Αναζήτηση / Search

  
Χολοκυστοκινίνη (CCK)
Χολοκυστοκινίνη (CCK)
Χολοκυστοκινίνη (CCK)
Χολοκυστοκινίνη (CCK)
Χολοκυστοκινίνη (CCK)
Χολοκυστοκινίνη (CCK)
Χολοκυστοκινίνη (CCK)

 

Η χολοκυστοκινίνη (CCK) είναι μια πεπτιδικής φύσεως ορμόνη, που εκκρίνεται από τα κύτταρα I του βλεννογόνου του δωδεκαδακτύλου και της άνω μοίρας της νήστιδας, συμμετέχοντας στη διαδικασία πέψης των πρωτεϊνών και των λιπών. Στο παρελθόν ονομαζόταν παγκρεατοενζυμίνη. Ερέθισμα για την έκκριση χολοκυστοκινίνης αποτελεί η παρουσία τροφής στην άνω μοίρα του λεπτού εντέρου.

Η χολοκυστοκινίνη διεγείρει την έκκριση των παγκρεατικών ενζύμων (θρυψίνη, χυμοθρυψίνη, λιπάση, αμυλάση κ.α.) από την εξωκρινή μοίρα του παγκρέατος. Η έκκριση υγρού και ηλεκτρολυτών, ωστόσο, βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της εκκριματίνης (σεκρετίνης). Ταυτόχρονα, διεγείρει τη σύσπαση της χοληδόχου κύστεως, προκειμένου να απελευθερωθεί το περιεχόμενο της χολής στον αυλό του εντέρου, που είναι απαραίτητο για τη γαλακτωματοποίηση των λιπών. Ταυτόχρονα με τη σύσπαση της χοληδόχου κύστεως, η χολοκυστοκινίνη χαλαρώνει τον σφιγκτήρα του Oddi, έναν μικρό κυκλοτερή μυ, που βρίσκεται στο σημείο εκβολής του χοληδόχου πόρου στο δωδεκαδάκτυλο, ο οποίος φυσιολογικά παρεμποδίζει την εκροή της χολής στο έντερο.

Η χολοκυστοκινίνη έχει ανιχνευθεί και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου δρα ως νευρομεταβιβαστής.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.