Αναζήτηση / Search

  
Διαζεπάμη
Διαζεπάμη
Διαζεπάμη
Διαζεπάμη
Διαζεπάμη
Διαζεπάμη
Διαζεπάμη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το stedon?

Απάντηση:

Η διαζεπάμη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται βενζοδιαζεπίνες και έχουν αγχολυτικές, αντιεπιληπτικές, υπνωτικές και μυοχαλαρωτικ΄ς ιδιότητες. Η διαζεπάμη χρησημοποιείται για την αντιμετώπιση της αυπνίας, του άγχους, της νευρικότητας και της υπερέντασης που σχετίζεται με τις αγχώδεις διαταραχές. Η διαζεπάμη χρησιμοποιείται ακόμη και για τη θεραπεία κάποιων τύπων επιληπτικών κρίσεων και των μυικών σπασμών, καθώς και στο σύνδρομο στερήσεως του οινοπνέυματος και ως μυοχαλαρωτικό στην αναισθησιολογία. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η διαζεπάμη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε διαζεπάμη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο. Η διαζεπάμη προκαλεί έξη.Μπορεί να προκαλέσει φυσική και ψυχολογική εξάρτηση. Δεν πρέπει να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου αυτού ή για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ'ότι σας συνέστησε ο γιατρός σας. Συμπτώματα απόσυρσης (ίλιγγος, ζάλη, γαστρεντερικές διαταραχές, άγχος, ταχυκαρδία, ευερεθιστότητα, παραλήρημα κλπ) μπορεί να παρουσιαστούν αν η διαζεπάμη διακοπεί ξαφνικά μετά από συνεχή χρήση κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων.Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια σταδιακή μείωση στη δοσολογία.

Πώς πρέπει να παίρνω το stedon? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η διαζεπάμη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 6-30 mg ανάλογα με την περίπτωση για την οποία χορηγείται. Δίνεται και ενδοφλέβια σε status epilepticus, με πολλή προσοχή και βραδέως. Πρέπει να παίρνετε την διαζεπάμη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Μην παίρνετε περισσότερο από ότι σας έχει συνταγογραφηθεί. Η διαζεπάμη προκαλεί έξη.Μπορεί να προκαλέσι φυσική και ψυχολογική εξάρτηση.Δεν πρέπει να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου αυτού ή για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ'ότι σας συνέστησε ο γιατρός σας. Συμπτώματα απόσυρσης μπορεί να παρουσιαστούν αν η διαζεπάμη διακοπεί ξαφνικά μετά από συνεχή χρήση κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων.Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια σταδιακή μείωση στη δοσολογία. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση.Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο.Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, σύγχυση, βραδυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην ομιλία και τη βάδιση, εμφάνιση σαν μεθυσμένου και αναισθησία. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας διαζεπάμης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν πρέπει να παίρνετε διαζεπάμη αν πάσχετε από γλαύκωμα κλειστής γωνίας.Η διαζεπάμη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα ή άλλη αναπνευστική νόσο, είστε σε κατάθλιψη ή έχετε τάσεις αυτοκτονίας. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε διαζεπάμη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη της κατά την εγκυμοσύνη (ιδίως πρώτο και τρίτο τρίμηνο), τον τοκετό (κίνδυνος επιπλοκών στο νεογνό) και στο θηλασμό. Ασθενείς άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες από την διαζεπάμη.Μπορεί να χρειαστεί μικρότερη δόση από το φάρμακο αυτό.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το stedon?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), κιτρίνισμα στα μάτια ή στο δέρμα, φλεβική θρόμβωση, εξάνθημα, ψευδαισθήσεις ή σοβαρή σύγχυση ή αλλαγές στην όραση. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε διαζεπάμη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: νωθρότητα, ζάλη ή αστάθεια, κατάθλιψη, ναυτία, έμετο, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ούρηση, έντονα όνειρα, κεφαλαλγία, ξηροστομία, μειωμένη σεξουαλική ορμή ή αλλαγές στη συμπεριφορά. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το stedon?

Απάντηση:

Η διαζεπάμη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα, όπως αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Τα αντιόξινα μπορεί να μειώσουν τη δράση της διαζεπάμης. Παίρνετε ξεχωριστά αντιόξινα και διαζεπάμη με απόσταση αρκετών ωρών αν είναι δυνατό. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη διαζεπάμη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.