Αναζήτηση / Search

  
Νορτριπτυλίνη
Νορτριπτυλίνη
Νορτριπτυλίνη
Νορτριπτυλίνη
Νορτριπτυλίνη
Νορτριπτυλίνη
Νορτριπτυλίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το nortrilen?

Απάντηση:

Η νορτριπτυλίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Η νορτριπτυλίνη χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει συμπτώματα της κατάθλιψης όπως λύπη, αίσθημα αναξιότητας, ενοχή, απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλαγές στην όρεξη, κούραση, υπνηλία, αϋπνία και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Μπορεί να περάσουν 4 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε νορτριπτυλίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η νορτριπτυλίνη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση(ορθοστατική υπόταση). Να σηκώνεστε αργά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και πτώση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε νορτριπτυλίνη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο.

Πώς πρέπει να παίρνω το nortrilen? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η νορτριπτυλίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 30-100 mg ημερησίως. Πρέπει να παίρνετε την νορτριπτυλίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η νορτριπτυλίνη μπορεί να ληφθεί σε πολλές διαφορετικές δόσεις μέσα στο εικοσιτετράωρο ή σε μια μόνη δόση την ημέρα (συνήθως πριν τον ύπνο).Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Μπορεί να περάσουν 4 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε νορτριπτυλίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας από νορτριπτυλίνη περιλαμβάνουν κρίσεις, σύγχυση, νωθρότητα, ευερεθιστότητα, ψευδαισθήσεις και χαμηλή αρτηριακή πίεση (ζάλη, κόπωση, λιποθυμία). Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας νορτριπτυλίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν πρέπει να παίρνετε νορτριπτυλίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα τις τελευταίες 14 ημέρες. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, άσθμα, διαβήτη, γαστρεντερικά ενοχλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο, έχετε υποστεί εμφραγμα μέσα στις τελευταίες 6 εβδομάδες, υπερπλασία προστάτη ή προβλήματα ενούρησης ή γλαύκωμα, κάποια ασθένεια του θυρεοειδούς, επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε νορτριπτυλίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό αν η νορτριπτυλίνη μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο,όύτε αν περνά στο μητρικό γάλα, αλλά σε κύηση ή θηλασμό να μην πάρετε αυτό το φάρμακο αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το nortrilen?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), επιληπτική κρίση, γρήγορο ή ασυνήθιστο καρδιακό ρυθμό, έμφραγμα, υψηλή αρτηριακή πίεση (θολωμένη όραση, κεφαλαλγία), δυσκολία στην ούρηση ή πυρετό με αυξημένη εφίδρωση, μυική δυσκαμψία ή σοβαρή μυική αδυναμία. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε νορτριπτυλίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: νωθρότητα ή ζάλη, δυσκοιλιότητα, ελαφρό τρόμο, εφίδρωση, ήπια ταραχή, αδυναμία ή κεφαλαλγία, ξηροστομία και ξηροφθαλμία, βούισμα στα αυτιά, ναυτία ή απώλεια βάρους ή όρεξης. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το nortrilen?

Απάντηση:

Δεν πρέπει να παίρνετε νορτριπτυλίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες. Η νορτριπτυλίνη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα, όπως άλλα αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την νορτριπτυλίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.