Αναζήτηση / Search

  
Καρβαμαζεπίνη
Καρβαμαζεπίνη
Καρβαμαζεπίνη
Καρβαμαζεπίνη
Καρβαμαζεπίνη
Καρβαμαζεπίνη
Καρβαμαζεπίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το tegretol?

Απάντηση:

Η καρβαμαζεπίνη χρησιμοποιείται κυρίως για να θεραπεύσει τις επιληπτικές κρίσεις και τον πόνο των νεύρων όπως της διαβητικής νευροπάθειας και της νευραλγίας του τριδύμου. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην πρόληψη κρίσεων στη διπολική διαταραχή(σταθεροποιητικό συναισθήματος). Σπάνια, η καρβαμαζεπίνη μπορεί να προκαλέσει αιματολογικά προβλήματα. Ειδοποιήστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν πιθανό αιματολογικο πρόβλημα: πυρετό, ξηρό λαιμό, εξάνθημα, έλκη στόματος, εύκολο μελάνιασμα και ερυθρές ή μωβ μελανιές. Μη σταματάτε να παίρνετε καρβαμαζεπίνη ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη λήψη καρβαμαζεπίνης για να την πρόληψη κρίσεων. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η καρβαμαζεπίνη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αν αισθανθείτε νύστα ή ζάλη αποφύγετε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε καρβαμαζεπίνη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο. Η καρβαμαζεπίνη μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών. Χρησιμοποιείτε και μια δεύτερη μέθοδο αντισύλληψης όταν παίρνετε καρβαμαζεπίνη για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Πώς πρέπει να παίρνω το tegretol? τι πρέπει να προσέχω?

Απάντηση:

Η καρβαμαζεπίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 800 έως 1200 mg ημερησίως στις οποίες φτάνουμε με προοδευτική αύξηση. Πρέπει να παίρνετε την καρβαμαζεπίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος κατά τη διάρκεια θεραπείας με καρβαμαζεπίνη. Είναι σημαντικό για το γιατρό σας να ξέρει το επίπεδο του φαρμάκου στο αίμα σας και πόσο καλά δουλεύει το ήπαρ σας. Μη σταματάτε να παίρνετε καρβαμαζεπίνη ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη λήψη καρβαμαζεπίνης για να την πρόληψη κρίσεων. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν ασυνήθιστη ή μειωμένη αναπνοή, ανησυχία, επιληπτικές κρίσεις, τρόμο, αλλοιωμένος λόγος, αστάθεια βάδισης, μυδρίαση, μπρος-πίσω κίνηση των ματιών, ναυτία, έμετο και μειωμένη παραγωγή ούρων. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας καρβαμαζεπίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το tegretol?

Απάντηση:

Αποφύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως. Η καρβαμαζεπίνη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματός σας στο ηλισακό φως. Φοράτε αντιηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό όταν η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη. Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), ηπατική βλάβη (κιτρίνισμα στο δέρμα ή τα μάτια, ναυτία, κοιλιακός πόνος ή ενόχληση, κόπωση), πόνος στο στήθος, υψηλη αρτηριακή πίεση (κεφαλαλγία, ερυθρότητα) ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (λαχάνιασμα, πρήξιμο των αστραγάλων), μούδιασμα ή τσίμπημα στα χέρια, πόδια, σύγχυση, αλλοιωμένος λόγος, λιποθυμία, μυρμήκιασμα στο σώμα και τους μύες, συνεχείς κεφαλαλγίες, ψευδαισθήσεις ή κατάθλιψη, σοβαρή ναυτία ή έμετος, μπρος-πίσω κίνηση των ματιών, θολωμένη όραση ή μειωμένη ενούρηση. Σπάνια, η καρβαμαζεπίνη μπορεί να προκαλέσει αιματολογικά προβλήματα. Ειδοποιήστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν πιθανό αιματολογικο πρόβλημα: πυρετό, ξηρό λαιμό, εξάνθημα, έλκη στόματος, εύκολο μελάνιασμα και ερυθρές ή μωβ μελανιές. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε καρβαμαζεπίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: ήπια ναυτία, έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή μειωμένη όρεξη, ξηροστομία, μείωση θυρεοειδικών ορμονών, ανικανότητα, αρθραλγίες, μυαλγίες. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Πότε δεν πρέπει να παίρνω το tegretol?

Απάντηση:

Δεν πρέπει να παίρνετε καρβαμαζεπίνη χωρίς πριν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: υποστεί κάποια αλλεργική αντίδραση εξαιτίας κάποιου τρικυκλικού αντικαταθλιπτικού όπως η αμιτριπτυλίνη, η δοξεπίνη, η κλομιπραμίνη, η δεσιπραμίνη, η αμοξαπίνη, η αμιπραμίνη ή η νορτριπτυλίνη, πάρει κάποιον αναστολέα μονοαμινοξειδάσης όπως η φαινελζίνη, η ισοκαρβοξαζίδη ή η τρανυλκυπρομίνη τις τελευταίες 14 ημέρες ή πάσχετε από κάποια ασθένεια του μυελού των οστών ή έχετε ιστορικό καταστολής του μυελού των οστών. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο, μειωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία) ή γλαύκωμα. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε καρβαμαζεπίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η λήψη καρβαμαζεπίνης είναι καλό να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά ανωμαλιών του εμβρύο) και της γαλουχίας.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.