Αναζήτηση / Search

  
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων

 

 

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που δρουν στο στομάχι και μειώνουν την οξύτητα του περιεχομένου του. Η αντλία πρωτονίων είναι μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στη μεμβράνη των τοιχωματικών κυττάρων του στομάχου. Ονομάζεται επίσης Η++/ATPάση. Τα κύτταρα αυτά έχουν ειδικευτεί στην παραγωγή οξέος. Μέσω της αντλίας πρωτονίων μεταφέρονται ενεργητικά πρωτόνια (δηλαδή ιόντα υδρογόνου, Η+) στον αυλό του στομάχου. Με τον τρόπο αυτό το περιεχόμενο του στομάχου διατηρεί χαμηλό pH, δηλαδή είναι όξινο, γεγονός που διευκολύνει την πέψη των τροφών.

Η παθολογική, ωστόσο, υπεροξύτητα του στομάχου είναι η αιτία εμφάνισης νόσων, όπως το έλκος του δωδεκαδακτύλου. Στην παθογένεια του έλκους συμβάλλει και η λοίμωξη από το μικρόβιο Helicobacter pylori. Στις περιπτώσεις αυτές η λήψη αναστολέων της αντλίας πρωτονίων βοηθά στη μείωση της γαστρικής υπεροξύτητας και στην επούλωση του έλκους. Προκειμένου να αποφευχθεί η μελλοντική υποτροπή του έλκους, η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων, και αντιβιοτικά, που έχουν ως σκοπό να εκριζώσουν τον υπεύθυνο μικροοργανισμό. Τα φάρμακα αυτά πλεονεκτούν σε σχέση με τους παλαιότερους Η2-ανταγωνιστές στο ότι έχουν ισχυρότερη ανασταλτική επίδραση στην έκκριση οξέος και, επίσης, μειώνουν αισθητά το χρόνο επούλωσης του έλκους.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων μπορεί να δοθούν και προφυλακτικά, για να αποτρέψουν την εμφάνιση έλκους και, ενδεχομένως, γαστρορραγίας. Για παράδειγμα, όσοι λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) σε χρόνια βάση (π.χ. χρονια οστεοαρθρίτιδα) είναι συνετό να λαμβάνουν και έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων. Αλλά και η βραχυχρόνια λήψη ΜΣΑΦ (π.χ. για τενοντίτιδα) σε άτομα με ιστορικό ή προδιάθεση για την εμφάνιση έλκους είναι φρόνιμο να συνοδεύεται από έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων.

Σε άτομα που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (π.χ. πολυτραυματίες), με τη χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων αποφευγεται η εμφάνιση οξέων ελκών από stress, αν και στην περίπτωση αυτή προτιμότερη είναι η σουκραλφάτη, που προστατεύει το στομάχι, χωρίς να μεταβάλλει το pH του περιεχομένου του.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων βρίσκουν εφαρμογή και για τη θεραπεία της χρόνιας γαστρίτιδας (π.χ. σε αλκοολικούς). Επίσης ανακουφίζουν αισθητά τα ενοχλήματα σε όσους υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στο σύνδρομο Zolliger-Ellison, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη παραγωγή γαστρίνης και εμφάνιση πολλαπλών ελκών, η θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι απαραίτητη. Άλλη εφαρμογή είναι η πρόληψη εισρόφησης γαστρικού περιεχομένου σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπου εφαρμόζεται γενική αναισθησία.

Γενικά, είναι ασφαλή φάρμακα. Προβληματισμό, ωστόσο προκαλεί η ανάπτυξη υπεργαστριναιμίας μετά από μακροχρόνια και σε υψηλές δόσεις χορήγησή τους (όπως στο σύνδρομο Zolliger-Ellison). Όταν αναστέλλεται η αντλία με το φάρμακο, ο οργανισμός αυξάνει αντανακλαστικά την έκκριση γαστρίνης, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει το pH του στομάχου στην όξινη περιοχή. Έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη υπεργαστριναιμία αποτελεί τροφικό ερέθισμα για τα κύτταρα του στομάχου και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη υπερπλασίας ή ακόμη και όγκων. Τα ευρήματα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί για τον άνθρωπο. Προσοχή χρειάζεται και σε όσους λαμβάνουν και άλλα φάρμακα, για το ενδεχόμενο αλληλεπιδράσεων.

Στους αναστολείς αντλίας πρωτονίων ανήκουν, κατά αλφαβητική σειρά, η λανσοπραζόλη, η ομεπραζόλη και η παντοπραζόλη. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Όταν συνδυάζονται με ΜΣΑΦ, πρέπει να προηγείται η χορήγησή τους με άδειο στομάχι πριν το γεύμα. Το ΜΣΑΦ, αντίθετα, πρέπει να λαμβάνεται με γεμάτο στομάχι, μετά το γεύμα.


Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.