Αναζήτηση / Search

  
Εκκριματίνη (Σεκρετίνη)
Εκκριματίνη (Σεκρετίνη)
Εκκριματίνη (Σεκρετίνη)
Εκκριματίνη (Σεκρετίνη)
Εκκριματίνη (Σεκρετίνη)
Εκκριματίνη (Σεκρετίνη)
Εκκριματίνη (Σεκρετίνη)

 

Η εκκριματίνησεκρετίνη) είναι μια πεπτιδικής φύσεως ορμόνη που παράγεται από τα S κύτταρα του βλεννογόνου του δωδεκαδακτύλου. Ερέθισμα για την έκκριση εκκριματίνης αποτελεί το χαμηλό pH του περιεχομένου του δωδεκαδακτύλου, που οφείλεται στην οξύτητα του γαστρικού χυμού.

Η εκκριματίνη αυξάνει την έκκριση από το πάγκρεας, τα χοληφόρα και τους δωδεκαδακτυλικούς αδένες του Brunner. Οι εκκρίσεις των αδένων αυτών είναι αλκαλικές (πλούσιες σε διττανθρακικά), με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση του όξινου πεπτικού χυμού. Παράλληλα, εμποδίζεται η έκκριση οξέος από το στομάχι, με την αναστολή της έκκρισης γαστρίνης από τα G κύτταρα του βλεννογόνου του στομάχου.

Το ουδέτερο pH είναι το κατάλληλο για την ενεργοποίηση των παγκρεατικών ενζύμων (παγκρεατική αμυλάση, παγκρεατική λιπάση κ.α.) που θα συνεχίσουν τη διεργασία της διάσπασης της τροφής σε μικρομοριακές ουσίες. Από τη άλλη πλευρά, προστατεύεται ο βλεννογόνος του εντέρου από την ανάπτυξη εγκαυμάτων από το οξύ, καθώς δεν διαθέτει μηχανισμούς προστασίας, αντίστοιχους με εκείνους του γαστρικού βλεννογόνου.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.