Αναζήτηση / Search

  
Βιπεριδίνη
Βιπεριδίνη
Βιπεριδίνη
Βιπεριδίνη
Βιπεριδίνη
Βιπεριδίνη
Βιπεριδίνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το akineton?

Απάντηση:

Η βιπεριδίνη χρησιμοποιείται για να ελαττώσει την ακαμψία, τον τρόμο, τους σπασμούς και την αδυναμία μυικού ελέγχου της νόσου του Πάρκινσον. Χρησιμοποιείται επίσης για να θεραπεύσει και να προλάβει ίδιες μυικές καταστάσεις όταν προκαλούνται από φάρμακα όπως η χλωροπρομαζίνη, η φλουφεναζίνη, η περφεναζίνη και άλλα. Χρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή θολωμένη όραση. Αν αισθανθείτε κάτι παρόμοιο αποφύγετε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε βιπεριδίνη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από αυτή. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη, γιατί η βιπεριδίνη μπορεί να μειώσει την εφίδρωση, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία σε ζεστό καιρό ή κατά τη διάρκεια δύσκολης εργασίας.

Πώς πρέπει να παίρνω το akineton? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η βιπεριδίνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 2-6 mg ημερησίως. Πρέπει να παίρνετε τη βιπεριδίνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Παίρνετε τη βιπεριδίνη μετά από κάθε γεύμα αν ενοχλεί το στομάχι σας. Η βιπεριδίνη μπορεί να ληφθεί σε πολλές διαφορετικές δόσεις μέσα στο εικοσιτετράωρο ή σε μια μόνη δόση την ημέρα. Η μέγιστη δόση βιπεριδίνης ανά ημέρα είναι 12 mgr. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν μυδρίαση, ζεστό και ξηρό δέρμα, ερυθρότητα προσώπου, πυρετό, ξηροστομία, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό, άγχος, ψευδαισθήσεις, σύγχυση, ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, απώλεια συνείδησης και επιληπτική κρίση. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας βιπεριδίνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δε συνίσταται να παίρνετε βιπεριδίνη αν έχετε: υποστεί κάποια αλλεργική αντίδραση εξαιτίας της, γλαύκωμα κλειστής γωνίας, ειλεό ή κάποιο πρόβλημα του εντέρου που oνομάζεται μεγάκολο, μυασθένεια. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό, υπερπλασία προστάτη ή προβλήματα ενούρησης, επιληψία, κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχιατρική νόσο. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε βιπεριδίνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό αν η βιπεριδίνη μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο ή αν περνά από το μητρικό γάλα, αλλά καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορεί να μου προκαλέσει το akineton?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), ασυνήθιστο πυρετό, γρήγορο ή ασυνήθιστο καρδικό ρυθμό, άγχος, ψευδαισθήσεις, σύγχυση, ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, απώλεια συνείδησης, επιληπτική κρίση, εξάνθημα, πόνος στα μάτια. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε βιπεριδίνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: ξηροστομία, μυδρίαση ή θολωμένη όραση, νωθρότητα, δυσκολία στην ούρηση ή στην αφόδευση, νευρικότητα ή άγχος, γαστρεντερικά ενοχλήματα, μειωμένη εφίδρωση. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το akineton?

Απάντηση:

Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε: - κάποιο τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό (για τη θεραπεία κατάθλιψης, πόνου ή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής) όπως η αμιτριπτυλίνη, δοξεπίνη ή κλομιπραμίνη -άλλα συνηθισμένα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όπως η αμοξαπίνη, η δοσιπραμίνη, η ιμιπραμίνη, η νορτριπτυλίνη και η προτριπτυλίνη - κάποια φαινοθειαζίνη ( για τη θεραπεία μανίας, σχιζοφρένειας, άλλων ψυχιατρικών καταστάσεων και ναυτίας και εμέτων) όπως η χλωροπρομαζίνη, φλουφαιναζίνη, περφαιναζίνη, μεζοριδαζίνη, θειοριδαζίνη, προμαζίνη, τριφλουοπεραζίνη και άλλα - κάποιο αντιισταμινικό όπως η διφαινυδραμίνη, χλωροφαινυραμίνη, τριπρολιδίνη, βρωμοφαινιραμίνη, κλεμαστίνη και άλλα - κινιδίνη - αμανταζίνη - διγοξίνη και - αλλοπεριδόλη. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη βιπεριδίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.