Αναζήτηση / Search

  
Βενλαφαξίνη
Βενλαφαξίνη
Βενλαφαξίνη
Βενλαφαξίνη
Βενλαφαξίνη
Βενλαφαξίνη
Βενλαφαξίνη

 

τι πρέπει να ξέρω για το effexor?

Απάντηση:

Η βενλαφαξίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης. Η βενλαφαξίνη χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει συμπτώματα της κατάθλιψης όπως λύπη, αίσθημα αναξιότητας, ενοχή, απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλαγές στην όρεξη, κούραση, υπνηλία, αϋπνία και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Δεν πρέπει να παίρνετε βενλαφαξίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα τις τελευταίες 14 ημέρες. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η βενλαφαξίνη μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αν αισθανθείτε νύστα ή ζάλη αποφύγετε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Μπορεί να περάσουν 3 εβδομάδες ή και περισσότερο ως που να δράσει το φάρμακο, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε βενλαφαξίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε βενλαφαξίνη,γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο.

πώς πρέπει να παίρνω το effexor? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η βενλαφαξίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 150 έως 300 mg σε δύο δόσεις ημερησίως. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορούμε να φτάσουμε έως και 375 mg σε τρεις δόσεις ημερησίως. Πρέπει να παίρνετε την βενλαφαξίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Να παίρνετε την κάθε δόση με φαγητό ή γάλα για να μειώσετε τις στομαχικές διαταραχές. Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ως που να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε βενλαφαξίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας από βενλαφαξίνη περιλαμβάνουν σύγχυση, νωθρότητα, επιληπτικές κρίσεις και ταχυκαρδία. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας βενλαφαξίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν πρέπει να παίρνετε βενλαφαξίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα τις τελευταίες 14 ημέρες. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε βενλαφαξίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό αν η βενλαφαξίνη μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο, γι'αυτό καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας εφόσον θηλάζετε.

τι μπορεί να προκαλέσει το effexor?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), επιληπτική κρίση, γρήγορο ή ασυνήθιστο καρδιακό ρυθμό ή αυξημένη αρτηριακή πίεση. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε βενλαφαξίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: νωθρότητα, υπνηλία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, δυσκοιλιότητα, ελαφρό τρόμο, ζάλη, ξηροστομία, ναυτία, έμετο, πόνο στην κοιλιά, αύξηση βάρους ή όρεξης, πονοκέφαλο, αυπνία, ανώμαλη εκσπερμάτιση, εφίδρωση, θολωμένη όραση. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με το effexor?

Απάντηση:

Δεν πρέπει να παίρνετε βενλαφαξίνη αν έχετε πάρει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης όπως η ισοκαρβοξαζίδη, η φαινελζίνη, ή η τρανυλκυπρομίνη μέσα τις τελευταίες 14 ημέρες. Η βενλαφαξίνη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα, όπως άλλα αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την βενλαφαξίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.