Αναζήτηση / Search

  
Κλινική εξέταση του δέρματος
Κλινική εξέταση του δέρματος
Κλινική εξέταση του δέρματος
Κλινική εξέταση του δέρματος
Κλινική εξέταση του δέρματος
Κλινική εξέταση του δέρματος
Κλινική εξέταση του δέρματος

 

 

Η προσεκτική εξέταση του δέρματος πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε ολοκληρωμένης φυσικής εξέτασης. Οι κλινικοί γιατροί είναι συνήθως ιδιαίτερα επιδέξιοι στην εξέταση όλων των άλλων συστημάτων εκτός από αυτό που είναι περισσότερο προσιτό: το δέρμα.

Η δερματολογική εξέταση πρέπει να γίνεται σε συνθήκες ευχάριστης θερμοκρασίας και κάτω από καλό φωτισμό, κατά προτίμηση δε κάτω από το φως της ημέρας. Πρέπει να εξετάζεται ολόκληρο το σώμα, ιδιαίτερα όταν η διάγνωση παρουσιάζει δυσκολίες. Οι ενήλικοι και οι υπερήλικες συχνά αρνούνται την ύπαρξη βλαβών στα καλυμμένα μέρη του σώματος τους, οι πρώτοι διότι δεν θέλουν να ξεντυθούν και οι δεύτεροι διότι δεν το γνωρίζουν.

Η εξέταση του βλεννογόνου του στόματος δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ.

Κατά την εξέταση του δέρματος πρέπει να εξετάζονται 3 παράμετροι:

  1. Η μορφή των βλαβών
  2. Η σχέση των βλαβών μεταξύ τους (μεμονωμένες - σε ομάδες) και
  3. Η κατανομή των βλαβών στο σώμα

Η ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ

Κηλίδα. Επίπεδη περιγεγραμμένη μεταβολή του χρώματος του δέρματος ή του βλεννογόνου χωρίς μεταβολή στη σύσταση, το πάχος ή την ανάγλυφη κατασκευή. Η κηλίδα μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος και να είναι το αποτέλεσμα αγγειοδιαστολής ή ήπιας φλεγμονώδους αλλοίωσης (ερυθρή κηλίδα), μπορεί να παραχθεί από συσσώρευση χρωστικών του αίματος όπως στην πορφύρα και την αιμοσιδήρωση, μπορεί τέλος να οφείλεται σε αύξηση ή σε ελάττωση της μελανίνης (υπερχρωματική ή υποχρωμική κηλίδα)

Βλατίδα. Στερεή επηρμένη βλάβη μικρότερη από 1 εκατοστό σε διάμετρο. (Ομαλός Λειχήν).

Οζίδιο. Περιγεγραμμένη, ψηλαφητή μάζα, μικρότερη από 1 εκ. σε διάμετρο, η οποία εξελίσσεται από το βάθος του δέρματος προς την επιφάνεια και μπορεί να δημιουργεί υπέγερση. Όταν η διάμετρος είναι μεγαλύτερη από 1 εκατ. τότε πρόκειται για όγκο.

Πομφός. Ειδικός τύπος βλατίδας ή πλάκας που αποτελείται από λευκό ή ρόδινο οίδημα του δέρματος με ή χωρίς περιφερικό ερύθημα. Οι πομφοί εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σε ώρες (Κνίδωση).

Φυσαλίδα. Μικρό έπαρμα της επιδερμίδας μικρότερο του 1 εκατ.) το οποίο περιέχει ορώδες ή αιματηρό υγρό (έρπης-έκζεμα).

Πομφόλυγα. Έπαρμα του δέρματος μεγαλύτερο από 1 εκατ το οποίο περιέχει ορώδες ή αιματηρό υγρό (Πέμφιγα -πεμφιγοειδές).

Φλύκταινα. Φυσαλίδα, που αντί για ορό ή αίμα περιέχει πύον (θυλακίτις)

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ

Λέπια. Πετάλια της επιδερμίδας, τα οποία αποτελούνται από συσσώρευση φυσιολογικής ή μη φυσιολογικής κεράτινης. Τα λέπια άμποτε προσκολλώνται ελαφρά στο υποκείμενο δέρμα και άλλοτε στερεά (Ψωρίαση- ιχθύαση).

Εφελκίδες. Μάζες που αποτελούνται από αποξηραμένο ορό, πύον και άλλα προϊόντα εξίδρωσης των ιστών. (Μολυσματικό κηρίο).

Διάβρωση. Απώλεια των επιφανειακών στιβάδων της επιδερμίδας λόγω νοσογόνου ή μηχανικής αιτίας. Το βάθος της βλάβης δεν ξεπερνά την βασική στιβάδα. Δεν αφήνει ουλή.

Έλκωση. Καταστροφή στιβάδων του δέρματος, η οποία φθάνει μέχρι το χόριο, εγκαταλείπει μια ακάλυπτη πληγή και μετά την αποκατάσταση της παραμένει ουλή. (Ατονο έλκος).

Ατροφία. Ελάττωση ή εξαφάνιση μέρους ή και ολόκληρων στιβάδων του δέρματος. Μπορεί να είναι επιδερμική, χοριακή ή υποδόρια (Σκληροδερμία).

Ουλή. Αντικατάσταση των φυσιολογικών στοιχείων του δέρματος από συνδετικό ιστό. Μπορεί να είναι επίπεδη, υπερυψωμένη, εμβυθισμένη ή υπερτροφική, οπότε λέγεται χηλοειδές.

ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Η τοπογραφική σχέση των στοιχειωδών βλαβών μεταξύ τους είναι δυνατόν να δώσει σημαντικές πληροφορίες και να οδηγήσει σε μια γρήγορη διάγνωση «με την πρώτη ματιά». Επίσης η διάταξη των βλαβών μπορεί να ρίξει φως σε κάποια κρυμμένη παθολογική επεξεργασία. Οι στοιχειώδεις βλάβες μπορούν να διατάσσονται ως εξής:

  1. Γραμμοειδώς: Οι βλάβες λαμβάνουν γραμμοειδή διάταξη (Έρπης Ζωστήρ)
  2. Κυκλικά: Η κυκλική διάταξη των βλαβών πολλές φορές είναι ιδιαίτερα διαγνωστική. (Δακτυλιοειδές κοκκίωμα-όψιμη Σύφιλη)
  3. Σε ομάδες: Σε μερικά νοσήματα η συγκέντρωση των δερματικών βλαβών σε ομάδες είναι πολύ χαρακτηριστική. (Απλός έρπης)

ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Η εντόπιση των στοιχειωδών βλαβών, σε πολλές δερματοπάθειες ή και συστηματικές παθήσεις είναι τόσο χαρακτηριστική που βοηθά σημαντικά στην κλινική διάγνωση. Χαρακτηριστικά αναφέρονται μερικές τέτοιες παθήσεις: ακμή (πρόσωπο), πολύμορφο ερύθημα (παλάμες - πέλματα), ερυθηματώδης λύκος (πρόσωπο), οζώδες ερύθημα (κνήμες) κ.λπ.

Μαθήματα Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας
Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νοσοκομείο "Α. Συγγρός"
Επιμέλεια - Συντονισμός : Καθηγητής Ανδρέας Δ. Κατσάμπας
Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης
Τελευταία αναθεώρηση : 15/1/2007

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.