Αναζήτηση / Search

  
Ζιπρασιδόνη
Ζιπρασιδόνη
Ζιπρασιδόνη
Ζιπρασιδόνη
Ζιπρασιδόνη
Ζιπρασιδόνη
Ζιπρασιδόνη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το geodon?

Απάντηση:

Η ζιπρασιδόνη είναι αντιψυχωσικό φάρμακο. Δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων 5-HT2 της σεροτονίνης και D2 της ντοπαμίνης και αγωνιστής των υποδοχέων 5-ΗΤ1Α, αναστέλλοντας την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης. Η ζιπρασιδόνη χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα συμπτώματα των ψυχωσικών διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακουστικές ή οπτικές ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, ασυνήθιστη καχυποψία ή απόσυρση από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Δε συνίσταται να παίρνετε ζιπρασιδόνη αν πάσχετε ή έχετε ιστορικό από κάποια από τις παρακάτω νόσους: καρδιακή νόσο, αλλοιωμένο ή ιστορικό αλλοιωμένων καρδιακών παλμών, ιστορικό παρατεταμένου QT, οικογενειακό ιστορικό συγγενούς μακρού QT, ή άλλες διαταραχές του καρδιακού παλμού. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα αλλοίωσης του καρδιακού παλμού, ή ακόμα και εμφράγματος κατά τη διάρκεια της λήψης ζιπρασιδόνης. Δε συνίσταται να παίρνετε τη ζιπρασιδόνη με κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα: θειοριδαζίνη (melleril και άλλα), χλωροπρομαζίνη (largactil και άλλα), πιμοζίδη (pirium). Μαζί με οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα η ζιπρασιδόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις των καρδ.παλμών. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι τα μόνα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη ζιπρασιδόνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε: - συμπτώματα που μπορεί να είναι ενδείξεις προβλημάτων του καρδ.ρυθμού, όπως ζάλη, ταχυσφυγμίες, ή λιποθυμίεςανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, πρόσωπο, γνάθο, γλώσσα, χέρια ή πόδια (συμπτώματα όψιμης δυσκινησίας). - συμπτώματα όπως πυρετό, ιδρώτα, σοβαρή μυική δυσκαμψία, σύγχυση, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης παρενέργειας που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες. Η ζιπρασιδόνη μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή λιποθυμία. Ζάλη ή/και λιποθυμία μπορεί να προκύψουν ειδικά αν σηκωθείτε από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση). Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως αν η ζάλη είναι σοβαρή ή αν λιποθυμήσετε. Να σηκώνεστε προσεκτικά για να αποφύγετε πιθανή ζάλη ή πτώση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε ζιπρασιδόνη. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια θεραπείας με ζιπρασιδόνη. Είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε. Προσέχετε σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια άσκησης. Η ζιπρασιδόνη διαφέρει από τα άλλα άτυπα αντιψυχωσικά στο ότι δεν προκαλεί ή προκαλεί ελάχιστη αύξηση βάρους.

