη αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, επάγοντας κυρίως τη διάσπαση του γλυκογόνου του ήπατος (β2 δράση). Επίσης, στο λιπώδη ιστό προκαλεί λιπόλυση. Με τον τρόπο αυτό γίνονται διαθέσιμα τα απαραίτητα ενεργειακά αποθέματα για την άμεση κινητοποίηση του οργανισμού. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλείται αίσθημα άγχους, άμβλυνση του αισθήματος του πόνου και όξυνση των αντανακλαστικών. Προκαλείται, επίσης, διαστολή των βρόγχων (β2 δράση), μυδρίαση (δηλαδή διαστολή της κόρης του οφθαλμού), τρόμος και ανόρθωση των τριχών.

Πολλά φάρμακα χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική μιμούμενα τη δράση των κατεχολαμινών στους αντίστοιχους υποδοχείς (αδρενεργικοί αγωνιστές ή συμπαθομιμητικά). Αλλά φάρμακα αποκλείουν τους αδρενεργικούς υποδοχείς, περιορίζοντας τη δράση των κατεχολαμινών (αδρενεργικοί ανταγωνιστές ή συμπαθολυτικά).

Το φαιοχρωμοκύττωμα είναι ένα νεόπλασμα του μυελού των επινεφριδίων ή των συμπαθητικών γαγγλίων, που έχει την ικανότητα να εκκρίνει στην κυκλοφορία μεγάλες ποσότητες κατεχολαμινών. Η κλινική εικόνα είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης έκκρισης αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης (ταχυκαρδία, υπερτασικές κρίσεις και εξάψεις).


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.