Αναζήτηση / Search

  
Β' Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική

 

Του Καθηγητή της Ιατρικής κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλου
Διευθυντή της B' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύντομο ιστορικό της κλινικής

Τον Οκτώβριο του 2003 εγκαινιάσθηκε η νέα ανακαινισμένη πτέρυγα της Β' Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής στον Β' Όροφο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», δυνάμεως 20 κλινών. Μια πανέμορφη, φωτεινή πτέρυγα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το οποιοδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Η πτέρυγα ανακατασκευάσθηκε στον εκπληκτικό χρόνο των 2 μηνών με επιστασία των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και κάλυψη του συνόλου των εξόδων από ευγενή προσφορά του ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη». Οι θάλαμοι έχουν 1-3 κρεβάτια.

Σήμερα, με την ίδια διαδικασία και δωρητή Έλληνα πολίτη ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, ανακατασκευάζεται ο πρώτος όροφος, δυνάμεως 27 κλινών, ο οποίος ήδη ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση.

Η κλινική από την ίδρυσή της το 1973 εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο παίδων «Π. & Α. Κυριακού» με διευθυντή τον τότε υφηγητή Κωνσταντίνο Παπαδάτο.

H B΄ Παιδιατρική Kλινική του Πανεπιστημίου AθηνώνO κ. Παπαδάτος εξελέγη καθηγητής τον Απρίλιο του 1974 και παρέμεινε διευθυντής έως τον Αύγουστο του 1987. Ήταν μια περίοδος 13 ετών έντονης δημιουργίας, δεδομένου ότι η νέα αυτή κλινική έπρεπε να στηθεί και να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στέκεται επάξια δίπλα στις ήδη υπάρχουσες κλινικές.

Δημιουργήθηκαν τότε πολλά τμήματα που έλειπαν από το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», όπως: Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Τμήμα Κλινικής Γενετικής και Κυτταρογενετικής, Ελληνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, Τεχνητός Νεφρός, Τμήμα Παιγνιοθεραπείας, Ερευνητικό Εργαστήριο, Ανοσολογικό-Αλλεργιολογικό Τμήμα, Τμήμα Λοιμώξεων, Τμήμα Φυματίωσης, Ογκολογικό Τμήμα.

Με τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ. και για λόγους οικονομικούς παραχωρήθηκαν στο νοσοκομείο το τμήμα τεχνητού νεφρού, η παιγνιοθεραπεία, η ογκολογική μονάδα και το ελληνικό κέντρο δηλητηριάσεων.

Τη συνέχεια του κ. Παπαδάτου απετέλεσε η διεύθυνση υπό τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Σινανιώτη 1/9/1987 έως 11/3/1996.

Από τις 12/3/96 έως τις 30/8/97 την κλινική διηύθυνε ο καθηγητής Γιάννης Μεσσαριτάκης.

Τον Γιάννη Μεσσαριτάκη αντικατέστησε ο ομότιμος σήμερα καθηγητής κ. Θεμιστοκλής Καρπάθιος (1/9/1997 έως 30/8/2001).

Από την 1/9/2001 η κλινική διευθύνεται από τον καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρο του 25ου Παγκόσμιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που θα γίνει στην Αθήνα το 2007 και μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ειδικών επιστημονικών ομάδων εργασίας.

Κλινικό έργο

Από το 2002-2004 εξυπηρετούνται ετησίως κατά μέσον όρο 24.000 παιδιά με επείγοντα παιδιατρικά προβλήματα και 7.000 παιδιά στα ειδικά ιατρεία της Κλινικής. Η Κλινική εφημερεύει κάθε δεύτερη ημέρα.

Νοσηλεύονται 4.500 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική και 5.000 πρόωρα ή νεογνά με ειδικά προβλήματα στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

O μέσος όρος νοσηλείας είναι 3,65 μέρες και η πληρότητα της κλινικής κυμαίνεται από 73-85%.

Εκπαιδευτικό έργο

Εκπαίδευση του 50% των φοιτητών του 6ου έτους του Ιατρικού Τμήματος, εκπαίδευση ειδικευομένων στην παιδιατρική και ειδικευομένων στη Γεν. Ιατρική.

Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο που απευθύνεται στους παιδιάτρους όλης της χώρας με σύγχρονη έκδοση των πρακτικών του Σεμιναρίου. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου λαμβάνουν χώρα δύο εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις εβδομαδιαίως τις οποίες παρακολουθούν και οι φοιτητές.

