Αναζήτηση / Search

  
Χλωμιπραμίνη
Χλωμιπραμίνη
Χλωμιπραμίνη
Χλωμιπραμίνη
Χλωμιπραμίνη
Χλωμιπραμίνη
Χλωμιπραμίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το anafranil?

Απάντηση:

Η χλωμιπραμίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Η χλωμιπραμίνη χρησιμοποιείται κυρίως για να θεραπεύσει συμπτώματα που προκαλούνται από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή όπως έμμονες ιδέες ή συναισθήματα και επαναλαμβανόμενες πράξεις, επίσης στην κατάθλιψη, τη διαταραχή πανικού και τις φοβίες. Μπορεί να περάσουν 4 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε χλωμιπραμίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η χλωμιπραμίνη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αν αισθανθείτε νύστα ή ζάλη αποφύγετε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση). Να σηκώνεστε αργά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και πτώση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε χλωμιπραμίνη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο.

Πώς πρέπει να παίρνω το anafranil? τι πρέπει να προσέχω?

Απάντηση:

Η χλωμιπραμίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 30-150 mg ημερησίως στις οποίες φτάνουμε με προοδευτική αύξηση. Πρέπει να παίρνετε τη χλωμιπραμίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η χλωμιπραμίνη μπορεί να ληφθεί σε πολλές διαφορετικές δόσεις μέσα στο εικοσιτετράωρο ή σε μια μόνη δόση την ημέρα (συνήθως πριν τον ύπνο).Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Το γκρειπφρουτ και ο χυμός γκρειπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την χλωμιπραμίνη.Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανά ανεπιθύμητα συμπτώματα.Πρέπει να συζητήσετε τη χρήση τους με το γιατρό σας. Μπορεί να περάσουν 4 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε χλωμιπραμίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση.Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας από χλωμιπραμίνη περιλαμβάνουν κρίσεις, σύγχυση, νωθρότητα, ευερεθιστότητα, ψευδαισθήσεις και χαμηλή αρτηριακή πίεση (ζάλη, κόπωση, λιποθυμία). Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας χλωμιπραμίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μη σταματάτε τη χρήση της χλωμιπραμίνης απότομα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκέφαλο και αδιαθεσία.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το anafranil?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), επιληπτική κρίση, γρήγορο ή ασυνήθιστο καρδικό ρυθμό, έμφραγμα, υψηλή αρτηριακή πίεση (θολωμένη όραση, κεφαλαλγία), δυσκολία στην ούρηση ή πυρετό με αυξημένη εφίδρωση, μυική δυσκαμψία ή σοβαρή μυική αδυναμία. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε χλωμιπραμίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: νωθρότητα ή ζάλη, δυσκοιλιότητα, ελαφρό τρόμο, εφίδρωση, ήπια ταραχή, αδυναμία ή κεφαλαλγία, ξηροστομία και ξηροφθαλμία, βούισμα στα αυτιά, ναυτία ή απώλεια βάρους ή όρεξης. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Πότε δεν πρέπει να παίρνω Anafranil?

Απάντηση:

Δεν πρέπει να παίρνετε χλωμιπραμίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, άσθμα, διαβήτη, γαστρεντερικά ενοχλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο, έχετε υποστεί εμφραγμα μέσα στις τελευταίες 6 εβδομάδες, υπερπλασία προστάτη ή προβλήματα ενούρησης ή γλαύκωμα, κάποια ασθένεια του θυρεοειδούς, επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε χλωμιπραμίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό αν η χλωμιπραμίνη μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο, αλλά καλύτερα σε περίπτωση εγκυμοσύνης να μην πάρετε αυτό το φάρμακο αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό μην πάρετε χλωμιπραμίνη εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την χλωμιπραμίνη (Anafranil)?

Απάντηση:

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πάρουν χλωμιπραμίνη αν έχουν λάβει έναν αναστολέα μονοαμινοοξειδάσης, όπως η ισοκαρβοξαζίδη (Marplan), η φαινελζίνη (Nardil) ή η τρανυλκυπρομίνη (Parnate) μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες. Η χλωμιπραμίνη μπορεί να αυξήσει τη δράση άλλων φαρμάκων που προκαλούν ζάλη, συμπεριλαμβανομένων μερικών άλλων αντικαταθλιπτικών, του αλκοόλ, των αντισταμινικών, των ηρεμιστικών (που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας), ορισμένων παυσιπόνων, των αγχολυτικών και των μυοχαλαρωτικών. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την χλωμιπραμίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.