Αναζήτηση / Search

  
Φλουβοξαμίνη
Φλουβοξαμίνη
Φλουβοξαμίνη
Φλουβοξαμίνη
Φλουβοξαμίνη
Φλουβοξαμίνη
Φλουβοξαμίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το dumyrox?

Απάντηση:

Η φλουβοξαμίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί ανταγωνιστές της επαναπροσληψης σεροτονίνης. Επηρεάζει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλούν καταθλιπτικά και ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα. H φλουβοξαμίνη χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, που συμπεριλαμβάνει επναλαμβανόμενες ιδέες και πράξεις, αλλά και της κατάθλιψης. Μπορεί να περάσουν 4 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε Φλουβοξαμίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Χρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η φλουβοξαμίνη μπορεί να προκαλέσει ζάλη και υπνηλία. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε φλουβοξαμίνη, γιατί το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο.

Πώς πρέπει να παίρνω το dumyrox? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η φλουβοξαμίνη είναι αποτελεσματική σε δοσολογία από 100 έως 200 mg. Πρέπει να παίρνετε τη φλουβοξαμίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Μπορείτε να πάρετε τη φλουβοξαμίνη με ή χωρίς φαγητό. Η φλουβοξαμίνη συνήθως λαμβάνεται μια φορά την ημέρα. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Παίρνετε τη δόση την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε φλουβοξαμίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο εκτός αν ο γιατρός σας σας έχει δώσει άλλες οδηγίες. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, τρόμο, νωθρότητα, ευερεθιστότητα, επιληπτικές κρίσεις, υπερδιεγερσιμότητα και μυδρίαση.Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας φλουβοξαμίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, επιληπτικές κρίσεις, μανία ή έχετε τάσεις αυτοκτονίας. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε φλουβοξαμίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό αν η φλουβοξαμίνη μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο, γι'αυτό καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η φλουβοξαμίνη περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό μην πάρετε φλουβοξαμίνη εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το dumyrox?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό ή σφυγμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση (ζάλη, αδυναμία), υψηλή αρτηριακή πίεση (σοβαρή κεφαλαλγία, θολωμένη όραση) ή ρίγη ή πυρετό. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε φλουβοξαμίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: κεφαλαλγία, τρόμο, νευρικότητα ή άγχος, ναυτία, τάση για έμετο, διάρροια, ξηροστομία ή αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, υπνηλία ή αϋπνία, μειωμένη σεξουαλική διάθεση, ανικανότητα ή αδυναμία οργασμού. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το dumyrox?

Απάντηση:

Δεν πρέπει να παίρνετε φλουβοξαμίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα τις τελευταίες 14 ημέρες. Αν γίνει ένας τέτοιος συνδυασμός υπάρχει περίπτωση να προκύψουν συμπτώματα όπως υπερθερμία, μυόκλονος, δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης. Σε περίπτωση αλλαγής της αγωγής θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 2 εβδομάδων από τη διακοπή του αναστολέα της ΜΑΟ και το αντίστροφο. Επίσης δεν πρέπει να παίρνετε φλουβοξαμίνη αν ήδη παίρνετε θειοριδαζίνη. Αρκετά σοβαρές ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού μπορεί να προκύψουν αν αυτά τα φάρμακα ληφθούν ταυτόχρονα. Πρεπει να περιμένετε τουλάχιστον 5 μέρες αφού σταματήσετε τη φλουβοξαμίνη μέχρι να αρχίσετε θειοριδαζίνη. Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε: κάποια βενζοδιαζεπίνη όπως διαζεπάμη (valium), αλπραζολάμη (xanax), χλωροδιαζεποξείδη, κλοραζεπάτη (tranxene), τεμαζεπάμη, τριαζολάμη και άλλα, κάποιο τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό όπως η αμιτριπτυλίνη (saroten), ιμιπραμίνη, δοξεπίνη, νορτρπτυλίνη και άλλα, κάποια φαινοθειαζίνη όπως χλωροφαιναζίνη, περφαιναζίνη, φλουφαιναζίνη, μεζοριδαζίνη, προχλωροφαιναζίνη, θειοριδαζίνη ή τριφλουοροπεραζίνη, λίθιο ή κλοζαπίνη, φάρμακα για την ημικρανία (αλμοτριπτάνη κλπ), προπρανολόλη ή μετοπρολόλη, καρβαμαζεπίνη ή φαινυτοϊνη, βαρφαρίνη, μεθαδόνη ή, τακρίνη. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε φλουβοξαμίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη φλουβοξαμίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.