Αναζήτηση / Search

  
Κλοραζεπάτη
Κλοραζεπάτη
Κλοραζεπάτη
Κλοραζεπάτη
Κλοραζεπάτη
Κλοραζεπάτη
Κλοραζεπάτη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το tranxene?

Απάντηση:

Η κλοραζεπάτη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται βενζοδιαζεπίνες και έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Η κλοραζεπάτη χρησημοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους, της νευρικότητας και της υπερέντασης που σχετίζεται με τις αγχώδεις διαταραχές. Χρησιμοποιείται ακόμη και για να ελαφρύνει κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο στέρησης από αλκοόλ. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η κλοραζεπάτη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε κλοραζεπάτη, γιατί το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο. Η κλοραζεπάτη προκαλεί έξη.Μπορεί να προκαλέσει φυσική και ψυχολογική εξάρτηση.Δεν πρέπει να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου αυτού ή για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ'ότι σας συνέστησε ο γιατρός σας. Συμπτώματα απόσυρσης (ζάλη, ίλιγγος, άγχος, ευερεθιστότητα, γαστρεντερικές διαταραχές, κεφαλαλγία, τρόμος, παραλήρημα) μπορεί να παρουσιαστούν αν η κλοραζεπάτη διακοπεί ξαφνικά μετά από συνεχή χρήση κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια σταδιακή μείωση στη δοσολογία για να αποφευχθούν τέτοιου είδους συμπτώματα. Επίσης μπορεί να παρατηρηθέι υποτροπή των αρχικών συμπτωμάτων για μικρό χρονικό διάστημα.

Πώς πρέπει να παίρνω το tranxene? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η κλοραζεπάτη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 10-45 mg ημερησίως. Πρέπει να παίρνετε την κλοραζεπάτη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Μην παίρνετε περισσότερο από ότι σας έχει συνταγογραφηθεί. Η κλοραζεπάτη προκαλεί έξη.Μπορεί να προκαλέσει φυσική και ψυχολογική εξάρτηση.Δεν πρέπει να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου αυτού ή για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ'ότι σας συνέστησε ο γιατρός σας. Συμπτώματα απόσυρσης μπορεί να παρουσιαστούν αν η κλοραζεπάτη διακοπεί ξαφνικά μετά από συνεχή χρήση κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια σταδιακή μείωση στη δοσολογία. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο.Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, σύγχυση, βραδυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην ομιλία και τη βάδιση, εμφάνιση σαν μεθυσμένου και αναισθησία. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας κλοραζεπάτης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν συνίσταται να παίρνετε κλοραζεπάτη αν πάσχετε από γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Η κλοραζεπάτη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα ή άλλη αναπνευστική νόσο, είστε σε κατάθλιψη ή έχετε τάσεις αυτοκτονίας. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε κλοραζεπάτη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η λήψη κλοραζεπάτης είναι καλύτερο να αποφεύγεται στην κύηση (ιδίως πρώτο και τρίτο τρίμηνο), στον τοκετό και στη γαλουχία. Ασθενείς άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες από την κλοραζεπάτη.Μπορεί να χρειαστεί μικρότερη δόση από το φάρμακο αυτό. Η κλοραζεπάτη δεν είναι εγκεκριμένη για χρήση από άτομα κάτω των 9 ετών.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το tranxene?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), κιτρίνισμα στα μάτια ή στο δέρμα, εξάνθημα, ψευδαισθήσεις ή σοβαρή σύγχυση ή αλλαγές στην όραση. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε κλοραζεπάτη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: νωθρότητα, ζάλη ή αστάθεια, ναυτία, έμετος, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ούρηση, έντονα όνειρα, κεφαλαλγία, ξηροστομία, μειωμένη σεξουαλική ορμή ή αλλαγές στη συμπεριφορά. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το tranxene?

Απάντηση:

Η κλοραζεπάτη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα, όπως αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Τα αντιόξινα μπορεί να μειώσουν τη δράση της κλοραζεπάτης. Παίρνετε ξεχωριστά αντιόξινα και κλοραζεπάτη με απόσταση αρκετών ωρών αν είναι δυνατό. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την κλοραζεπάτη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.