Αναζήτηση / Search

  
Βαλπροϊκό νάτριο
Βαλπροϊκό νάτριο
Βαλπροϊκό νάτριο
Βαλπροϊκό νάτριο
Βαλπροϊκό νάτριο
Βαλπροϊκό νάτριο
Βαλπροϊκό νάτριο

 

τι πρέπει να ξέρω για το depakene?

Απάντηση:

Το βαλπροϊκό νάτριο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαφόρων τύπων επιληψίας και επίσης σα σταθεροποιητικό συναισθήματος για την πρόληψη κρίσεων σε διπολική διαταραχή. Σε σπάνιες περιπτώσεις το βαλπροϊκό νάτριο έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ. Παιδιά κάτω των 2 ετών, ειδικά αυτά που παίρνουν πολλά αντιεπιληπτικά φάρμακα, με μεταβολικές ασθένειες με νοητική υστέρηση ή με οργανική νόσο του εγκεφάλου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ηπατική ανεπάρκεια. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιαστεί απώλεια του ελέγχου των κρίσεων, αδυναμία, κόπωση, πρήξιμο στο πρόσωπο, έμετοι ή απώλεια όρεξης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις ηπατικής βλάβης. Σπάνια το βαλπροϊκό νάτριο έχει προκαλέσει σοβαρές, ακόμα και γρήγορα εξελισσόμενες περιπτώσεις παγκρεατίτιδας (φλεγμονής του παγκρέατος). Περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σύντομα μετά την έναρξη θεραπείας με βαλπροϊκό νάτριο, καθώς και μετά από αρκετά χρόνια χρήσης. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε ναυτία, έμετους, κοιλιακούς πόνους, ή απώλεια όρεξης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις παγκρεατίτιδας. Μη σταματάτε τη χρήση του φαρμάκου ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη χρήση του φαρμάκου για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων. Το βαλπροϊκό νάτριο μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που προκαλούν νωθρότητα, όπως το αλκοόλ, τα αντιισταμινικά, αναλγητικά, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, και μυοχαλαρωτικά. Έντονη καταστολή μπορεί να προκύψει αν το βαλπροϊκό νάτριο ληφθεί μαζί με αλκοόλ ή κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα. Ενημερώστε το γιατρό σας πριν πάρετε βαλπροϊκό με κάποιο άλλο φάρμακο.

πώς πρέπει να παίρνω το depakene? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Το βαλπροϊκό νάτριο είναι αποτελεσματικό σε δόσεις από 600 mg έως 2 gr. Πρέπει να παίρνετε tο βαλπροϊκό νάτριο ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Παίρνετε το φάρμακο μαζί με φαγητό αν σας προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε συχνά εξετάσεις αίματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είναι σημαντικό να γνωρίζει την ποσότητα του φαρμάκου στον οργανισμό σας και την κατάσταση του ήπατος σας. Μη σταματάτε τη χρήση του φαρμάκου ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη χρήση του φαρμάκου για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση.Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν απώλεια συνείδησης, νύστα, νωθρότητα, λιποθυμία ή απώλεια σφυγμών, ελάττωση ή σταμάτημα αναπνοών. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας βαλπροϊκού νατρίου αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν πρέπει να παίρνετε βαλπροϊκό νάτριο αν έχετε κάποια ηπατική βλάβη, παρά μόνο μετά από αυστηρές εξετάσεις και συχνού εργαστηριακού ελέγχου. Το βαλπροϊκό νάτριο έχει ενοχοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις για βλάβες σε έμβρυα. Καλύτερα σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και θηλασμού να αποφέυγεται η χορήγησή του. Εξαιρετική προσοχή πρέπει να δωθεί αν το βαλπροϊκό οξύ χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 2 ετών λόγω μεγάλης πιθανότητας για ηπατική βλάβη.

τι μπορεί να προκαλέσει το depakene?

Απάντηση:

Σε σπάνιες περιπτώσεις το βαλπροϊκό νάτριο έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ. Παιδιά κάτω των 2 ετών, ειδικά αυτά που παίρνουν πολλά αντιεπιληπτικά φάρμακα, με μεταβολικές ασθένειες με νοητική υστέρηση ή με οργανική νόσο του εγκεφάλου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ηπατική ανεπάρκεια. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιαστεί απώλεια του ελέγχου των κρίσεων, αδυναμία, κόπωση, πρήξιμο στο πρόσωπο, έμετοι ή απώλεια όρεξης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις ηπατικής βλάβης. Επίσης σπάνια το βαλπροϊκό νάτριο έχει προκαλέσει σοβαρές περιπτώσεις παγκρεατίτιδας (φλεγμονής του παγκρέατος). Περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σύντομα μετά την έναρξη θεραπείας με βαλπροϊκό οξύ, καθώς και μετά από αρκετά χρόνια χρήσης. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε ναυτία, έμετους, κοιλιακούς πόνους, ή απώλεια όρεξης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις παγκρεατίτιδας. Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), εξάνθημα, ψευδαισθήσεις ή σοβαρή σύγχυση, αλλαγές στην όραση, απώλεια συντονισμού ή δυσκολία στο περπάτημα -ασυνήθιστο μελάνιασμα ή αιμορραγίες (μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος). Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε βαλπροϊκό νάτριο και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: νωθρότητα ή ζάλη, κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, τρόμο, κεφαλαλγία, αύξηση βάρους, αλλαγές στην έμμηνο ρύση, αλωπεκία, αυξημένες τιμές τρανσαμινασών (ηπατικά ένζυμα), χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία). Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το depakene?

Απάντηση:

Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας όπως η φαινυτοίνη (epanutin), καρβαμαζεπίνη (tegretol), φαινοβαρβιτάλη (gardenal), λαμοτριγίνη (lamictal), κλοναζεπάμη (rivotril), και άλλα μπορεί να αυξήσουν ή μειώσουν τη δράση του βαλπροϊκού νατρίου και μπορεί να έχουν και τα ίδια μειωμένη ή αυξημένη αποτελεσματικότητα. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παίρνετε βαρφαρίνη (panwarfin) ή ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα που μπορεί να επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Το βαλπροϊκό νάτριο μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτά τα φάρμακα και να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Μπορεί να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία. Το βαλπροϊκό νάτριο μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που προκαλούν νωθρότητα, όπως το αλκοόλ, τα αντιισταμινικά, αναλγητικά, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, και μυοχαλαρωτικά. Έντονη καταστολή μπορεί να προκύψει αν το βαλπροϊκό νάτριο ληφθεί μαζί με αλκοόλ ή κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα. Ενημερώστε το γιατρό σας πριν πάρετε βαλπροϊκό με κάποιο άλλο φάρμακο. Ο συνδυασμός κλοναζεπάμης με βαλπρόϊκό νάτριο μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται status επιληπτικών αφαιρέσεων. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το βαλπροϊκό. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.