Αναζήτηση / Search

  
Μιρταζαπίνη
Μιρταζαπίνη
Μιρταζαπίνη
Μιρταζαπίνη
Μιρταζαπίνη
Μιρταζαπίνη
Μιρταζαπίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το remeron?

Απάντηση:

Η μιρταζαπίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται νοραδρενεργικά και ειδικά σεροτονινεργικά αντικαταθλιπτικά. Η μιρταζαπίνη χρησιμοποιείται κυρίως για να ανακουφίσει συμπτώματα της κατάθλιψης όπως λύπη, αίσθημα αναξιότητας, ενοχή, απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλαγές στην όρεξη, κούραση, υπνηλία, αϋπνία και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Μπορεί να περάσουν 3 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε μιρταζαπίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως: ασυνήθιστη κούραση, αδυναμία, πυρετό, ξηρό λαιμό, έλκη στόματος, ή αν αισθάνεστε άρρωστος ή σα να έχετε γρίππη. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η μιρταζαπίνη μπορεί να προκαλέσει ζάλη και νωθρότητα. Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση(ορθοστατική υπόταση). Να σηκώνεστε αργά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και πτώση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε μιρταζαπίνη, γιατί το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο.

Πώς πρέπει να παίρνω το remeron? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η μιρταζαπίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 30-60 mg. Πρέπει να παίρνετε την μιρταζαπίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η μιρταζαπίνη λαμβάνεται συνήθως σε μια μόνη δόση την ημέρα (συνήθως πριν τον ύπνο). Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ως που να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε μιρταζαπίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας από μιρταζαπίνη περιλαμβάνουν σύγχυση, νωθρότητα, απώλεια μνήμης και ταχυκαρδία. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας μιρταζαπίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν πρέπει να παίρνετε μιρταζαπίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, διπολική διαταραχή, αιματολογικά προβλήματα, υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο, έχετε υποστεί εμφραγμα μέσα στις τελευταίες 6 εβδομάδες, επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε μιρταζαπίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό αν η μιρταζαπίνη μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο, γι'αυτό καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Επίσης δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα της σε ένα νεογνό, γι'αυτό καλύτερα να μην πάρετε μιρταζαπίνη εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ασθενείς άνω των 60 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες από την μιρταζαπίνη όπως νωθρότητα, ζάλη, αστάθεια, απώλεια συντονισμού και υπόταση.Μπορεί να χρειαστεί μικρότερη δόση από το φάρμακο αυτό.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το remeron?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), επιληπτική κρίση, γρήγορο ή ασυνήθιστο καρδιακό ρυθμό ή αδυναμία, πυρετό, ξηρό λαιμό, έλκη στόματος, σα να έχετε γρίππη. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε μιρταζαπίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: νωθρότητα, δυσκοιλιότητα, ελαφρός τρόμος, ζάλη, υπνηλία, ξηροστομία, ναυτία ή αύξηση βάρους ή όρεξης. Σπάνια: οίδημα σφυρών, εξάνθημα, θετικές ηπατικές δοκιμασίες. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το remeron?

Απάντηση:

Δε συνίσταται να παίρνετε μιρταζαπίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα τις τελευταίες 14 ημέρες. Η μιρταζαπίνη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα, όπως άλλα αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την μιρταζαπίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.