Αναζήτηση / Search

  
Καλοήθης προστατική υπερπλασία
Καλοήθης προστατική υπερπλασία
Καλοήθης προστατική υπερπλασία
Καλοήθης προστατική υπερπλασία
Καλοήθης προστατική υπερπλασία
Καλοήθης προστατική υπερπλασία
Καλοήθης προστατική υπερπλασία

 

 

Τι είναι η ΚΥΠ ?

Είναι η ανάπτυξη γύρω απ’ την προστατική ουρήθρα μικρών, αδενικών ή ινομυϊκών όζων από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Το στρώμα του αδένα υπερπλάσεται γύρω απ’ αυτούς τους όζους,όμως η αναλογία του στρώματος και των αδενικών στοιχείων ποικίλει, γεγονός που εξηγεί τη μικρή συσχέτιση προστατικού μεγέθους και απόφραξης της ουρήθρας.

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΝΑ

Ο προστάτης αδένας σχετίζεται ανατομικά με την ουροδοχο κύστη, όπου βρίσκεται εκ των κάτωθεν και η ουρήθρα διαπερνά από το κέντρο, μεταξύ των λοβών του. Άνω και πλάγια βρίσκονται οι σπερματοδόχες κύστεις, εκ των οπίων εκφύεται η σπερματική ουρήθρα.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠ

1. ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΥΔΡΟΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ (ΔΥΤ)

Στον προστάτη αδένα, η τεστοστερόνη μετατρέπεται από το ένζυμο 5α-αναγωγάση σε διυδροτεστοστερόνη. Αυτή με τη σειρά της ενώνεται με τους ανδρογονικούς υποδοχείς μέσα στον πυρήνα του κυττάρου και το σύμπλεγμα ΔΥΤ-υποδοχείς επιδρά στο DNA με αποτέλεσμα τη σύνθεση πρωτεϊνών, συνεπώς η μεγάλη τάση σύνθεσης ΔΥΤ οδηγεί σε υπερτροφικούς ιστούς.

2. ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΓΟΝΩΝ

Σε ασθενείς με ΚΥΠ η συγκέντρωση των ανδρογονικών υποδοχέων είναι αυξημένη ενώ των οιστρογόνων είναι φυσιολογική. Επειδή με την ηλικία η τεστοστερόνη μειώνεται ενώ η οιστραδιόλη μένει σταθερή, η ισορροπική αυτή διαταραχή είναι ένας παράγοντας για ΚΥΠ.

3. ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΧΕΓΟΝΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Ο ιστός του προστάτη είναι αυτοανανεούμενος και η σταθερότητα της μάζας του καθορίζεται από τον αριθμό των αρχέγονων κυττάρων του ιστού που είναι ανεξάρτητα από την δράση των ανδρογόνων. Τα αρχέγονα δίνουν γένεση σ’ένα άλλο είδος κυττάρων,τα μεταβατικά, τα οποία είναι ανδρογονοεξαρτώμενα. Αυτά τα είδη κυττάρων, πολλαπλασιαζόμενα, ωριμάζοντα, αποθνήσκοντα, ευθύνονται για την σταθερή μάζα του προστάτη αδένα. Η ΚΥΠ αρχίζει με την αύξηση των αρχέγονων κυττάρων η΄τον κλωνικό πολλαπλασιασμό των μεγενθυντικών και μεταβατικών κυττάρων.

4. ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ

Τα ανδρογόνα δεν δρουν απευθείας στο επιθήλιο αλλά στο στρώμα του προστάτη, οπότε προκαλείται ανάπτυξη και του επιθηλίου.Οι επιδράσεις μεταξύ των διαφόρων τύπων κυττάρων που βρίσκονται μέσα στον προστατη είναι πιθανό να εξαρτώνται από τη δράση διαφόρων αυξητικών παραγόντων.

ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΙΝΟΒΛΑΣΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ β, FGF β

Διεγείρουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό του προστατικού στρώματος και επιθηλίου

ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΡΑΤΙΝΟΚΥΤΤΑΡΩΝ, KGF

Αυξάνουν το προστατικό επιθήλιο

ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ, EGF

Αυξάνουν τα προστατικά κύτταρα σε κυτταροκαλλιέργειες.Στον προστάτη βρίσκονται ειδικά στην περιουρηθρική περιοχή και μεταβατική ζώνη του προστάτη

ΜΕΤΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ α, TRGF α

Αναστέλλουν την κυτταρική μίτωση του επιθηλίου

Περιέχεται σε υψηλά ποσοστά στο στρώμα που περιβάλλει τους κεντρικούς λοβούς του προστάτη

ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΑΖΩΝ ΜΕ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ Ι, IGF I

Σχετίζεται με εμβρυϊκή επαγωγική δράση μεσεγχύματος

Βρίσκεται στο σπερματικό πλάσμα

ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΑΖΩΝ ΜΕ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΙΙ, IGF II

Αυξανουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό

5. ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Λόγω γενετικών ανωμαλιών ο κυτταρικός θάνατος ελαττώνεται ενώ ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός μένει σταθερός ή ακόμα αυξάνεται αναλογικά.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΠ

1. ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ

2. ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΑ

Για τα συμπτώματα της ΚΥΠ, το μέγεθος του προστάτου δεν είναι ο προεξάρχων και κύριος παράγων που ευθύνεται, αλλά ο δυναμικός παράγων απόφραξης ο οποίος σχετίζεται άμεσα και κύρια από τον μυϊκό τόνο των λείων μυϊκών ινών του προστάτου. Επομένως με την παραδοχή αυτή εξηγείται γιατί μικροί σε μέγεθος προστάτες μπορεί να δημιουργήσουν έντονα κλινικά ενοχλήματα ενώ αντιθέτως μεγάλοι προστάτες δεν συνδέονται με συμπτώματα και είναι τυχαία ευρήματα κλινικών εξετάσεων. Αρα αυτό που πρέπει να εξετάζεται οπωσδήποτε από τον γιατρό είναι ο βαθμός απόφραξης της ουρήθρας.

ΣΤΕΝΩΣΗ ΟΥΡΗΘΡΑΣ

Η υπερπλασία του προστάτη αδένα διαταράσσει τον φυσιολογικό μηχανισμό της ουρήσεως με το να αποφράσει τον κυστικό αυχένα σταδιακά και να διαταράσσει τους μηχανισμούς που προκαλούν διάνοιξη του κυστικού στομίου προς την ουρήθρα.Στην αρχή,το τοίχωμα της κύστεως και ο εξωστήρας μυς της,για να υπερνικήσουν το εμπόδιο που προκαλεί το αδένωμα υπερτρέφονται και οι υπερτροφικές μυϊκές δεσμίδες παρουσιάζονται κυστεοκολπικώς σαν δοκίδες κάτω από το βλεννογόνο, με ψευδοεκκολπώματα του κυστικού βλεννογόνου. Έτσι σχηματίζεται η «δοκιδωτή κύστη ή κύστη εκ προσπάθειας». Στη φάση αυτή της μεγάλης ενδοκυστικής πιέσεως μπορεί να σχηματιστούν τα πραγματικά εκκολπώματα, διαφορετικού κάθε φορά μεγέθους.

Μέχρι το σημείο αυτό ο εξωστήρας μυς κατορθώνει και αντιμετωπίζει το κώλυμα, με κύριες κλινικές εκδηλώσεις τη συχνουρία και νυκτουρία ποικίλου βαθμού και τη δυσουρία. Με τη πάροδο όμως του χρόνου ο εξωστήρας μυς κάμπτεται, οι μυ’ί’κες ίνες ατροφούν και το τοίχωμα της κύστεως ατονεί. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κύστη να μην αδειάζει τελείως μετά από κάθε ούρηση και να παραμένει σ’αυτή υπόλειμμα ούρων. Το υπόλειμμα των ούρων μεγαλώνει σιγά σιγά, μπορει να ξεπεράσει τη φυσιολογική χωρητικότητα της κύστεως και να φθάσει τα 2-3 λίτρα (χρόνια επίσχεση). Κλινική εκδήλωση στο στάδιο αυτό είναι η ψευδοακράτεια ή ακράτεια εξ υπερπληρώσεως.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΗΘΡΑ

Παρατηρείται ο τρόπος της στένωσης αλλά και αποφραξης του στομίου της κύστεως από τους πλάγιους λοβούς του προστάτη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΥΠ

1. ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μέγεθος αδένα

Μέγεθος ενός καστάνου [20g] = Φυσιολογ. αδενας

~50 g = ΚΥΠ

Σύσταση

Μαλακός και λείος = Φυσιολογ. ή ΚΥΠ

Σκληρός = καρκίνος

Κινητικότητα

Αρκετή = φυσιολογ. ή ΚΥΠ

Ελάχιστη = καρκίνος

Ανατομικά όρια

Δεν ψηλαφώνται στην ΚΥΠ

Αν ψηλαφώνται = καρκίνος

2. ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

  

ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΠ

Αναστολείς ανδρογονικής δράσης

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

  

ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΑΔΕΝΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠ

ΑΛΛΕΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Εργασία που παρουσιάστηκε από τη φοιτήτρια Ιατρικής Τσιγγούνη Αγγελική, με ΑΜ 200300282
στα πλαίσια του κατ'επιλογήν μαθήματος της Πειραματικής Εμβρυολογίας
Υπεύθυνη μαθήματος : Ρωξάνη Αγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του μαθήματος της Πειραματικής Εμβρυολογίας: http://www.med.uoa.gr/expembr/
Τελευταία αναθεώρηση : 1/7/2006

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.