Αναζήτηση / Search

  
Επίδραση των ανδρογόνων στον προστάτη
Επίδραση των ανδρογόνων στον προστάτη
Επίδραση των ανδρογόνων στον προστάτη
Επίδραση των ανδρογόνων στον προστάτη
Επίδραση των ανδρογόνων στον προστάτη
Επίδραση των ανδρογόνων στον προστάτη
Επίδραση των ανδρογόνων στον προστάτη

 

 

O προστάτης είναι πολύ χρήσιμος αδένας και με την λειτουργία του συμβάλλει:

Σαν όργανο του γεννητικού συστήματος, βρίσκεται σε στενή σχέση με τους άλλους ενδοκρινείς αδένες. Η σχέση αυτή τον κάνει ορμονο-εξαρτημένο και ευαίσθητο στις ορμόνες των όρχεων και γενικότερα στα ανδρογόνα. Παράλληλα η ορμονοεξάρτηση του προστάτη αποτελεί την βάση θεραπείας του. Η ανατομική θέση του προστάτη φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

www.promed.co.nz 

Ο προστάτης χρησιμοποιείται ως μοντέλο για να διερευνηθεί ο ρόλος των ανδρογόνων:

α) στη ρύθμιση της ανάπτυξης του επιθηλίου

β) ρύθμιση της σύνθεσης του RNA και των πρωτεϊνών

γ) στην εκκριτική δραστηριότητα

ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ

Είναι στεροειδείς ορμόνες που προέρχονται από τη χοληστερόλη. Εμφανίζουν στεροειδή, ενδοκρινή, παρακρινή δράση και εκκρίνονται από τα κύτταρα Leydig.

Όπως καταλαβαίνουμε η αύξηση του αριθμού των κυττάρων Leydig έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης των ανδρογόνων και κυρίως της τεστοστερόνης.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ & ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ

Κατά τα αρχικά στάδια ανάπτυξης τα ανδρογόνα είναι απαραίτητα για το σχηματισμό των αρχικών αδενικών καταβολών. Στα ενήλικα άτομα συμβάλλουν στη φυσιολογική δομή-λειτουργία του αδένα.

Τα ανδρογόνα συμμετέχουν στις διεργασίες ανάπτυξης του προστάτη όπως η αύξηση, η μορφογένεση-διαφοροποίηση και η λειτουργική δραστηριότητα.

Προκαλούν την αρρενοποίηση του πόρου του Wolff και του ουρογεννητικού κόλπου και βοηθούν στο σχηματισμό των προστατικών εκβλαστήσεων από τον ουρογεννητικό κόλπο

ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

Είναι η κύρια ανδρογόνος ορμόνη των όρχεων. Λειτουργία της είναι να αυξάνει την παραγωγή των πρωτεϊνών. Η σύνθεσή της στον άνθρωπο αρχίζει την 8η εβδομάδα της κύησης. Ο στερεοχημικός τύπος της τεστοστερόνης φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

http://www.chem.uottawa.com

ΔΙΥΔΡΟΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

Παράγεται από την τεστοστερόνη μέσω του ενζύμου 5α-αναγωγάση. Προκαλεί την αρρενοποίηση των γεννητικών οργάνων. Είναι η κύρια ανδρογόνος ορμόνη στον προστάτη του ανθρώπου και του σκύλου.

Απαραίτητη για την ανάπτυξη του προστάτη, αφού μείωση των επιπέδων της προκαλεί συρρίκνωση του μεγέθους του αδένα.

Τεστοστερόνηhttp://www2.ccc.uni_erlangen.de 

Διυδροτεστοστερόνηhttp://www2.ccc.uni_erlangen.de 

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΔΡΟΓΟΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Τις πρώτες 15 ημέρες μετά τη γέννηση, όπου η τεστοστερόνη βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα, σχηματίζεται:

α) το 70% των σημείων διακλάδωσης & των περιφερικών άκρων.

β) το 90% των κύριων πόρων του πλάγιου & οπίσθιου λοβού.

Κατά την ήβη, όπου έχουμε βαθμιαία αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων

α) σχηματίζεται το υπόλοιπο 20% των σημείων διακλάδωσης & των περιφερικών άκρων.

β) έχουμε επιμήκυνση των πόρων και πτύχωση του βλεννογόνου.

Συμπεραίνουμε ότι η αρχική ανάπτυξη του προστάτη δεν εξαρτάται από τα ανδρογόνα.

Μετά την παραγωγή της τεστοστερόνης από τους όρχεις, αυτή μπορεί να ακολουθήσει δύο οδούς. Είτε να επιδράσει στα κύτταρα στόχους ως έχει, είτε να μετασχηματιστεί πρώτα σε διυδροτεστοστερόνη μέσω της 5α-αναγωγάσης. Η τεστοστερόνη μπορεί να επιδράσει στη ρύθμιση των ποσοτήτων της γοναδοτροπίνης, στη σπερματογένεση και στη διαφοροποίηση των εξωτερικών οργάνων. Η διυδροτεστοστερόνη επιδρά στη σεξουαλική ωριμότητα κατά την εφηβεία. Οι μηχανισμοί με τους οποίους τα ανδρογόνα επιδρούν σε συγκεκριμένους ιστούς για να εκτελέσουν τις σημαντικότερες λειτουργίες τους απεικονίζονται στο παρακάτω σχήμα:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

Ποιος όμως είναι ο τρόπος επίδρασης των ανδρογόνων στον προστάτη; Αρχικά έχουμε τη σύνδεση ανδρογόνου με τον κυτταροπλασματικό υποδοχέα. Στη συνέχεια μεταφορά του συμπλέγματος ορμόνη-υποδοχέας στις πυρηνικές θέσεις της χρωματίνης και την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων γονιδίων. Τέλος γίνεται η σύνθεση των ειδικών πρωτεϊνών.

Αποτέλεσμα της απουσίας ανδρογόνων είναι το Σύνδρομο Ορχικής Θηλεοποίησης (Tfm). Τα άτομα αυτά στερούνται τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου & παρουσιάζουν θηλεοποιημένα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Τα ανδρογόνα δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επιδρούν στον προστάτη αφού:

α) τα ανδρογόνα των όρχεων αντικαθίστανται από τα ανδρογόνα των επινεφριδίων.

β) οι διεργασίες που προγραμματίζονται από τα ανδρογόνα κατά την εμβρυϊκή περίοδο, συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά την γέννηση, έστω και χωρίς ανδρογόνα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Έχει παρατηρηθεί ότι τα ανδρογόνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον προστάτη. Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι ύστερα από την αφαίρεση των ανδρογόνων έχουμε αντίδραση του προστατικού καρκίνου. Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται η στενή «σχέση» των ανδρογόνων και του καρκίνου του προστάτη. Ο διπλασιασμός του DNA και η κυτταρική διαίρεση του προστατικού κυττάρου επηρεάζεται από τα ανδρογόνα και οδηγεί στην ανεξέλεγκτη αύξησή τους, δηλαδή στον καρκίνο. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν στένωση στην ουρήθρα και επομένως δυσκολία κατά την ούρηση.

http://www.prostaphil.com 

Εργασία που παρουσιάστηκε από το φοιτητή Ιατρικής Οικονομόπουλο Κώστα, με ΑΜ 200100167
στα πλαίσια του κατ'επιλογήν μαθήματος της Πειραματικής Εμβρυολογίας
Υπεύθυνη μαθήματος : Ρωξάνη Αγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του μαθήματος της Πειραματικής Εμβρυολογίας: http://www.med.uoa.gr/expembr/
Τελευταία αναθεώρηση : 1/7/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.