Αναζήτηση / Search

  
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

 

Υποσκληρίδιος ονομάζεται ο χώρος μεταξύ σκληράς και αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου . Στο χώρο αυτό πορεύονται μικρές αναστομωτικές φλέβες μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και της σκληράς μήνιγγας. Ο τραυματισμός των αγγείων αυτών κατά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις οδηγεί στο σχηματισμό του υποσκληρίδιου αιματώματος.

Καθώς αναπτύσσεται το αιμάτωμα, συμπιέζει την εγκεφαλική ουσία και το σύστημα των κοιλιών του εγκεφάλου προς την υγιή πλευρά. Η ενδοκράνια πίεση αυξάνει. Η αυξημένη ενδοκράνια πίεση παρεκτοπίζει και πιέζει το εγκεφαλικό στέλεχος πάνω στο τρήμα του σκηνιδίου της παρεγκεφαλίδας (εγκολεασμός). Στο εγκεφαλικό στέλεχος εδράζονται οι ζωτικές λειτουργίες της ρύθμισης της αναπνοής και της κυκλοφορίας. Με την πίεση του εγκεφαλικού στελέχους παρατηρείται πτώση του επιπέδου συνείδησης και ανισοκορία. Στη συνέχεια ο ασθενής βυθίζεται σε κώμα και, χωρίς θεραπεία, επέρχεται ο θάνατος. Ανάλογα με τη ταχύτητα σχηματισμού του υποσκληρίδιου αιματώματος, αυτό διακρίνεται σε οξύ, υποξύ και χρόνιο

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα συνοδεύει συνήθως τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Διαγιγνώσκεται εύκολα με την αξονική τομογραφία. Η νευρολογική εικόνα συνήθως είναι βαρειά και ο ασθενής οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο για κρανιοτομή. Παρουσιάζεται υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Στο υποξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα , η κρανιοεγκεφαλική κάκωση είναι λιγότερο σοβαρή και η ανάπτυξη του αιματώματος βραδύτερη. Ωστόσο, μετά από χρονικό διάστημα 48 ωρών έως και δύο εβδομάδων, το αιμάτωμα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλεί πτώση του επιπέδου συνείδησης και επιδείνωση της νευρολογικής εικόνας. Η αξονική τομογραφία βοηθά στη διάγνωση. Ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο για κρανιοτομή και η πρόγνωση είναι πολύ καλύτερη.

Στο χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα η ανάπτυξη και οργάνωση του αιματώματος είναι τοσο βραδεία, ώστε η νευρολογική εικόνα επιδεινώνεται εβδομάδες ή και μήνες μετά τον τραυματισμό. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής δεν αναφέρει καθόλου τον τραυματισμό, διότι τον έχει ξεχάσει. Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα παρουσιάζεται συνήθως στους αλκοολικούς, τους επιληπτικούς και τα ηλικιωμένα άτομα που πέφτουν συχνά. Μπορεί μοναδική του εκδήλωση να είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά του ασθενούς, που γίνεται αντιληπτή από τους οικείους του. Για τη θεραπεία του αιματώματος εφαρμόζεται κρανιοτομή με καλά αποτελέσματα.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.