Αναζήτηση / Search

  
Κουετιαπίνη
Κουετιαπίνη
Κουετιαπίνη
Κουετιαπίνη
Κουετιαπίνη
Κουετιαπίνη
Κουετιαπίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το seroquel?

Απάντηση:

Η κουετιαπίνη είναι αντιψυχωσικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται με επιτυχία για να θεραπεύσει τα θετικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας, όπως ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και σύγχυση, αλλά και τα αρνητικά (απάθεια, αδιαφορία, μείωση προσοχής). Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, γλώσσα, μάγουλα, γνάθο, χέρια ή πόδια. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ιδρώτα, σοβαρή μυική δυσκαμψία, σύγχυση, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης παρενέργειας που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Χρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η κουετιαπίνη μπορεί να προκαλέσει ζάλη και υπνηλία. Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση). Να σηκώνεστε αργά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και πτώση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε κουετιαπίνη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από την κουετιαπίνη. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια θεραπείας με κουετιαπίνη. Είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε. Προσέχετε σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια άσκησης.

Πώς πρέπει να παίρνω το seroquel? Πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η κουετιαπίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 200 έως 750 mg ημερησίως (άριστη δόση=300 mg), στην οποία φτάνουμε αρχίζοντας από 50 mg την πρώτη ημέρα. Λόγω του μικρού σχετικά χρόνου ημιζωής της (7 ώρες) η κουετιαπίνη χορηγείται συνήθως σε 2 (ή και παραπάνω) δόσεις/ημέρα. Πρέπει να παίρνετε την κουετιαπίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Μη σταματάτε να παίρνετε κουετιαπίνη χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες ώσπου να αισθανθείτε καλύτερα και μπορεί να χρειαστείτε συνεχή θεραπεία για αρκετό χρονικό διάστημα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη διακοπή του φαρμάκου. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η κουετιαπίνη μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς φαγητό. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν νωθρότητα, ταχυκαρδία και υπόταση. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας κουετιαπίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο ή άλλα ηπατικά προβλήματα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων, νόσο Alzheimer, επιληψία, καρδιακή νόσο ή άλλα καρδιακά προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή προηγούμενο έμφραγμα, αλλοιωμένο καρδιακό παλμό ή άλλες καταστάσεις, υποθυρεοειδισμός. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε κουετιαπίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η κουετιαπίνη δεν έχει γνωστή τερατογόνο δράση, αλλά καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Δεν είναι γνωστό αν η κουετιαπίνη περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό μην πάρετε κουετιαπίνη εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

τι μπορεί να προκαλέσει η λήψη seroquel?

Απάντηση:

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα). Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, πρόσωπο, γνάθο, γλώσσα, χέρια ή πόδια (συμπτώματα όψιμης δυσκινησίας). Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ιδρώτα, σοβαρή μυική δυσκαμψία, σύγχυση, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης παρενέργειας που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε κουετιαπίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: ζάλη ή νωθρότητα, υπνηλία, ορθοστατική υπόταση, ευερεθιστότητα, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία, αύξηση βάρους, αύξηση τρανσαμινασών και λιπιδίων, μέιωση Τ4 και λευκών αιμοσφαιρίων. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με το seroquel?

Απάντηση:

Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παίρνετε: καρβαμαζεπίνη (tegretol), φαινυτοίνη (epanutin), θειοριδαζίνη (melleril), φαινοβαρβιτάλη (gardenal, lumidrops), ριφαμπικίνη (rifadin), κετοκοναζόλη (fungoral), ιτρακοναζόλη (sporanox), φλουκοναζόλη (fungustatin), ερυθρομυκίνη (erythrocin και άλλα), κάποιο στεροειδές όπως πρεδνιζόνη (chrocort), δεξαμεθαζόνη (decadron και άλλα), μεθυλπρδνιζολόνη (medrol), πρεδνιζολόνη (adelcort, prezolon) ή κορτιζόνη, κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης ή κάποιας άλλης καρδιακής νόσου ή κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον όπως η λεβοντόπα (madopar), πραμιπεξόλη, σελεγιλίνη (procythol) και άλλα. Μπορεί να χρειάζεστε κάποια προσαρμογή της δόσης ή κάποια ειδική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας αν παίρνετε κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα. Η κουετιαπίνη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα και καταστολή, όπως αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Και άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την κουετιαπίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.