Αναζήτηση / Search

  
Παιδοψυχιατρική Kλινική
Παιδοψυχιατρική Kλινική
Παιδοψυχιατρική Kλινική
Παιδοψυχιατρική Kλινική
Παιδοψυχιατρική Kλινική
Παιδοψυχιατρική Kλινική
Παιδοψυχιατρική Kλινική

 

Tου Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Ιωάννη Τσιάντη,
Διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. ΤσιάντηςΠρόσφατα, στα τέλη του 1999, εγκαταστάθηκε η πρώτη Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Η Κλινική αυτή είναι η μετεξέλιξη του ήδη λειτουργούντος από το 1978 Παιδοψυχιατρικού Τμήματος με την επωνυμία «Τμήμα Ψυχολογικής Παιδιατρικής», που ιδρύθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, κ. Ι. Τσιάντη και υπήρξε η πρώτη παιδοψυχιατρική υπηρεσία σε γενικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη χώρα μας.
Χάρη στον οραματισμό, την ακούραστη προσπάθεια και επιμονή για εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο Διευθυντής της Κλινικής, Αν. Καθ. κ. Τσιάντης με τους συνεργάτες του πέτυχαν να φέρουν την Κλινική στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Η Κλινική παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών και στις οικογένειές τους, που παρουσιάζουν διάφορες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Oι συχνότερες αιτίες παραπομπής των περιστατικών είναι:
• Συναισθηματικές δυσκολίες (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, φοβίες)
• Προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. επιθετικότητα)
• Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
• Δυσκολίες προσαρμογής σε ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής (π.χ. θάνατος, διαζύγιο)
• Ψυχοσωματικές διαταραχές
• Παραμέληση, κακοποίηση
• Αυτισμός, νοητική υστέρηση.
Η εργασία στην Κλινική γίνεται στο πλαίσιο της διεπιστημονικής παιδοψυχιατρικής ομάδας, η οποία αποτελείται από παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοπεδικό, ειδικό παιδαγωγό, εργοθεραπευτή, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας.

