Αναζήτηση / Search

  
Φλουοξετίνη
Φλουοξετίνη
Φλουοξετίνη
Φλουοξετίνη
Φλουοξετίνη
Φλουοξετίνη
Φλουοξετίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το ladose?

Απάντηση:

Η φλουοξετίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί ανταγωνιστές της επαναπροσληψης σεροτονίνης.Επηρεάζει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλούν κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές της όρεξης, ή ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Η φλουοξετίνη χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία της κατάθλιψης, της ιδεοξυχαναγκαστικής διαταραχής και της βουλιμίας. Επίσης στη θεραπεία της προεμμηνορυσιακής δυσφορικής διαταραχής, τα συμπτώματα της οποίας εκδηλώνονται μια ή δυο εβδομάδες πριν από τη έμμηνο ρύση και συνήθως περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, διαταραχές της διάθεσης και έντασης, όπως και τα σωματικά συμπτώματα του "φουσκώματος" και της ευαισθησίας στο στήθος. Μπορεί να περάσουν 3 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε φλουοξετίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Χρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η φλουοξετίνη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε φλουοξετίνη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από αυτή.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το ladose?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό ή σφυγμό, πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση (ζάλη, αδυναμία), πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση (σοβαρή κεφαλαλγία, θολωμένη όραση), ρίγη ή πυρετό, ασυνήθιστες αιμορραγίες και μελανιές, έντονο εξάνθημα. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε φλουοξετίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: κεφαλαλγία, τρόμο, νευρικότητα ή άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, ναυτία, διάρροια, ξηροστομία ή αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, αδυναμία, αυξημένη εφίδρωση, υπνηλία ή αϋπνία, μειωμένη σεξουαλική διάθεση, ανικανότητα ή αδυναμία οργασμού. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το ladose?

Απάντηση:

Δεν πρέπει να παίρνετε φλουοξετίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες. Αν γίνει ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να προκύψουν επικίνδυνα συμπτώματα (υπερθερμία, μυόκλονος, δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης). Σε περίπτωση αλλαγής της αγωγής θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 2 εβδομάδων από τη διακοπή του αναστολέα της ΜΑΟ και 5 εβδομάδων από τη διακοπή της φλουοξετίνης. Επίσης δε συνίσταται να παίρνετε φλουοξετίνη αν ήδη παίρνετε θειοριδαζίνη. Αρκετά σοβαρές ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού μπορεί να προκύψουν αν αυτά τα φάρμακα ληφθούν ταυτόχρονα. Πρεπει να περιμένετε τουλάχιστον 5 μέρες αφού σταματήσετε τη φλουοξετίνη μέχρι να αρχίσετε θειοριδαζίνη. Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε: κάποια βενζοδιαζεπίνη όπως διαζεπάμη (valium), αλπραζολάμη (xanax), χλωροδιαζεποξείδη, κλοραζεπάτη (tranxene), τεμαζεπάμη, τριαζολάμη και άλλα, κάποιο τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό όπως η αμιτριπτυλίνη (saroten), ιμιπραμίνη, δοξεπίνη, νορτρπτυλίνη και άλλα, κάποια φαινοθειαζίνη όπως χλωροφαιναζίνη, περφαιναζίνη, φλουφαιναζίνη, μεζοριδαζίνη, προχλωροφαιναζίνη ή τριφλουοροπεραζίνη, λίθιο ή αλλοπεριδόλη, φάρμακα για την ημικρανία (αλμοτριπτάνη κλπ), καρβαμαζεπίνη ή φαινυτοϊνη, βαρφαρίνη ή διγοξίνη. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε φλουοξετίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν παίρνετε κάποιο από τα φάρμακα αυτά. Σε συγχορήγηση με τρυπτοφάνη έχουν παρατηρηθεί ανησυχία και γαστρεντερικές διαταραχές.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.