Αναζήτηση / Search

  
Κλοναζεπάμη
Κλοναζεπάμη
Κλοναζεπάμη
Κλοναζεπάμη
Κλοναζεπάμη
Κλοναζεπάμη
Κλοναζεπάμη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το rivotril?

Απάντηση:

Η κλοναζεπάμη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται βενζοδιαζεπίνες και έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Η κλοναζεπάμη χρησημοποιείται κυρίως στη θεραπεία όλων των μορφών επιληψίας, του status epilepticus και στη νευραλγία τριδύμου. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η κλοναζεπάμη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αν αισθανθείτε νύστα ή ζάλη αποφύγετε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε κλοναζεπάμη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάμρακο. Μη σταματάτε τη χρήση της κλοναζεπάμης απότομα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και συμπτώματα στέρησης. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας αν θέλετε να σταματήσετε τη θεραπεία με κλοναζεπάμη.

Πώς πρέπει να παίρνω το rivotril? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η κλοναζεπάμη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 4-8 mg ημερησίως μετά από σταδιακή αύξηση της δοσολογίας. Πρέπει να παίρνετε την κλοναζεπάμη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Μην παίρνετε περισσότερο από ότι σας έχει συνταγογραφηθεί. Μη σταματάτε την κλοναζεπάμη απότομα αν την παίρνατε για αρκετές εβδομάδες. Η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και συμπτώματα στέρησης.Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας αν θέλετε να σταματήσετε τη θεραπεία με κλοναζεπάμη. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση.Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο.Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, σύγχυση, βραδυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην ομιλία και τη βάδιση, εμφάνιση σαν μεθυσμένου και αναισθησία. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας κλοναζεπάμης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν πρέπει να παίρνετε κλοναζεπάμη αν πάσχετε από γλαύκωμα κλειστής γωνίας.Η κλοναζεπάμη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα ή άλλη αναπνευστική νόσο, είστε σε κατάθλιψη ή έχετε τάσεις αυτοκτονίας. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε κλοναζεπάμη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης παρά μόνο αν υπάρχει απόλυτη ένδειξη, σύμφωνα με το γιατρό σας. Δεν είναι γνωστό αν η κλοναζεπάμη περνά στο μητρικό γάλα, γι'αυτό καλύτερα να μην πάρετε το φάρμακο εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ασθενείς άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες από την κλοναζεπάμη. Μπορεί να χρειαστεί μικρότερη δόση από το φάρμακο αυτό.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το rivotril?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), κιτρίνισμα στα μάτια ή στο δέρμα, εξάνθημα, ψευδαισθήσεις ή σοβαρή σύγχυση ή αλλαγές στην όραση. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε κλοναζεπάμη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: νωθρότητα, κόπωση, ζάλη ή αστάθεια, κατάθλιψη, ναυτία, έμετο, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα, διαταραχές στις κινήσεις, έντονα όνειρα, κεφαλαλγία, ξηροστομία, μειωμένη σεξουαλική ορμή ή αλλαγές στη συμπεριφορά. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το rivotril?

Απάντηση:

Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παίρνετε κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα: αντιισταμινικά όπως η βρωμιφαινυραμίνη, χλωρφαινυραμίνη, αζαταδίνη, κλεμαστίνη και άλλα, ναρκωτικά αναλγητικά όπως μεπεριδίνη, μορφίνη, προποξυφαίνη, υδροκωδώνη, οξυκωδώνη ή κωδεϊνη, άλλα καταπραϋντικά όπως φαινοβαρβιτάλη, πεντοβαρβιτάλη, σεκοβαρβιτάλη ή αμοβαρβιτάλη, κάποια φαινοθειαζίνη όπως χλωροφαιναζίνη, περφαιναζίνη, φλουφαιναζίνη, μεζοριδαζίνη, προχλωροφαιναζίνη, θειοριδαζίνη ή τριφλουοροπεραζίνη, αντικαταθλιπτικά όπως αμιτριπτυλίνη, ιμιπραμίνη, δοξεπίνη, νορτριπτυλίνη, φλουοξετίνη, παροξετίνη, σερτραλίνη και άλλα. Έντονη ζάλη, υπνηλία ή νωθρότητα μπορεί να προκύψουν αν η κλοναζεπάμη ληφθεί με κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα. Άλλα αντιεπιληπτικά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά αν συνδυαστούν με την κλοναζεπάμη. Συζητήστε την αντιεπιληπτική αγωγή σας με το γιατρό σας. Αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να είναι πιο δραστικά και να προκαλούν μεγάλη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προσέχετε για συμπτώματα υπότασης (αδυναμία, ζάλη, κόπωση) και συζητήστε το φάρμακο σας με το γιατρό σας. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την κλοναζεπάμη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.