Αναζήτηση / Search
Τι πρέπει να ξέρω για το leponex?
Απάντηση:
Η κλοζαπίνη είναι αντιψυχωσικό φάρμακο. Δρα συνδεόμενη με τους υποδοχείς 5-HT2 της σεροτονίνης και τους D2 της ντοπαμίνης. Η κλοζαπίνη χρησιμοποιείται κυρίως για να θεραπεύσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας όπως ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και σύγχυση (θετικά συμπτώματα), αλλά είναι πιο αποτελεσματική από άλλα φάρμακα και στα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας (αδιαφορία, απάθεια, ανηδονία, μείωση πρωτοβουλίας και προσοχής). Επειδή η κλοζαπίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες συνήθως χορηγείται όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε άλλα φάρμακα. Μια σοβαρή παρενέργεια της κλοζαπίνης είναι η μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη για τη ζωή λοίμωξη. Χρειάζονται τακτικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των λευκών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της θεραπείας με κλοζαπίνη.Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως: ασυνήθιστη κούραση, αδυναμία, πυρετό, ξηρό λαιμό, έλκη στόματος, ή αν αισθάνεστε άρρωστος ή σα να έχετε γρίππη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι δείγματα μειωμένων επιπέδων λευκών αιμοσφαιρίων. Έχουν αναφερθεί επιληπτικές κρίσεις με τη χρήση κλοζαπίνης ειδικά σε υψηλές δόσεις. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως σε τέτοια περίπτωση. Σοβαρές περιπτώσεις μυοκαρδιτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) έχουν αναφερθεί σαν σπάνια παρενέργεια της κλοζαπίνης. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε ανεξήγητη κόπωση, λαχάνιασμα, αυξημένο ρυθμό αναπνοής, πυρετό, πόνο στο στήθος, αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό, ή ασυνήθιστο πρήξιμο ή κατακράτηση νερού. Ζάλη ή/και λιποθυμία μπορεί να προκύψουν ειδικά αν σηκωθείτε από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση). Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν η ζάλη είναι σοβαρή ή αν λιποθυμήσετε. Να σηκώνεστε προσεκτικά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη ή πτώση. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες.Η κλοζαπίνη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ζάλη ή λιποθυμία.
Πώς πρέπει να παίρνω το leponex? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?
Η κλοζαπίνη είναι αποτελεσματική σε δοσολογία από 200 έως 900 mg και χρησιμοποιείται συνήθως όταν δεν υπήρχε ανταπόκριση μετά από τη χορήγηση 2 τουλάχιστον κλασσικών αντιψυχωσικών. Εξετάσεις αίματος χρειάζονται τακτικά συνήθως κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες για τον έλεγχο των λευκών αιμοσφαιρίων.Η κλοζαπίνη διατίθεται μόνο μέσα από ενα πρόγραμμα σχεδιασμένο για το σωστό έλεγχο του αίματος. Αν σταματήσετε τη θεραπεία με κλοζαπίνη για πάνω από δύο μέρες δεν πρέπει να την ξαναρχίσετε στην ίδια δοσολογία. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για οδηγίες. Μπορεί να σας συστήσει μικρότερη δόση. Μη σταματάτε να παίρνετε κλοζαπίνη χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Αν και μπορεί να αισθάνεσθε καλύτερα, η θεραπεία με κλοζαπίνη πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να παίρνετε την κλοζαπίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό.Η κλοζαπίνη μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς φαγητό. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση.Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο.Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν ζάλη, παραλήρημα, αναισθησία, ταχυκαρδία, νωθρότητα, δύσπνοια, επιληπτικές κρίσεις.Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας κλοζαπίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια γιατι μπορεί να καταλήξουν και σε κώμα ή θάνατο.
Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: αιματολογικά προβλήματα (ιδιαίτερα σε ιστορικό ουδετεροπενίας ή άλλης δυσκρασίας του αίματος μετά από λήψη φαρμάκων), επιληψία και παθήσεις εξωπυραμιδικού συστήματος, αλκοολικές ή τοξικές ψυχώσεις, ηπατική νόσο ή άλλα ηπατικά προβλήματα, νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο ή άλλα καρδιακά προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή προηγούμενο έμφραγμα, αλλοιωμένο καρδιακό παλμό ή άλλες καταστάσεις, υπερπλασία προστάτη ή προβλήματα ενούρησης ή γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε κλοζαπίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η κλοζαπίνη δεν έχει γνωστή τερατογόνο δράση, αλλά καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό μην πάρετε κλοζαπίνη εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Τι μπορεί να μου προκαλέσει το leponex?
Μια σοβαρή παρενέργεια της κλοζαπίνης είναι η μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη για τη ζωή λοίμωξη. Τα περισσότερα περιστατικά παρουσιάζονται τις πρώτες 18 εβδομάδες, γι'αυτό και πρέπει οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάμρακο να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των λευκών αιμοσφαιρίων κάθε εβδομάδα για τις 18 πρώτες εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε μήνα. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως: ασυνήθιστη κούραση, αδυναμία, πυρετό, ξηρό λαιμό, έλκη στόματος, ή αν αισθάνεστε άρρωστος ή σα να έχετε γρίππη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι δείγματα μειωμένων επιπέδων λευκών αιμοσφαιρίων. Έχουν αναφερθεί επιληπτικές κρίσεις με τη χρήση κλοζαπίνης ειδικά σε υψηλές δόσεις. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως σε τέτοια περίπτωση. Σοβαρές περιπτώσεις μυοκαρδιτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) έχουν αναφερθεί σαν σπάνια παρενέργεια της κλοζαπίνης. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε ανεξήγητη κόπωση, λαχάνιασμα, αυξημένο ρυθμό αναπνοής, πυρετό, πόνο στο στήθος, αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό, ή ασυνήθιστο πρήξιμο. Ζάλη ή/και λιποθυμία μπορεί να προκύψουν ειδικά αν σηκωθείτε από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση). Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως αν η ζάλη είναι σοβαρή ή αν λιποθυμήσετε. Να σηκώνεστε προσεκτικά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη ή πτώση. Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), υψηλό πυρετό, γρήγορο ή ασυνήθιστο καρδικό ρυθμό, ηπατικά προβλήματα, έντονο πόνο στο στήθος ή λαχάνιασμα, αναξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, πρόσωπο, γνάθο, γλώσσα, χέρια ή πόδια, τρόμος, μυική δυσκαμψία. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε κλοζαπίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: αυξημένο σάλιο (βρεγμένο στόμα), αυξημένη δίψα ή ενούρηση (ίσως δείγμα αυξημένων επιπέδων σακχάρου), νωθρότητα ή ζάλη, δυσκολία στην αφόδευση, νευρικότητα ή άγχος, γαστρεντερικά ενοχλήματα ή ναυτία έντονα όνειρα ή εφιάλτες. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.
Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το leponex?
Η κλοζαπίνη μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες πολλών φαρμάκων που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως τα αντικαταθλιπτικά, το αλκοόλ, τα αντιισταμινικά, υπνωτικά (φάρμακα που θεραπεύουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, μυοχαλαρωτικά και άλλα. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και μην αρχίσετε κάποιο χωρίς να τον συμβουλευτείτε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συγχορήγηση της κλοζαπίνης με λίθιο για την πιθανότητα πρόκλησης κακόηθους νευροληπτικού συνδρόμου. Και άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την κλοζαπίνη πιθανά καταλήγοντας σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ή παρενέργειες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.
Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας ΨυχιατρικήςΕυαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής ΨυχιατρικήςΙατρική Σχολή Πανεπιστημίου ΙωαννίνωνΓια περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείαςΤελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004
Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνώνΕπιστροφή στην αρχική σελίδα - Επικοινωνία
Λεξικό
×
Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10