Αναζήτηση / Search

  
Δηλητηρίαση από σαλικυλικά
Δηλητηρίαση από σαλικυλικά
Δηλητηρίαση από σαλικυλικά
Δηλητηρίαση από σαλικυλικά
Δηλητηρίαση από σαλικυλικά
Δηλητηρίαση από σαλικυλικά
Δηλητηρίαση από σαλικυλικά

 

 

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ είναι η δραστική ουσία του ευρέως διαδεδομένου αντιπυρετικού και αναλγητικού σκευάσματος Aspirin. Η δηλητηρίαση με σαλικυλικά είναι δυνατόν να οφείλεται είτε σε υπέρβαση δοσολογίας, είτε σε ατύχημα είτε, συνηθέστερα, σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Τα σαλικυλικά διαταράσσουν την οξεοβασική ισορροπία. Διεγείροντας το κέντρο της αναπνοής προκαλούν υπέρπνοια και αναπνευστική αλκάλωση, ενώ μεταβολιζόμενες αυτές οι ουσίες προκαλούν μεταβολική οξέωση. Η εκτροπή του pH σε ακραίες τιμές μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα παρατηρούνται εμβοές στα αυτιά. Παράλληλα, ασκούν και αντιαιμοπεταλιακή δράση, και ενδέχεται να προκαλέσουν εξελκώσεις στο γαστρικό βλεννογόνο και εμφάνιση γαστρορραγίας.

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση δίνεται έμφαση στα γενικά υποστηρικτικά μέτρα (γαστρική πλύση, ενυδάτωση, έλεγχος ηλεκτρολυτικών διαταραχών και διαταραχών της οξεοβασικής ισορροπίας). Ειδικό αντίδοτο δεν υπάρχει. Αλκαλοποιώντας τα ούρα, υπάρχει η δυνατότητα της ενίσχυσης της αποβολής τους από τους νεφρούς. Πολλά εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της στάθμης των σαλικυλικών στο αίμα για εκτίμηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.