Ανανέωση του υπάρχοντος παιδιατρικού συγγράμματος για φοιτητές με νέο, στη συγγραφή του οποίου συμμετέχουν μέλη Δ.Ε.Π. παιδιατρικής όλων των Πανεπιστημίων της χώρας (υπό έκδοση).

Ερευνητικό έργο

Το ερευνητικό έργο έχει μεγάλο εύρος και αναφέρεται στις λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας, στην επιτήρηση ιογενών λοιμώξεων (γρίπη, RSV, οτοπανίτης, Rhinovirus), στην ανάπτυξη μεθόδων ανίχνευσης ιών και συσχέτισης με την κλινική εικόνα, μελέτες νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του άσθματος και της αλλεργίας, κλινικές επιδημιολογικές μελέτες παιδιατρικών νοσημάτων, νέα θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης της παιδικής ηλικίας και την συμμόρφωση των ασθενών στις οδηγίες, μελέτες φαρμακοκινητικής κ.ά.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Β΄ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Παιδιατρική (Διευθυντής Καθηγητής Α. Κωνσταντόπουλος)
Τμήμα Λοιμώξεων (Δ. Καφετζής, Μ. Τσολιά, Β. Παπαευαγγέλου)
Τμήμα Φυματίωσης (Π. Σπυρίδης, Μ. Τσολιά)
Ανοσολογικό – Αλλεργιολογικό (Φ. Σαξώνη-Παπαγεωργίου, Ε. Μανουσάκης)
Κλινική Γενετικής και Κυτταρογενετικής (Α. Γαλλά)
Παιδογαστρεντερολογικό (Μ. Ηλία, Μ. Κωστάκη)
Παιδοδερματολογικό (Θ. Τσουκάτου)
Παιδορευματολογικό (Ο. Βουγιούκα)
Παιδοπνευμονολογικό (Π. Ταπρατζή)
Ερευνητικό Εργαστήριο (Δ. Γουριώτης, Ν. Παπαδόπουλος)
Διαβητολογικό Κέντρο (Χ. Καραγιάννη, Κ. Καραβανάκη)
Παιδονευρολογικό (Α. Σκαρδούτσου)
Λιπιδαιμικό (Ε. Καβαζαράκης)
Προώρων-Νεογνών – Εντατική (Η. Δελλαγραμμάτικας)
Αιματολογίας (Ι. Παναγιώτου)


Το προσωπικό της Κλινικής

Tο προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από τους:

1. Κωνσταντόπουλος Ανδρέας, Καθηγητής
2. Γουργιώτης Δημήτρης, Αναπ. Καθηγητής
3. Δελλαγραμμάτικας Ηρακλής, Αναπ. Καθηγητής
4. Καφετζής Δημήτρης, Αναπ. Καθηγητής
5. Σαξώνη-Παπαγεωργίου Φωτεινή, Αναπ. Καθηγήτρια
6. Σπυρίδης Παναγιώτης, Αναπ. Καθηγητής
7. Σταυρινάδης Χριστόδουλος, Αναπ. Καθηγητής
8. Καβαζαράκης Εμμανουήλ, Αναπ. Καθηγητής
9. Καραγιάννη Χριστίνα, Επίκ. Καθηγήτρια
10. Κουκουτσάκης Πέτρος, Επίκ. Kαθηγητής
11. Λιάπη-Αδαμίδου Γεωργία, Επίκ. Καθηγήτρια
12. Σκαρδούτσου Αγγελική, Επίκ. Καθηγήτρια
13. Γαρούφη Αναστασία, Λέκτορας
14. Καραβανάκη Κυριακή, Λέκτορας
15. Παναγιώτου Ιωάννης, Λέκτορας
16. Παπαδόπουλος Νικόλαος, Λέκτορας
17. Παπαευαγγέλου Βασιλική, Λέκτορας
18. Τσολιά Μαρία, Λέκτορας

Μέλη Ε.Σ.Υ.

1. Ηλία Μαρία, Αναπ. Διευθύντρια
2. Βουγιούκα Όλγα, Επιμελήτρια Α'
3. Γαλά Αγγελική, Επιμελήτρια Α'
4. Γεωργούλη Ελένη, Επιμελήτρια Α'
5. Κονταξάκη Χρυσή, Επιμελήτρια Α'
6. Κωστάκη Μαρία, Επιμελήτρια Α'
7. Ταπρατζή Πολυξένη, Επιμελήτρια Α'
8. Τσουκάτου Θεανώ, Επιμελήτρια Α'

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»
Τελευταία αναθεώρηση : 1/7/2005

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.