Τμήμα της Παιδοψυχιατρικής ΚλινικήςΥπηρεσίες
Η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική διαθέτει σήμερα:
α) Δύο Mονάδες Διασυνδετικής Παιδοψυχιατρικής που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους που νοσηλεύονται στις κλινικές ή παρακολουθούνται από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Μέσα από τις υπηρεσίες της διασυνδετικής παιδοψυχιατρικής πραγματοποιείται συνεργασία με την υγειονομική ομάδα με στόχο την ευαισθητοποίησή της σε θέματα ψυχικής υγείας των παιδιών/εφήβων και της οικογένειας.
β) Μονάδα Εξωτερικών Ιατρείων, που δέχεται περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
γ) Μονάδα Συμβουλευτικής Διασυνδετικής Χρόνιων Αιματολογικών Νοσημάτων και AIDS.
δ) Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας (Τ.Ε.Ν.), μοναδική μονάδα σε Γενικό Νοσοκομείο από το 1984 για τη νότια Ελλάδα, όπου νοσηλεύονται παιδιά και έφηβοι με σοβαρά ψυχικά προβλήματα (π.χ. απόπειρες αυτοκτονίας, ψυχογενής ανορεξία, ψυχώσεις, κ.ά.).
ε) Από το 2003 προστέθηκε στη δύναμη της Κλινικής το Χριστοδουλάκειο Ίδρυμα (Κηφισίας 128), το οποίο ανακαινίστηκε και φιλοξενεί:
1. Τη Μονάδα Κοινοτικής Παιδοψυχιατρικής, η οποία έχει σαν στόχο την πρωτογενή πρόληψη-παρέμβαση σε χώρους όπου αναπτύσσονται και ζουν τα παιδιά, καθώς και τη δευτερογενή πρόληψη: διάγνωση και θεραπεία. Ένας επίσης από τους κύριους στόχους της μονάδας είναι η συστηματική συνεργασία με σχολεία του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Στον χώρο της μονάδας αναπτύσσεται συμβουλευτική και υποστηρικτική συνεργασία με γονείς, ειδική ψυχοπαιδαγωγική βοήθεια παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και συνεργασία με ιατροκοινωνικούς φορείς της κοινότητας.
2. Τη Μονάδα Εφήβων, που παρέχει υπηρεσίες σε εφήβους 14-17 ετών και τις οικογένειές τους, καθώς και εκπαίδευση νέων ειδικών ψυχικής υγείας σε θέματα εφηβείας. Λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (9.00 – 14.00).
3. Την Oμάδα Αυτισμού. Η ομάδα συμμετέχει σε διακρατικό Ερευνητικό Πρόγραμμα για τη μοριακή γενετική μελέτη του αυτισμού και των διάχυτων διαταραχών της ανάπτυξης. Παρέχει επίσης υπηρεσίες διαγνωστικής εκτίμησης.
στ) Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.), (Β. Γεωργίου 43, Χαλάνδρι). Η μονάδα παρέχει υπηρεσίες σε εφήβους και νέους οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων, βρίσκονται εκτός του συστήματος εκπαίδευσης και απασχόλησης και έχουν αυξημένες ανάγκες σε σχέση με την κοινωνική τους λειτουργικότητα. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες επαγγελματικής προκατάρτισης/κατάρτισης, δημιουργικής απασχόλησης και δημιουργικής έκφρασης, σε συνδυασμό με θεραπευτικές διαδικασίες ατομικής και ομαδικής θεραπείας, κοινοτικής διαχείρισης, καθώς και συμβουλευτικής της οικογένειας.
ζ) Στην Κλινική επίσης υλοποιούνται προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
Μια σημαντική δραστηριότητα της Κλινικής είναι η εκπαίδευση. Υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά για τους φοιτητές Ιατρικής, Ψυχολογίας και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για ειδικευόμενους ιατρούς στην ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής, για παιδίατρους και ψυχίατρους με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο αντικείμενο της ψυχικής υγείας του παιδιού και του έφηβου, καθώς και για τους σπουδαστές Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι. και της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων του Ν.Π.Α.Σ.
Ειδικότερα πραγματοποιούνται τρία κατ`επιλογήν μαθήματα για τους φοιτητές Ιατρικής:
1. «Εισαγωγή στην Παιδοψυχιατρική» (Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών).
2. «Ψυχοσωματικά Προβλήματα στα Παιδιά» - Διατομεακό (Παιδοψυχιατρική Κλινική και Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών).
3. «Εφηβιατρική» - Διατομεακό (Α’ Παιδιατρική Κλινική, Β’ Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική και Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης, πραγματοποιούνται τα εξής Μεταπτυχιακά Προγράμματα:
1. «Εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία Παιδιού και Εφήβου» στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κλινική Ιατρική, Εργαστηριακή Ιατρική, Προληπτική και Κοινωνική Ιατρική.
2. «Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων» της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και
3. «Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης Κλινικής Ψυχολογίας» του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ερευνητικές Δραστηριότητες
Oι ερευνητικές δραστηριότητες είναι ποικίλες και πραγματοποιούνται στα πλαίσια των κλινικών δραστηριοτήτων της Κλινικής, είτε σε συνεργασία με άλλες Πανεπιστημιακές Κλινικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κύριες ερευνητικές δραστηριότητες σε εξέλιξη είναι:
• Ψυχοθεραπεία στην Παιδική Κατάθλιψη
• Μοριακή Γενετική Μελέτη του Αυτισμού
• Παιδιά Γονιών με Χρόνια Σωματική Ασθένεια
• Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης μέσω των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης
• Απόπειρες αυτοκτονίας σε παιδιά και έφηβους
• Μετατραυματική διαταραχή του stress μετά από τροχαία ατυχήματα.

Συνεργασίες
Το έτος 2003 εξετάστηκαν 2189 νέες παραπομπές και πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 28459 ιατρικές πράξεις (διαγνωστικές, συμβουλευτικές, ψυχοθεραπευτικές).
Η Κλινική συνεργάζεται με:
• Κλινικές του Νοσοκομείου
• Άλλα Νοσοκομεία και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Αθήνα και την επαρχία
• Πανεπιστήμιο Αθηνών ή πανεπιστήμια και άλλων χωρών
• Ερευνητικούς οργανισμούς
• Υπουργεία
• Τοπική Αυτοδιοίκηση
• Μη κυβερνητικούς οργανισμούς
• Ευρωπαϊκή Ένωση
• Συμβούλιο της Ευρώπης
• Παγκόσμιο Oργανισμό Υγείας