Πώς πρέπει να παίρνω το geodon? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η ζιπρασιδόνη είναι αποτελεσματική σε δόσεις από 80 έως 160 mg ημερησίως. Πρέπει να παίρνετε την ζιπρασιδόνη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Μη σταματάτε να παίρνετε ζιπρασιδόνη χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες ώσπου να αισθανθείτε καλύτερα και μπορεί να χρειαστείτε συνεχή θεραπεία για αρκετό χρονικό διάστημα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη διακοπή του φαρμάκου. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η ζιπρασιδόνη πρέπει να λαμβάνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα με φαγητό. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση.Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο.Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν ζάλη, νωθρότητα, ταχυκαρδία, λιποθυμία, πυρετό, ιδρώτα, μυικούς σπασμούς και ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, γλώσσα, μάγουλα, γνάθο, χέρια ή πόδια.Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας ζιπρασιδόνης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δε συνίσταται να παίρνετε ζιπρασιδόνη αν πάσχετε ή έχετε ιστορικό από κάποια από τις παρακάτω νόσους: καρδιακή νόσο, αλλοιωμένο ή ιστορικό αλλοιωμένων καρδιακών παλμών, ιστορικό παρατεταμένων QT, οικογενειακό ιστορικό συγγενούς μακρού QT, ή άλλες διαταραχές του καρδιακού παλμού. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα αλλοίωσης του καρδιακού παλμού ή ακόμα και εμφράγματος κατά τη διάρκεια της λήψης ζιπρασιδόνης. Δε συνίσταται να παίρνετε τη ζιπρασιδόνη με κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα: μεσοριδαζίνη (serentil), θειοριδαζίνη (melleril και άλλα), χλωροπρομαζίνη (largactil και άλλα), πιμοζίδη (pirium), δρομπεριδόλη (dehydrobenzperidol, thalamonal), κινιδίνη (longaquin και άλλα), δοφετυλίδη, σοταλόλη (sotalex), μοξιφλοξασίνη, μεφλοκίνη (lariam), πενταμιδίνη, τριοξείδιο του αρσενικού, δολασετρόνη, tacrolimus. Μαζί με οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα η ζιπρασιδόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις των καρδ.παλμών. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι τα μόνα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη ζιπρασιδόνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: -ηπατική νόσο ή άλλα ηπατικά προβλήματα -έχετε ιστορικό ζαλάδων ή λιποθυμιών -επιληψία -καρδιακή νόσο ή άλλα καρδιακά προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή προηγούμενο έμφραγμα, αλλοιωμένο καρδιακό παλμό ή άλλες καταστάσεις. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε ζιπρασιδόνη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η ζιπρασιδόνη δεν έχει γνωστή τερατογόνο δράση, αλλά καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Δεν είναι γνωστό αν η ζιπρασιδόνη περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα νεογνό, γι'αυτό μην πάρετε το φάρμακο εφόσον θηλάζετε αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ασθενείς άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες από την ζιπρασιδόνη. Μπορεί να χρειαστεί μικρότερη δόση από το φάρμακο αυτό.

Τι μπορεί να προκαλέσει το geodon?

Απάντηση:

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως πυρετό, ιδρώτα, σοβαρή μυική δυσκαμψία, σύγχυση, γρήγορο ή αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης παρενέργειας που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), ανεξέλεγκτες κινήσεις στο στόμα, πρόσωπο, γνάθο, γλώσσα, χέρια ή πόδια (συμπτώματα όψιμης δυσκινησίας), μυικοί σπασμοί στο πρόσωπο ή το λαιμό, σοβαρή ανησυχία ή τρόμος, σοβαρή ζάλη ή λιποθυμία ή αλλοιωμένο ή πολύ γρήγορο σφυγμό, έντονο εξάνθημα. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε ζιπρασιδόνη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: ήπια νωθρότητα, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ήπια ζάλη, ναυτία, αύξηση βήχα ή καταρροή μύτης. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το geodon?

Απάντηση:

Δε συνίσταται να παίρνετε τη ζιπρασιδόνη με κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα: μεσοριδαζίνη (serentil), θειοριδαζίνη (melleril και άλλα), χλωροπρομαζίνη (largactil και άλλα), πιμοζίδη (pirium), δρομπεριδόλη (dehydrobenzperidol, thalamonal), κινιδίνη (longaquin και άλλα), δοφετυλίδη, σοταλόλη (sotalex), μοξιφλοξασίνη, μεφλοκίνη (lariam), πενταμιδίνη, τριοξείδιο του αρσενικού, δολασετρόνη, tacrolimus. Μαζί με οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα η ζιπρασιδόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις των καρδ.παλμών. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι τα μόνα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη ζιπρασιδόνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παίρνετε: καρβαμαζεπίνη (tegretol), ερυθρομυκίνη (neomycin και άλλα), ιτρακοναζόλη (sporanox), κετοκοναζόλη (fungoral), κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον όπως η λεβοντόπα (madopar), πραμιπεξόλη, σελεγιλίνη (procythol) και άλλα, κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να χρειάζεστε κάποια προσαρμογή της δόσης ή κάποια ειδική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας αν παίρνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα. Η ζιπρασιδόνη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα, όπως αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την ζιπρασιδόνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.