Αναζήτηση / Search

  
Παροξετίνη
Παροξετίνη
Παροξετίνη
Παροξετίνη
Παροξετίνη
Παροξετίνη
Παροξετίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το seroxat?

Απάντηση:

Η παροξετίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί ανταγωνιστές της επαναπροσληψης σεροτονίνης. Επηρεάζει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλούν κατάθλιψη, πανικό ή άγχος, ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Η παροξετίνη χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία της κατάθλιψης, της ιδεοξυχαναγκαστικής διαταραχής, της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής (κοινωνική φοβία) και της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η παροξετίνη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αν αισθανθείτε νύστα ή ζάλη αποφύγετε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε παροξετίνη, γιατί το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο. Μπορεί να περάσουν 4 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε παροξετίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Ειδικά αν παίρνετε το φάρμακο αυτό για διαταραχή πανικού να ξέρετε ότι τις πρώτες μέρες μπορεί να νιώσετε λίγο πιο έντονα τα συμπτώματά σας. Μην ανησυχήσετε για αυτό και συνεχίστε τη θεραπεία. Η απότομη διακοπή της παροξετίνης μπορεί να προκαλέσει άγχος, ναυτία, εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου και άλλα παρόμοια συμπτώματα, γι'αυτό καλύτερα η διακοπή να γίνεται σταδιακά.

Πώς πρέπει να παίρνω το seroxat? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η παροξετίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 20 έως 40 mg ημερησίως, με προοδευτική αύξηση. Πρέπει να παίρνετε τη παροξετίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Μπορείτε να πάρετε τη παροξετίνη με ή χωρίς φαγητό. Η παροξετίνη συνήθως λαμβάνεται μια φορά την ημέρα. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Παίρνετε τη δόση την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μπορεί να περάσουν 4 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε παροξετίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο εκτός αν ο γιατρός σας σας έχει δώσει άλλες οδηγίες. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, τρόμο, νωθρότητα, ευερεθιστότητα, επιληπτικές κρίσεις, υπερδιεγερσιμότητα και μυδρίαση. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας παροξετίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν πρέπει να παίρνετε παροξετίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα τις τελευταίες 14 ημέρες. Αν γίνει ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως υπερθερμία, μυόκλονος, δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης, που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά. Σε περίπτωση αλλαγής της αγωγής θα πρέπει να μεσολαβούν 2 εβδομάδες από τη διακοπή του αναστολέα της ΜΑΟ και 5 εβδομάδες από τη διακοπή της παροξετίνης. Επίσης δεν πρέπει να παίρνετε παροξετίνη αν ήδη παίρνετε θειοριδαζίνη. Αρκετά σοβαρές ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού μπορεί να προκύψουν αν αυτά τα φάρμακα ληφθούν ταυτόχρονα. Πρεπει να περιμένετε τουλάχιστον 5 μέρες αφού σταματήσετε την παροξετίνη μέχρι να αρχίσετε θειοριδαζίνη. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, επιληπτικές κρίσεις, μανία ή έχετε τάσεις αυτοκτονίας. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε παροξετίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό αν η παροξετίνη μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο, γι'αυτό καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό μην πάρετε παροξετίνη εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το seroxat?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό ή σφυγμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση (ζάλη, αδυναμία), υψηλή αρτηριακή πίεση (σοβαρή κεφαλαλγία, θολωμένη όραση) ή ρίγη ή πυρετό, ασυνήθιστες αιμορραγίες και μελανιές, εξάνθημα. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε παροξετίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: κεφαλαλγία, τρόμο, νευρικότητα ή άγχος, ναυτία, διάρροια, ξηροστομία ή αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, υπνηλία ή αϋπνία, μειωμένη σεξουαλική διάθεση, ανικανότητα ή αδυναμία οργασμού. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το seroxat?

Απάντηση:

Δεν πρέπει να παίρνετε παροξετίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα τις τελευταίες 14 ημέρες. Αν γίνει ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να προκύψουν επικίνδυνα συμπτώματα (υπερθερμία, μυόκλονος, δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης). Σε περίπτωση αλλαγής της αγωγής θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 2 εβδομάδων από τη διακοπή του αναστολέα της ΜΑΟ και 5 εβδομάδων από τη διακοπή της παροξετίνης. Επίσης δεν πρέπει να παίρνετε παροξετίνη αν ήδη παίρνετε θειοριδαζίνη. Αρκετά σοβαρές ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού μπορεί να προκύψουν αν αυτά τα φάρμακα ληφθούν ταυτόχρονα. Πρεπει να περιμένετε τουλάχιστον 5 μέρες αφού σταματήσετε την παροξετίνη μέχρι να αρχίσετε θειοριδαζίνη. Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε: κάποια βενζοδιαζεπίνη όπως διαζεπάμη (valium), αλπραζολάμη (xanax), χλωροδιαζεποξείδη, κλοραζεπάτη (tranxene), τεμαζεπάμη, τριαζολάμη και άλλα, κάποιο τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό όπως η αμιτριπτυλίνη (saroten), ιμιπραμίνη, δοξεπίνη, νορτρπτυλίνη και άλλα, κάποια φαινοθειαζίνη όπως χλωροφαιναζίνη, περφαιναζίνη, φλουφαιναζίνη, μεζοριδαζίνη, προχλωροφαιναζίνη, θειοριδαζίνη ή τριφλουοροπεραζίνη, λίθιο, φάρμακα για την ημικρανία (αλμοτριπτάνη κλπ), καρβαμαζεπίνη ή φαινυτοϊνη, βαρφαρίνη ή διγοξίνη, σιμετιδίνη. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε παροξετίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.