Αναζήτηση / Search

  
Ρισπεριδόνη
Ρισπεριδόνη
Ρισπεριδόνη
Ρισπεριδόνη
Ρισπεριδόνη
Ρισπεριδόνη
Ρισπεριδόνη

 

τι πρέπει να ξέρω για το risperdal?

Απάντηση:

Η ρισπεριδόνη είναι αντιψυχωσικό φάρμακο. Δρα συνδεόμενη με υποδοχείς της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η ρισπεριδόνη χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Πρέπει να αποφεύγεται η αντικατάσταση της κλοζαπίνης με ρισπεριδόνη γιατί έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα υποτροπής. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, γλώσσα, μάγουλα, γνάθο, χέρια ή πόδια(συμπτώματα όψιμης δυσκινησίας). Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ιδρώτα, σοβαρή μυική δυσκαμψία, σύγχυση, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης παρενέργειας που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Χρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η ρισπεριδόνη μπορεί να προκαλέσει ζάλη και καταστολή. Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση). Να σηκώνεστε αργά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και πτώση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε ρισπεριδόνη, γιατί το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια θεραπείας με ρισπεριδόνη. Είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε. Προσέχετε σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια άσκησης.

Πώς πρέπει να παίρνω το risperdal? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η ρισπεριδόνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 4-6 mg ημερησίως. Σπάνια μπορεί να φτάσει έως 16 mg για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Πρέπει να παίρνετε την ρισπεριδόνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Μη σταματάτε να παίρνετε ρισπεριδόνη χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες ώσπου να αισθανθείτε καλύτερα και μπορεί να χρειαστείτε συνεχή θεραπεία για αρκετό χρονικό διάστημα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη διακοπή του φαρμάκου. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η ρισπεριδόνη μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς φαγητό. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο.Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν ζάλη, νωθρότητα, ταχυκαρδία, λιποθυμία, πυρετό, ιδρώτα, μυικούς σπασμούς και ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, γλώσσα, μάγουλα, γνάθο, χέρια ή πόδια. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από ληψη μεγάλης ποσότητας ρισπεριδόνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο ή άλλα ηπατικά προβλήματα, έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού, επιληψία, καρδιακή νόσο ή άλλα καρδιακά προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή προηγούμενο έμφραγμα, αλλοιωμένο καρδιακό παλμό ή άλλες καταστάσεις, νεφρική νόσο. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε ρισπεριδόνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η ρισπεριδόνη δεν έχει γνωστή τερατογόνο δράση, αλλά καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Δεν είναι γνωστό αν η ρισπεριδόνη περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό μην πάρετε το φάρμακο εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ασθενείς άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες από την ρισπεριδόνη. Μπορεί να χρειαστεί μικρότερη δόση από το φάρμακο αυτό.

τι μπορεί να προκαλέσει το risperdal?

Απάντηση:

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ιδρώτα, σοβαρή μυική δυσκαμψία, σύγχυση, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης παρενέργειας που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες,αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, πρόσωπο, γνάθο, γλώσσα, χέρια ή πόδια (συμπτώματα όψιμης δυσκινησίας), μυικοί σπασμοί στο πρόσωπο ή το λαιμό, σοβαρή ανησυχία ή τρόμο, σοβαρή ζάλη ή λιποθυμία, αλλοιωμένο ή πολύ γρήγορο σφυγμό. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε ρισπεριδόνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: ήπια νωθρότητα, υπνηλία, κόπωση, αυπνία, θολωμένη όραση, πονοκέφαλο ή ζάλη, ναυτία, διάρροια, αύξηση βάρους, σεξουαλική δυσλειτουργία (διαταραχές στύσεως, εκσπερματώσεως και οργασμού), γαλακτόρροια, διαταραχές εμμήνου ρύσεως. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με το risperdal?

Απάντηση:

Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παίρνετε: - καρβαμαζεπίνη (tegretol) - κλοζαπίνη (leponex) - κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον όπως η λεβοντόπα (madopar), πραμιπεξόλη, σελεγιλίνη (procythol) και άλλα -κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να χρειάζεστε κάποια προσαρμογή της δόσης ή κάποια ειδική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας αν παίρνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα. Η ρισπεριδόνη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα, όπως αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Και άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την ρισπεριδόνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.