Αναζήτηση / Search

  
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το AIDS
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το AIDS
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το AIDS
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το AIDS
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το AIDS
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το AIDS
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το AIDS

 

 

Τι είναι ο HIV;

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο ιός δηλαδή που προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, όγκους και άλλες ασθένειες.

Πώς δρα ο HIV;

Ο ιός καταστρέφει μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CD4+ κύτταρα. Αυτή είναι μια αργή, αλλά σταδιακή διαδικασία. Όταν ο αριθμός των CD4+ κυττάρων πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε ο οργανισμός δε μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες, όπως όγκους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μερικές χαρακτηριστικές νόσοι, τις οποίες ένα οροαρνητικό άτομο θα μπορούσε κάτω από συνήθεις συνθήκες να αντιμετωπίσει.

Τι σημαίνει είμαι “οροθετικός”;

Σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ιός κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σας. Στα αρχικά στάδια αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα και γι’αυτό δε μπορείτε να το αντιληφθείτε. Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε πάρα πολύ καλά.

Τι σημαίνει “έχω αναπτύξει AIDS” ;

Όταν ο HIV καταστρέψει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα, τότε ο οργανισμός δε μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες που συνήθως δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στους υπόλοιπους ανθρώπους. Εάν αναπτύξετε μία από αυτές τις λοιμώξεις ή νόσους, τότε έχετε αναπτύξει AIDS.

Ποιός μπορεί να μολυνθεί από τον HIV;

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Ο ιός μεταδίδεται με:

Ο HIV δε μεταδίδεται:

Τί μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί από τον HIV;

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί από τον ιό είναι να κάνετε το αντίστοιχο τεστ. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται απόλυτα υγιείς.

Το τεστ μπορείτε να το κάνετε δωρεάν σε ένα από τα κέντρα Αναφοράς AIDS, είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης, σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί, είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο. Μόνο το αναγκαίο προσωπικό θα μπορεί να δει πληροφορίες για το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό. Έχετε όμως μεγαλύτερες πιθανότητες να έχετε μολυνθεί:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να :


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.