Αναζήτηση / Search

  
Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)

 

 

Η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι μια ορμόνη που φυσιολογικά εκκρίνεται από την συγκυτιοτροφοβλάστη του πλακούντα. Ανιχνεύεται νωρίς κατά τη διάρκεια της κύησης και αποτελεί την ανιχνευόμενη ουσία σε πολλά τεστ εγκυμοσύνης. Τις πρώτες εβδομάδες της κύησης η συγκέντρωσή της στο αίμα αυξάνει με εκθετικό ρυθμό. Η μέγιστη τιμή της παρουσιάζεται την όγδοη εβδομάδα της κύησης και στη συνέχεια φθίνει προοδευτικά.

Η χοριακή γοναδοτροπίνη παρουσιάζει παρόμοια χημική δομή με άλλες ορμόνες, όπως η LH, η FSH και η TSH. Συγκεκριμένα, οι ορμόνες αυτές αποτελούνται από δύο πρωτεϊνικές υπομονάδες, την α και τη β. Η α-υπομονάδα είναι κοινή, ενώ η  β-υπομονάδα διαφέρει και δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ορμόνη. Για να είναι, επομένως, μια δοκιμασία ανίχνευσης της χοριακής γοναδοτροπίνης αξιόπιστη, θα πρέπει να ανιχνεύει την β-υπομονάδα της (β-hCG). Η τεκμηρίωση της εγκυμοσύνης θα γίνει, πέρα από την ανίχνευσή της στα ούρα, και με επαλήθευση της συγκέντρωσής της στο αίμα. Ο προσδιορισμός της έχει αξία στην παρακολούθηση της φυσιολογικής ανάπτυξης του πλακούντα στο πρώτο, κυρίως, τρίμηνο της κύησης. Σε περίπτωση παλινδρόμησης της κύησης τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης πέφτουν ή είναι αναντίστοιχα προς την ηλικία της κύησης.

Ο φυσιολογικός ρόλος της ορμόνης δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Πιστεύεται ότι διεγείρει τη παραγωγή στεροειδών ορμονών από τον πλακούντα και το ωχρό σωμάτιο στην αρχή της κύησης.

Η χοριακή γοναδοτροπίνη παρουσιάζει παρεμφερή χημική δομή με την LH, ενώ παρασκευάζεται εύκολα με απομόνωση της από τα ούρα εγκύων γυναικών, όπου βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται στη θεραπευτική, αντί της LH, για την τεχνητή πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

Η μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε περιπτώσεις μύλης κύησης και χοριοκαρκινώματος. Η μύλη κύηση είναι μια επιπλοκή της κύησης, η οποία σε ένα ποσοστό μπορεί να εξελιχθεί σε χοριοκαρκίνωμα. Το χοριοκαρκίνωμα είναι μια κακοήθης νεοπλασία των κυττάρων των χοριακών λαχνών του πλακούντα. Είναι ένας σχετικά επιθετικός όγκος στον οποίο εφαρμόζεται και επιθετική χημειοθεραπεία. Τα κύτταρα του όγκου, καθώς προέρχονται από πλακουντικό ιστό, έχουν την ικανότητα να εκκρίνουν στην κυκλοφορία χοριακή γοναδοτροπίνη. Μετά την χημειοθεραπεία η πτώση των επιπέδων της hCG αντιστοιχεί σε κλινική ύφεση, ενώ η απουσία πτώσης ή η αύξηση τους αντιστοιχεί κλινικά σε υποτροπή της νεοπλασίας.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.