Αναζήτηση / Search

  
Τι είναι η δωρεά οργάνων;
Τι είναι η δωρεά οργάνων;
Τι είναι η δωρεά οργάνων;
Τι είναι η δωρεά οργάνων;
Τι είναι η δωρεά οργάνων;
Τι είναι η δωρεά οργάνων;
Τι είναι η δωρεά οργάνων;

 

Πέρι μεταμοσχεύσεων

Η μεταμόσχευση είναι μία ιατρική πράξη κατά την οποία υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα μεταφέρονται από ένα νεκρό ή ζωντανό δότη σε έναν χρονίως πάσχοντα άνθρωπο με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων του. Η μεταμόσχευση, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον σήμερα ως μία θεραπευτική πρακτική, επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή χαθεί και σε μερικές περιπτώσεις είχαν μερικώς υποκατασταθεί με μία μηχανικού τύπου μέθοδο. Προϋπόθεση όμως για την εφαρμογή των μεταμοσχεύσεων είναι η προσφορά οργάνων, ιστών ή κυττάρων μετά την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αποδοχή της ιδέας της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων. Η δωρεά κυττάρων, ιστών και οργάνων μετά θάνατον είναι ένα δώρο ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ένα μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Γνωρίζετε ότι;

Πολλοί συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε χρόνο περιμένοντας ένα όργανο που θα σώσει τη ζωή τους ή θα βελτιώσει την ποιότητα της!

Δυστυχώς όμως, η έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση, αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι από μας πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα, συμπληρώνοντας τη δήλωση δωρεάς.

Ενημερώστε την οικογένειά σας και εξηγήστε τους το γιατί

Καθοριστικό στοιχείο για τη δωρεά οργάνων είναι η δήλωση του ίδιου του δωρητή, ώστε η απόφασή του αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί. Όπως όλοι γνωρίζουμε η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου πάντα είναι επώδυνη. Η επιθυμία όμως να δοθεί ζωή σε ένα συνάνθρωπο, απαλύνει τον πόνο και δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και ανθρωπιάς.

Για όλους μας υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστούμε, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα.

Ας συμπληρώσουμε σήμερα τη δήλωση δωρεάς οργάνων που υπάρχει στις Υπηρεσίες Υγείας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας, Κέντρα Αιμοδοσίας, Υγειονομικούς Σταθμούς καθώς και σε άλλες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Για επιπλέον ενημέρωση, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ) του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ΤΗΛ.:1147.

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία της δωρεάς οργάνων;

Είναι κατανοητό να θέλουμε να γνωρίζουμε πώς πραγματοποιείται η όλη διαδικασία, πώς γίνεται ο χειρισμός των επιμέρους λεπτομερειών και ποιες είναι οι προτεραιότητες σε έναν υποψήφιο δότη.

Η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βασίζεται στην αρχή ότι “η δωρεά οργάνων πάντοτε έρχεται δεύτερη μετά τους βασικούς ιατρικούς χειρισμούς. “Όσο υπάρχει και η ελάχιστη ελπίδα επιβίωσης, αφαίρεση οργάνων δε γίνεται.” Όταν όμως ο θεράπων ιατρός διαγνώσει το θάνατο, προβαίνει από κοινού με έναν αναισθησιολόγο και έναν νευρολόγο ή νευροχειρουργό στη σύνταξη του σχετικού πιστοποιητικού θανάτου. Στην πιστοποίηση του θανάτου δε συμμετέχει γιατρός που ανήκει στη μεταμοσχευτική ομάδα.

Στη συνέχεια ο θεράπων ιατρός, ενημερώνει άμεσα τις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και σε συνεργασία με αυτές, ενημερώνει την οικογένεια για το θάνατο καθώς και για τη δυνατότητα δωρεάς ιστών και οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση, προκειμένου να εκφράσουν τη συναίνεση ή την άρνησή τους στην περίπτωση που ο δυνητικός δότης δεν είχε εγγράφως εν ζωή συναινέσει ή αποκλείσει τη μεταμόσχευση.

Η αφαίρεση των οργάνων διενεργείται με την ίδια φροντίδα και με τον ίδιο σεβασμό μιας οποιασδήποτε εγχείρησης.

Πώς μπορώ να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου;

Κάρτες δωρητών οργάνων βρίσκονται σε όλα τα φυλλάδια μαζί με τη δήλωση δωρεάς οργάνων. Την κάρτα αυτή οι δωρητές οργάνων πρέπει να την έχουν πάντα μαζί τους, ως την καλύτερη εκδήλωση της πρόθεσής τους για άμεση ενέργεια.

Τα στοιχεία των δωρητών συγκεντρώνονται και καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων, είναι απόρρητα και προστατεύονται από το Νόμο 2472/ 1997.

Μπορώ να αλλάξω γνώμη;

Ναι. Μπορείτε. Απλά ενημερώνετε τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ζητάτε τη διαγραφή σας από το Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων και ακυρώνετε την κάρτα δωρητή.

Για περισσότερες πληροφορίες:


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.