Αναζήτηση / Search

  
Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη
Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη
Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη
Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη
Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη
Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη
Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη

 

 

Η παρακεταμόλη, που ονομάζεται και ακεταμινοφαίνη, αποτελεί τη δραστική ουσία ευρέως διαδεδομένων αντιπυρετικών φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (Depon, Panadol κ.α.). Παράλληλα, περιέχεται μαζί με άλλες ουσίες σε πολλά ιδιοσκευάσματα με αναλγητική δράση (π.χ. μαζί με κωδεΐνη στο ιδιοσκεύασμα Lonarid-N). Η υπερδοσολογία της παρακεταμόλης, που συνήθως συναντάται σε απόπειρες αυτοκτονίας, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Τις πρώτες ώρες κυριαρχούν οι διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ανορεξία, ναυτία και έμετοι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η παρακεταμόλη μεταβολίζεται στο συκώτι σε έναν τοξικό μεταβολίτη με αποτέλεσμα την νέκρωση των ηπατικών κυττάρων . Τα επόμενα εικοσιτετράωρα εκδηλώνεται ηπατική ευαισθησία, κοιλιακός πόνος και ίκτερος. Οι δείκτες της ηπατικής λειτουργίας είναι όλοι επηρεασμένοι. Συγκεκριμένα παρατηρείται άνοδος των τρανσαμινασών, αύξηση της χολερυθρίνης και παράταση του χρόνου προθρομβίνης. Δυσμενής κατάληξη είναι η ηπατική ανεπάρκεια με εκδήλωση ηπατικής εγκεφαλοπάθειας και ηπατικού κώματος. Είναι δυνατόν να επηρεαστεί και η νεφρική λειτουργία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τα γενικά υποστηρικτικά μέτρα που εφαρμόζονται σε όλες τις δηλητηριάσεις (πλύση στομάχου, πρόκληση εμετού). Ωστόσο, υπάρχει και ειδικό αντίδοτο, η Ν-ακετυλο-κυστεΐνη που έχει την ικανότητα να αδρανοποιεί τους τοξικούς για το ήπαρ μεταβολίτες της παρακεταμόλης. Το αντίδοτο πρέπει να χορηγηθεί σχετικά γρήγορα. Παράλληλα, η χορήγηση βιταμίνης Κ διορθώνει τον επηρεασμένο χρόνο προθρομβίνης και προλαμβάνει τις αιμορραγικές επιπλοκές.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.