Αναζήτηση / Search

  
Ζολπιδέμη
Ζολπιδέμη
Ζολπιδέμη
Ζολπιδέμη
Ζολπιδέμη
Ζολπιδέμη
Ζολπιδέμη

 

Τι πρέπει να ξέρω για το stilnox?

Απάντηση:

Η ζολπιδέμη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται κατασταλτικά/υπνωτικά. Η ζολπιδέμη προκαλεί ύπνο και χαλάρωση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών του ύπνου όπως δυσκολία στον ύπνο, συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή πολύ πρωινό ξύπνημα. Χρησιμοποιείται συνήθως βραχέως για 7-10 ημέρες. Περαιτέρω χρήση της χρήζει στενής παρακολούθησης από γιατρό. Xρειαζεται προσοχη στην οδηγηση, κατά τη χρήση μηχανημάτων και γενικότερα σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, γιατί η λήψη της μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ζάλη. Αν αισθανθείτε νύστα ή ζάλη αποφύγετε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ όταν παίρνετε ζολπιδέμη, γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα νωθρότητας και ζάλης που προκαλείται από το φάρμακο. Μη σταματάτε απότομα τη χρήση ζολπιδέμης αν παίρνετε πάνω από 2 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα απόσυρσης (άγχος, αυπνία, ευερεθιστότητα, διαταραχές συμπεριφοράς) και να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν θέλετε να σταματήσετε τη χρήση ζολπιδέμης.

Πώς πρέπει να παίρνω το stilnox? τι πρέπει να προσέχω? πότε δεν πρέπει να το παίρνω?

Απάντηση:

Η ζολπιδέμη είναι αποτελεσματική σε δόσεις έως 10 mg ημερησίως. Πρέπει να παίρνετε τη ζολπιδέμη ακριβώς όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες, ρωτήστε τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή κάποια νοσηλεύτρια. Να παίρνετε την κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Παίρνετε τη ζολπιδέμη πριν τον ύπνο. Θα σας κάνει να νυστάξετε και μπορεί να πέσετε και να χτυπήσετε αν πάρετε το φάρμακο πριν να είστε έτοιμοι για ύπνο. Παίρνετε ζολπιδέμη μόνο αν μπορείτε να κοιμηθείτε μια ολόκληρη νύχτα πριν χρειαστεί να ενεργοποιηθείτε και πάλι. Μην παίρνετε περισσότερο από ότι σας έχει συνταγογραφηθεί. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και ζέστη. Αν χάσετε κάποια δόση πάρτε τη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, αν έχει πλησιάσει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και πάρτε μόνο την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε διπλή δόση από αυτό το φάρμακο. Μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, σύγχυση, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας ζολπιδέμης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δεν πρέπει να παίρνετε ζολπιδέμη αν πάσχετε από γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Η ζολπιδέμη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Πριν τη λήψη του φαρμάκου συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από: νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα ή άλλη αναπνευστική νόσο, είστε σε κατάθλιψη ή έχετε τάσεις αυτοκτονίας. Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε ζολπιδέμη ή να χρειάζεστε μια ρύθμιση της δοσολογίας ή ειδική παρακολούθηση κατά τη θεραπεία αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Η ζολπιδέμη δεν έχει γνωστή τερατογόνο δράση, αλλά καλύτερα να μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε περίπτωση εγκυμοσύνης αν πρώτα δε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Περνά στο μητρικό γάλα, γι'αυτό εφόσον θηλάζετε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ασθενείς άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες από την ζολπιδέμη. Μπορεί να χρειαστεί μικρότερη δόση από το φάρμακο αυτό. Η ζολπιδέμη δεν είναι εγκεκριμένη για χρήση από άτομα κάτω των 15 ετών.

Τι μπορεί να προκαλέσει το stilnox?

Απάντηση:

Αν παρουσιάσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας: αλλεργική αντίδραση (δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, πρόσωπο ή γλώσσα), ψευδαισθήσεις ή σοβαρή σύγχυση ή αλλαγές στη συμπεριφορά. Άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανό να προκύψουν. Συνεχίστε να παίρνετε ζολπιδέμη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε: υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, νωθρότητα, ζάλη ή αστάθεια, κατάθλιψη, ναυτία, έμετος, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα, μυαλγίες, έντονα όνειρα, κεφαλαλγία, αμνησία (απώλεια μνήμης) μετά από μια δόση. Η ζολπιδέμη προκαλεί έξη. Συμπτώματα απόσυρσης μπορεί να παρουσιαστούν αν η ζολπιδέμη διακοπεί ξαφνικά μετά από συνεχή χρήση κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια σταδιακή μείωση στη δοσολογία. Ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετά τη διακοπή υπνωτικών χαπιών είναι η αυπνία λόγω φαινομένου υπερακόντισης (rebound). Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα να κοιμηθεί τις πρώτες νύχτες μετά τη διακοπή του φαρμάκου απ'ότι πριν την εναρξη της θεραπείας. Αν παρουσιάσετε τέτοιο σύμπτωμα μην απογοητευτείτε. Συνήθως περνάει από μόνο του μετά από 1 ή 2 νύχτες. Άλλες παρενέργειες από τις εδώ αναφερόμενες μπορεί επίσης να προκύψουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που σας φαίνεται ασυνήθιστο ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το stilnox?

Απάντηση:

Η ζολπιδέμη μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα άλλων φαρμάκων που προκαλούν νωθρότητα, όπως αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, αντιισταμινικά, ηρεμιστικά (που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την αϋπνία), αναλγητικά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε και μην αρχίζετε κάποιο φάρμακο χωρίς πρώτα να τον συμβουλευτείτε. Και άλλα φάρμακα που δεν αναφέρονται εδώ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την ζολπιδέμη. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

Πέτρος Σκαπινάκης, Λέκτορας Ψυχιατρικής
Ευαγγελία Γεράση, Ιατρός, μεταπτυχιακός Κοινωνικής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.stress.gr που εξειδικεύεται σε θέματα ψυχικής υγείας
Τελευταία αναθεώρηση : 9/6/2004

Πνευματικά δικαιώματα © 2008 - Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πιλοτική εφαρμογή - Ανάληψη ευθυνών
Επιστροφή στην αρχική σελίδα  -  Επικοινωνία


Σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο απλό ερώτημα "Θα συνιστούσατε στους φίλους σας και στους γνωστούς σας να επισκεφτούν την Πύλη και να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο;" Η απλή αυτή ερώτηση (Business Week, Lanuary 20, 2006 - quoting a Harvard Business Review article) μπορεί να καταδείξει την απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, σχετικά με το αν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Βαθμολογήστε στην κλίμακα από 0 εώς 10. Η βαθμολογία σας θα καταχωρηθεί αυτομάτως.