Επικοινωνία με την Παιδοψυχιατρική Κλινική:
Διεύθυνση: Θηβών και Λεβαδείας, 115 27, Αθήνα (Γουδή)
Τηλέφωνα: (210) 7757496 / 7798748 / 7467780-1
Φαξ: (210) 7757496 / 7798748
email:itsianti@cc.uoa.gr
Ιστοσελίδα:http://users.otenet.gr/~epsype

Tο προσωπικό του Eργαστηρίου

Η ομάδα της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αποτελείται από τους κ. Χριστογιώργο Στέλιο, παιδοψυχίατρο, λέκτορα Ιατρικής Σχολής, την κ. Σουμάκη Ευγενία, παιδοψυχίατρο, διδάσκουσα του Π.Δ. 407/1980, την κ. Διαρεμέ Σταυρούλα, κλινική ψυχολόγο, διδάσκουσα του Π.Δ. 407/1980, υπό τη Διεύθυνση του Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντη.

Η Κλινική επίσης στελεχώνεται από 10 ιατρούς Ε.Σ.Υ.: 3 Αν. Διευθύντριες (Ν. Κανάρη, Α. Καρδάση, Μ. Λιακοπούλου), 3 Επιμελητές Α' (Κ. Αλιφιεράκη, Α. Σκούλικα, Β. Χαντζαρά), 4 Επιμελητές Β' (Γ. Κολαίτης, Σ. Κορλού, Μ. Μπελιβανάκη, Κ. Παπανικολάου), 8 ειδικευόμενους στην Παιδοψυχιατρική, στους οποίους χορηγείται πλήρης ειδικότητα (2,5 έτη) στην Παιδοψυχιατρική (Μ. Αθανασάκη, Κ. Βελιτσιάνου, Ε. Καψιμάλη, Α. Κωνσταντοπούλου, Σ. Νικολακάκου, Ε. Παλιοκώστα, Ε. Πάλλης, Κ. Τζαβαλιά). Eπίσης στελεχώνεται από 9 ψυχολόγους (Ε. Ζαχαράκι, Μ. Καρδαρά, Μ. Κορβέση, Β. Μουλλά, Μ. Μπουραντά, Γ. Παναγιωτίδου, Δ. Πάνιτς, Μ. Πιπεριά, Δ. Πιτσούνη), 9 κοινωνικούς λειτουργούς (Π. Αποστολά, Χ. Ασημόπουλος, Ι. Κουτσιά, Ε. Λάγιου – Λιγνού – Υπεύθυνη Κλινικού έργου Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε., Α. Μακρής, Ε. Μαμαντάκη, Ι. Μπακατσέλος, Ε. Σωτηροπούλου, Α. Σωτηροπούλου, Ι. Φαρμακοπούλου), 1 ψυχοπαιδαγωγό (Φ. Μπίθαρη), 3 λογοπεδικούς (Μ. Αραμπατζή, Σ. Γιαννοπούλου, Μ. Γρίβα), 3 εργοθεραπευτές (Κ. Αργυρού, Δ. Μανιάτης, Α. Μικέλη), 1 ειδικό παιδαγωγό (Κ. Κοτσιρίλου), 2 επισκέπτες υγείας (Β. Ντρε, Ε. Χειλάς), 19 νοσηλευτές για τη Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας (Ε. Αλβανού, Ε. Τσιρογιάννη, Α. Δούρβα, Μ. Καραμήτσου, Π. Καρυδά, Ν. Ζυμή, Ι. Βλαχάκη, Γ. Τσατσούλας, Κ. Καβάγιας, Α. Πατάκα, Ε. Βακαλοπούλου, Μ. Γιώτη, Β. Δέδε-Λαπέα, Θ. Τσίκας, Σ. Ζαχαράκη, Β. Καρατσάλου, Κ. Λαγομάτη, Α. Σκαμνάκη, Χ. Ταμαρέση) και 5 διοικητικούς υπαλλήλους (Μ. Τζουγανάκη, Κ. Τσώλη, Α. Μποτή, Γ. Σπατούλα, Θ. Κυριακίδου).

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 1/12/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.