Αναζήτηση / Search

  
Ολανζαπίνη
Ολανζαπίνη
Ολανζαπίνη
Ολανζαπίνη
Ολανζαπίνη
Ολανζαπίνη
Ολανζαπίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το zyprexa?

Απάντηση:

Η ολανζαπίνη είναι αντιψυχωσικό φάρμακο. Δρα συνδεόμενη με τους υποδοχείς 5-HT2 της σεροτονίνης και D2 της ντοπαμίνης. Έχει παρόμοιες ιδιότητες με την κλοζαπίνη, αλλά δεν προκαλεί ακοκκιοκυτταραιμία. Η ολανζαπίνη χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα συμπτώματα ψυχωτικών καταστάσεων (οξεία και χρόνια σχιζοφρένεια), όπως ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και σύγχυση. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, γλώσσα, μάγουλα, γνάθο, χέρια ή πόδια. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η ολανζαπίνη μπορεί να προκαλέσει ζάλη και νωθρότητα. Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Να σηκώνεστε αργά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και πτώση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε ολανζαπίνη. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια θεραπείας με ολανζαπίνη. Είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε. Προσέχετε σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια άσκησης. Η ολανζαπίνη πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς άνω των 65 ετών με άνοια οι οποίοι μπορεί να έχουν αγγειακά προβλήματα. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης αγγειακού επεισοδίου.

Πώς πρέπει να παίρνω το zyprexa? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η ολανζαπίνη είναι δραστική σε δόσεις από 10 μέχρι 15 (ή 20) mg ημερησίως (που συνήθως δίνεται εφάπαξ). Πρέπει να παίρνετε την ολανζαπίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Μη σταματάτε να παίρνετε ολανζαπίνη χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες ώσπου να αισθανθείτε καλύτερα και μπορεί να χρειαστείτε συνεχή θεραπεία για αρκετό χρονικό διάστημα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη διακοπή του φαρμάκου. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η ολανζαπίνη μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς φαγητό. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση.Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν ζάλη, νωθρότητα και αλλοιωμένη ομιλία.Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας ολανζαπίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο ή άλλα ηπατικά προβλήματα, έχετε υπερτροφία προστάτη ή δυσκολίες ενούρησης, επιληψία, καρδιακή νόσο ή άλλα καρδιακά προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή προηγούμενο έμφραγμα, αλλοιωμένο καρδιακό παλμό ή άλλες καταστάσεις, ιστορικό κυτταροπενίας στο περιφερικό αίμα ή λήψης μυελοτοξικής θεραπείας, γλαύκωμα. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε ολανζαπίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η ολανζαπίνη δεν έχει γνωστή τερατογόνο δράση, αλλά καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Δεν είναι γνωστό αν η ολανζαπίνη περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό μην πάρετε ολανζαπίνη εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει το zyprexa?

Απάντηση:

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ιδρώτα, σοβαρή μυική δυσκαμψία, σύγχυση, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης παρενέργειας που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, πρόσωπο, γνάθο, γλώσσα, χέρια ή πόδια (συμπτώματα όψιμης δυσκινησίας). Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε ολανζαπίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: ορθοστατική υπόταση, ήπια νωθρότητα ή ζάλη, ευερεθιστότητα, αυξημένη ενεργητικότητα, δυσκοιλιότητα, ταχυκαρδία, ξηροστομία, αύξηση βάρους, αύξηση τρανσαμινασών (ένζυμα του ήπατος) ή προλακτίνης. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το zyprexa?

Απάντηση:

Η καρβαμαζεπίνη (tegretol) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολανζαπίνης. Μια αλλαγή στη δοσολογία της ολανζαπίνης μπορεί να είναι απαραίτητη. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και το κάπνισμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Η ολανζαπίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη, λιποθυμία και άλλα συμπτώματα. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ή για άλλη καρδιακή νόσο. Η ολανζαπίνη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα και καταστολή, όπως αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Η ολανζαπίνη μπορεί να μειώσει τα αποτελέσματα της λεβοντόπα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου. Και άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την ολανζαπίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.