Αναζήτηση / Search

  
Οδικό τροχαίο ατύχημα
Οδικό τροχαίο ατύχημα
Οδικό τροχαίο ατύχημα
Οδικό τροχαίο ατύχημα
Οδικό τροχαίο ατύχημα
Οδικό τροχαίο ατύχημα
Οδικό τροχαίο ατύχημα

 

Ως «οδικό τροχαίο ατύχημα» χαρακτηρίζεται κάθε σωματική βλάβη ατόμου από τη δράση τροχοφόρου κινούμενο σε δημόσιο δρόμο. Τα οδικά δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου των νέων (ηλικίας 15-24 ετών) στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε), με υψηλότερα ποσοστά στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Αυστρία και χαμηλότερα στη Σουηδία.

Παθολογία του οδικού τροχαίου ατυχήματος

Οι κακώσεις αφορούν οποιοδήποτε μέρος και ιστό του σώματος. Η έκταση και η βαρύτητά τους εξαρτώνται ουσιαστικά από το μέγεθος της δρώσας δύναμης. Χωρίζονται σε πρωτογενείς και δευτερογενείς.

Για την αξιολόγηση και την βαρύτητα των κακώσεων έχει προταθεί η κλίμακα ACIR (Automobile Crash Injury Research), η βράχυνση της οποίας έχει ως εξής

Θνησιμότητα από κακώσεις

Κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις 70,8%
Κακώσεις θώρακα 12,4%
Κακώσεις κάτω άκρων 4,7%
Κακώσεις λεκάνης 3,8%
Κακώσεις κοιλίας 3,6%
Κακώσεις σπονδυλικής στήλης 3,4%
Κακώσεις άνω άκρων 1,1%

Συχνότερη εντόπιση των κακώσεων σε οδηγό αυτοκινήτου

Κρανίο 49,8%
Αυχένας 4,9%
Θώρακας 10,3%
Άνω άκρα 13,5%
Κοιλία 2,2%
Λεκάνη 2,3%
Κάτω άκρα 16,6%

Συχνότερη εντόπιση των κακώσεων σε οδηγό δικύκλου

Κρανίο 49,6%
Αυχένας 1,8%
Θώρακας 5,9%
Άνω άκρα 12,5%
Κοιλία 1,7%
Λεκάνη 1,5%
Κάτω άκρα 26,8%

Ιατροδικαστική θεώρηση των κακώσεων

Αφορά ατύχημα πεζών που παρασύρθηκαν από κάποιο όχημα ή ατύχημα επιβατών οχημάτων που συμμετείχαν καθοιονδήποτε τρόπο στο τροχαίο ατύχημα. Περιλαμβάνει τη διαπίστωση της αιτίας τραυματισμού και της αιτίας του θανάτου, το ενδεχόμενο του αιφνιδίου θανάτου, το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται παθολογικό αίτιο ως αφορμή του τροχαίου ατυχήματος (π.χ. ισχαιμία μυοκαρδίου) και τις αστικής φύσεως διεκδικήσεις (στο αυτοκίνητο να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας). Μπορεί να ζητηθεί απάντηση στο ερώτημα «ποιός οδηγούσε το όχημα» ή «ποιά η θέση του ατόμου μέσα στο όχημα». Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο επίδρασης μονοξειδίου του άνθρακα (CO), οινοπνεύματος, «ναρκωτικών» ή άλλων φαρμάκων. Η οδήγηση επηρεάζεται από τα πάσης φύσεως «ναρκωτικά», το LSD, τις αμφεταμίνες, τα βαρβιτουρικά, τα αντικαταθλιπτικά, το λίθιο, τα αντισταμινικά, τα τοπικά αναισθητικά και από κάποια αντιϋπερτασικά.

Οινόπνευμα και οδήγηση

Σύμφωνα με το νόμο, υπό την «επίδραση οινοπνεύματος» βρίσκεται το άτομο εκείνο, στο οποίου το αίμα ανιχνεύεται οινόπνευμα σε ποσοστό άνω των 0,5 gr/l.

  

Συμπτώματα δηλητηρίασης με οινόπνευμα

50 mg/dl Άτομα συνήθως νηφάλια, ελαφρές διαταραχές δύσκολα διαγνώσιμες.
50-100 mg/dl Άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερ-εμπιστοσύνη
100-200 mg/dl Μείωση ικανοτήτων, σύγχυση, ασυγχρονισμός κινήσεων, διαταραχές στην ομιλία.
200-300 mg/dl Επίταση των ανωτέρω, ελάττωση των αντανακλαστικών, απώλεια των αισθήσεων.
300-350 mg/dl Αναισθησία, καταστολή των αντανακλαστικών, απώλεια θερμαντικού.
>350 mg/dl Κώμα – θάνατος.

Το οινόπνευμα απορροφάται από το πεπτικό. Η ταχύτητα απορρόφησης εξαρτάται από το περιεχόμενο και την πληρότητα του στομάχου. Ο μεταβολισμός γίνεται στο ήπαρ και απομακρύνεται από τους νεφρούς, τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους πνεύμονες (αλκοτέστ). Η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα ανιχνεύεται περίπου μία ώρα μετά τη λήψη. Η δράση της αλκοόλης αφορά την καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος στα ανώτερα φλοιώδη κέντρα, οπότε αίρονται οι αναστολές και το άτομο εμφανίζει «ψευδο-διέγερση». Η δειγματοληψία σε ζωντανό γίνεται από φλέβα (10 κ.εκ) που δεν έχει απολυμανθεί με οινόπνευμα. Τοποθετούνται σε δύο φιαλίδια με αντιπηκτικό, NAF και παραφινέλαιο. Σε πτώμα λαμβάνεται αίμα από περιφερική φλέβα και τοποθετείται σε φιαλίδιο χωρίς αντιπηκτικό. Δεν πρέπει να γίνεται λήψη από τη θωρακική κοιλότητα. Δειγματοληψία μπορεί να γίνει και σε άλλα βιολογικά υλικά, όπως ούρα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό, εγκεφαλική ουσία και υαλοειδές υγρό (ειδικά σε ταριχευμένα πτώματα ή σε σήψη).

Χαρά Σπηλιοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία αναθεώρηση : 1/5/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.